請問減壓帶選擇和介紹

spider2605 發表於 2015-2-28 16:49:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟想買一條減壓帶,扒文後想買 TENBA/SKOOBA 這一條,不知那裡有得賣,
如減壓帶有無其他好選擇
yaunb 發表於 2015-2-28 17:03:18 | 顯示全部樓層
Optech
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-2-28 20:57:42 | 顯示全部樓層
一粒粒氣泡唔好咩o既,類似o既 pad 我都有,論簡單實際耐用等應該係 Optech 最好,近期新出最貴的 peak design slide 自由伸縮帶都相當好用,但假如要想好似佢個廣告咁一邊扣相機一邊扣機底,就要配返塊專用板先好用,原裝跟帶帶的那塊正一係垃圾板o黎o既 ...

請問減壓效果 Optech 和 tenba 那一款󰀃 較好  詳情 回復 發表於 2015-2-28 10:23 PM
回復 支持 反對

spider2605  樓主| 發表於 2015-2-28 22:12:30 | 顯示全部樓層
請問伸縮帶是否Optech
回復 支持 反對

spider2605  樓主| 發表於 2015-2-28 22:23:12 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-2-28 08:57 PM
一粒粒氣泡唔好咩o既,類似o既 pad 我都有,論簡單實際耐用等應該係 Optech 最好,近期新出最貴的 peak design ...

請問減壓效果 Optech 和 tenba 那一款󰀃
較好
回復 支持 反對

maplefta 發表於 2015-2-28 22:42:59 | 顯示全部樓層
Peak Design Slide, 好用, 正....................
回復 支持 反對

MobyDick 發表於 2015-2-28 23:11:21 | 顯示全部樓層
之前用Zeiss減壓帶(其實我覺得同普通相機帶分別唔係好大), E家用Peak Design Slide, 覺得佢最好用因為條帶放長斜揹舒服D! 如果長時間揹住相機係腰側條皮帶加埋Capture Clip借借力會再舒服D。

全中 有時會用spider pro  詳情 回復 發表於 2015-3-1 12:49 PM
剛剛Search過,但$5xx太貴  詳情 回復 發表於 2015-3-1 01:33 AM
回復 支持 反對

spider2605  樓主| 發表於 2015-3-1 01:33:58 | 顯示全部樓層
MobyDick 發表於 2015-2-28 11:11 PM
之前用Zeiss減壓帶(其實我覺得同普通相機帶分別唔係好大), E家用Peak Design Slide, 覺得佢最好用因為條帶放 ...

剛剛Search過,但$5xx太貴
回復 支持 反對

chungsm 發表於 2015-3-1 12:49:58 | 顯示全部樓層
MobyDick 發表於 2015-2-28 11:11 PM
之前用Zeiss減壓帶(其實我覺得同普通相機帶分別唔係好大), E家用Peak Design Slide, 覺得佢最好用因為條帶放 ...

全中

有時會用spider pro
回復 支持 反對

Alphonse89 發表於 2015-3-2 11:17:08 | 顯示全部樓層

全部用過後的個人小小感想。

Optech 係平價(Classic Strap 兩百蚊都唔洗...),質素好又有快拆扣,仲要 Made In USA, 超好用既減磅帶,推薦。

Peak Design 唔係減磅物料,只係一條普通可伸縮斜孭帶,價錢比較貴。

Spider Pro 個種掛相機在腰,行路時部相機會吊吊揈,價錢亦很貴重量集中在腰部,長時間會不舒服。

回復 支持 反對

spider2605  樓主| 發表於 2015-3-2 11:20:01 | 顯示全部樓層
唔該各位司兄,週末去睇下Optech
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-3-2 18:10:11 | 顯示全部樓層
成日講減磅帶有點誤導,較寬闊的帶身令重量分佈大 d ,壓力感少一 d ,其實目前應該係 peak design slide 設計最好,成條帶都咁闊,可以自由調較長短,分散重量效果最好,不過佢都唔係冇缺點,例如 slide 呢條帶都幾重,用來吊的兩條繩仔靠感不足 ...

對,較寬闊係更好。而 optech 亦有很寬闊size的帶比買家選擇。 另外,optech 都有「自由調較長短」既配件提供比買家選擇,optech好處係配件種類很多,只要你買啪扣款就可以自己隨意配搭。  詳情 回復 發表於 2015-3-4 03:51 PM
回復 支持 反對

Alphonse89 發表於 2015-3-4 15:51:48 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-3-2 06:10 PM
成日講減磅帶有點誤導,較寬闊的帶身令重量分佈大 d ,壓力感少一 d ,其實目前應該係 peak design slide 設計 ...

對,同意kunyu兄較寬闊係舒服D。而 optech 亦有很寬闊size的帶比買家選擇。

另外,optech 都有「自由調較長短」既配件提供比買家選擇,optech好處係配件種類很多,只要你買啪扣款就可以自己隨意配搭。而佢既價錢亦平

https://www.youtube.com/watch?v=o-aP1wYBNmk
回復 支持 反對

thunder04 發表於 2015-3-5 16:10:07 | 顯示全部樓層

Optech 幾好. 又輕又薄已經滿足我. 唔界頸又夠長打斜咩. 我用Nikon版多行字就貴一倍...
回復 支持 反對

deisuke 發表於 2018-6-11 12:25:24 來自手機 | 顯示全部樓層
無意中看見呢個post, 本人都覺Peak Design 幾方便, 不過就嫌它脛位加厚軟墊比較硬ㄧ些, 唔知要用幾耐先會貼伏和軟化ㄧ些, 所以用了ㄧ兩次就放低, 用回Crumpler 果條, 唔平, 但真係舒服, 完全將另ㄧ條舊Otech 比下去
回復 支持 反對