請教幾個晒相問題?(尺吋/5色VS 6色/PRINTER)

milan080320 發表於 2015-3-13 19:15:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有三個問題請教大家

問題一
8" X 12"是8F還是12R?
有攝影比賽寫12R是8X12",但去晒相舖說是8F?
在WIKI看卻沒有8F, 8"X 12"=S8R,究竟那個是對?

問題二
PRINTER 5色 VS 6色,分別在於6色多了灰色(CANON PRINTER),到底差別有多大?

問題三
CANON 5色PRINTER,
PIXMA iX6870, PIXMA iX6770和PIXMA iP7270,
同樣5色,但價錢差很多?差別在那?

感謝師兄回答
IvanLi 發表於 2015-3-13 20:09:18 | 顯示全部樓層
問題三:

PIXMA iX6870 支援無線網絡�雲端列印
PIXMA iX6770 & IP7270 無網絡功能\r
PIXMA IP7270 只可印 A4,另兩部可印 A3

回復 支持 反對

chrischun 發表於 2015-3-13 21:19:28 | 顯示全部樓層

問題一
8R

問題二
六色打印機效果更好,通常為對相片效果要求高釆用,五色機其實就是四色機的效果,裏面裝的是二個黑色(HP除外),這種機設置二個黑色墨盒就是打印文檔用與打印彩色照片時用分開既黑色墨盒
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2015-3-13 21:52:19 | 顯示全部樓層
8X10"先係8R, 8X12"香港叫8F, 亦唔係好多間晒相鋪有得晒, 正確叫S8R

http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_print_sizes
回復 支持 反對

milan080320  樓主| 發表於 2015-3-20 11:06:25 | 顯示全部樓層
THX各位師兄
睇中CANON PIXMA MG7570,呢部6色機如何?

all in one機已經算係多野玩,照睇特性及規格都唔錯,宜家只有一個問題要你自己去睇睇,到底打印照片效果可以去到有幾高  詳情 回復 發表於 2015-3-22 12:44 AM
Technically it is a 5 color printer. It has 2 blacks in it, one is dye and one is pigment  詳情 回復 發表於 2015-3-20 12:50 PM
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2015-3-20 12:50:50 | 顯示全部樓層
milan080320 發表於 2015-3-20 11:06 AM
THX各位師兄

Technically it is a 5 color printer.
It has 2 blacks in it, one is dye and one is pigment

咁即係5色機就OK?對嗎? THX ARON師兄  詳情 回復 發表於 2015-3-20 06:55 PM
回復 支持 反對

milan080320  樓主| 發表於 2015-3-20 18:55:37 | 顯示全部樓層
aaronchan 發表於 2015-3-20 12:50 PM
Technically it is a 5 color printer.
It has 2 blacks in it, one is dye and one is pigment

咁即係5色機就OK?對嗎?

THX ARON師兄
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2015-3-21 13:16:56 | 顯示全部樓層
Sorry, I really don't know
I have never use Canon small printers before. :P
回復 支持 反對

chrischun 發表於 2015-3-22 00:44:20 | 顯示全部樓層
milan080320 發表於 2015-3-20 11:06 AM
THX各位師兄

all in one機已經算係多野玩,照睇特性及規格都唔錯,宜家只有一個問題要你自己去睇睇,到底打印照片效果可以去到有幾高

這個今天我買了,效果不錯,過得了我的眼 明天去買相紙:P  詳情 回復 發表於 2015-3-22 01:04 AM
回復 支持 反對

milan080320  樓主| 發表於 2015-3-22 01:04:18 | 顯示全部樓層
chrischun 發表於 2015-3-22 12:44 AM
all in one機已經算係多野玩,照睇特性及規格都唔錯,宜家只有一個問題要你自己去睇睇,到底打印照片效果可以 ...

這個今天我買了,效果不錯,過得了我的眼
明天去買相紙:P
回復 支持 反對

Ming_Lau 發表於 2015-5-17 15:59:22 | 顯示全部樓層
8X12" 係S8R, 快X美叫8F, 唔知點解街鋪好多叫12R, 但12R係12X15"。

我試過報12X15"俾客佢話貴, 一來係佢當錯了我係街坊晒相鋪quality(一分錢一分貨呀), 二原來係佢自己攪錯尺寸同了8X12比。做大相時,為免混亂直接用尺寸來溝通好過。(用吋, 唔好用cm, 如有用cm又平果d好通常係廣告噴畫, 畫質差好遠的)

如果printer分MATTE BLACK同PHOTO BLACK, 就係可視紙質而是但用一種墨, (即係5變4, 6變5) 如果CANON機多了灰色即係印黑白相時不是全由彩色墨撞出來,理論上會比較白然,。多了MATTE BLACK叫做可以印下藝術紙。(但PRINTER的畫質係一分錢分貨, 唔夠好就會浪費張紙)
回復 支持 反對