其實影日落應該對住邊度測光?

聽眾

資深會員

個旦黃中心?

旦黃周圍?

好多時都會 d 影黑到墨咁, 一係就光到個旦黃無哂黃色, 白色一片

聽眾

2萬

資深會員

「after 700 years...」

use spot to take readings around the sun (but not the sun)
or use average metering to meter the sky, 注意不可讓太陽入鏡

----------------------------------------------
錢在每個人眼中的價值也不同
每個人所能負擔的價值也不同
相機是身外物, 為咗買相機影響了自己生活質素, 就失去了攝影本身意義了

聽眾

1萬

資深會員

[quote="6x4.5"]use spot to take readings around the sun (but not the sun)
or use average metering to meter the sky, 注意不可讓太陽入鏡[/quotef]

用DC
我的志願:
不奢望賺聰明人的錢, 只要賺到傻瓜的錢就夠食幾世!!
但係點解...傻瓜咁多錢? 傻瓜...你知唔知呢?

聽眾

1萬

資深會員

爛相學會核心成員

agree to use dc....

在下用film平均測光, 對住個太陽, 死晒

dc都要影好多張先有張叫ok

聽眾

資深會員

用 ISO100, 同 iso400 效果上有分別嗎? 特別對周圍的景物

聽眾

4萬

資深會員

神奇小子

使用相機品牌
Nikon
Fujifilm
我都多數係用average metering.
用spot-metering好易死。
You can't depend on your eyes if your imagination is out of focus - Mark Twain

聽眾

銀牌會員

驚錯就用包圍曝光,
影多幾張…

有殺錯,無放過… :D

聽眾

1萬

資深會員

人老花、機老爺

無一定睇你想出邊種效果。 其實測邊都得。  參考o下 zone system 同 spot metering 的理論就可靈活運用。

我近日影的日落。 當中用了不同的曝光。 :I  希望可作個參考。
http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=129069&highlight=

聽眾

1萬

資深會員

[quote="himarj"]無一定睇你想出邊種效果。 其實測邊都得。  參考o下 zone system 同 spot metering 的理論就可靈活運用。

我近日影的日落。 當中用了不同的曝光。 :I  希望可作個參考。
http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=129069&highlight=[/quoteb]

都冇提供拍攝資料點參考呀? :roll: :roll: 係唔係 "欣賞","讚嘆" 唔係 "參考" ?
我的志願:

聽眾

4萬

資深會員

神奇小子

使用相機品牌
Nikon
Fujifilm
[quote="AthlonFX64"][quote="himarj"]無一定睇你想出邊種效果。 其實測邊都得。  參考o下 zone system 同 spot metering 的理論就可靈活運用。

http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=129069&highlight=[/quote5]

都冇提供拍攝資料點參考呀? :roll: :roll: 係唔係 "欣賞","讚嘆" 唔係 "參考" ?[/quote5]

乜你唔知有exif,唔係甘都要教呀嗎?  :XX(
You can't depend on your eyes if your imagination is out of focus - Mark Twain

聽眾

1萬

資深會員

[quote="Wonderboy"][quote="AthlonFX64"][quote="himarj"]無一定睇你想出邊種效果。 其實測邊都得。  參考o下 zone system 同 spot metering 的理論就可靈活運用。

http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=129069&highlight=[/quote6]

都冇提供拍攝資料點參考呀? :roll: :roll: 係唔係 "欣賞","讚嘆" 唔係 "參考" ?[/quote6]

乜你唔知有exif,唔係甘都要教呀嗎?  :XX([/quote6]

係bor... thx ~  :kiss:
我的志願:

聽眾

2萬

資深會員

Re: 其實影日落應該對住邊度測光?

[quote="bt-forum"]個旦黃中心?

旦黃周圍?

好多時都會 d 影黑到墨咁, 一係就光到個旦黃無哂黃色, 白色一片[/quote4]

先構好圖, 如果太陽在畫面中, 先將畫面水平移至剛好離開畫面, 然後AE LOCK,
之後再移返先前的畫面, then , shoot , 攪掂.

呢個方法係Net 叻超人介紹, 好駛好用, 影10張幾乎10張都中, 好少會錯爆光, 不妨試下

聽眾

1萬

資深會員

Re: 其實影日落應該對住邊度測光?

[quote="edwin"][quote="bt-forum"]個旦黃中心?

旦黃周圍?

好多時都會 d 影黑到墨咁, 一係就光到個旦黃無哂黃色, 白色一片[/quoteb]

先構好圖, 如果太陽在畫面中, 先將畫面水平移至剛好離開畫面, 然後AE LOCK,
之後再移返先前的畫面, then , shoot , 攪掂.

呢個方法係Net 叻超人介紹, 好駛好用, 影10張幾乎10張都中, 好少會錯爆光, 不妨試下[/quoteb]

我都試過, 但係咁果個太陽o既輪廓會睇唔到o架bor.... :roll:
我的志願:

聽眾

2萬

資深會員

[quote="AthlonFX64"][quote="himarj"]無一定睇你想出邊種效果。 其實測邊都得。  參考o下 zone system 同 spot metering 的理論就可靈活運用。

http://www.dchome.net/viewtopic.php?t=129069&highlight=[/quote8]

都冇提供拍攝資料點參考呀? :roll: :roll: 係唔係 "欣賞","讚嘆" 唔係 "參考" ?[/quote8]

唔同前景, 唔同氣氛同環境, 反光霞光又唔同, 其實參考價值唔係真係甘高, 認真學下預視能力實際d  

聽眾

1萬

資深會員

人老花、機老爺

我提出自己的相片當然有少少吹噓心態。  :D  
EXIF 資料是不足以作參考用的因其中沒有測光位置的資料 (我用了 spot meter)。 用不同位置測光可配合不同的曝光補償影出相近曝光的相。 睇 exif 你會發覺我用 -ev 來測的, 故一定不是測太陽, 不然太陽會好暗。
呢幾張日落相互相不同的地方是用了不同光度來表達不同的效果。
影金色日落及水面反光的測光是以保存少量暗位為目的故用了大廈來測配以 -1.3 ev。
16:9 的一張希望出到更多建築物的細節但又不太想太光故用 -0.7ev 來測光位的建築物。
划艇的兩張則以水面測光, -0.7ev 會令水面較暗以特出陽光反射的位置。
呢輯相的參考價值不在o的相靚唔靚 (我o的相一向都係一般) 而在於影日落不一定用太陽測光。 不同效果有不同重點。 我會就不同的需要去定如何測光。
當然我好多時都唔係定得好好, 故我要執執o的相。  :I