宜家邊隻filter好(uv同cpl)

gs400 發表於 2015-4-20 17:59:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
係咪仲係B+W?
gs400  樓主| 發表於 2015-4-22 11:10:34 | 顯示全部樓層
請問有冇人知?
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-4-22 11:16:23 | 顯示全部樓層
Filter o既科技日新月異(包括鍍膜技術同玻璃製造技術及原材料),幾年前都仲可以話B+W 最好,而家就唔一定了。

你咁講即係有邊隻牌子推介?  詳情 回復 發表於 2015-4-23 12:31 PM
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-4-22 15:34:52 | 顯示全部樓層
在日本 filter 主要係 Kenko ,MARUMI & HAKUBA 呢三個牌子,其次就係插片式的 Cokin ,B+W 呢類外國牌子好少人用,亦好少地方有得賣,Carl Zeiss 反而仲易買 d ,所以係咪 B+W 係最好都係見人見智,心理因素可能大 d ...

Hoya ok嗎?  詳情 回復 發表於 2015-4-23 12:32 PM
回復 支持 反對

gs400  樓主| 發表於 2015-4-23 12:31:41 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2015-4-22 11:16 AM
Filter o既科技日新月異(包括鍍膜技術同玻璃製造技術及原材料),幾年前都仲可以話B+W 最好,而家就唔一定了 ...

你咁講即係有邊隻牌子推介?
回復 支持 反對

gs400  樓主| 發表於 2015-4-23 12:32:07 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-4-22 03:34 PM
在日本 filter 主要係 Kenko ,MARUMI & HAKUBA 呢三個牌子,其次就係插片式的 Cokin ,B+W 呢類外國牌子好少人 ...

Hoya ok嗎?
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-4-23 13:39:21 來自手機 | 顯示全部樓層
上世紀 HOYA 都係主流 filter 品牌,到廿一世紀就個個都認為 HOYA 係雞o野,但幾奇怪的在日本係冇 HOYA 呢個牌子 filter o既 …
回復 支持 反對

fisherman76 發表於 2015-4-23 14:14:56 | 顯示全部樓層
其實我覺得filter呢家野真係唔駛買太貴.
用hoya普通級數已足夠.
我知道一位北美有名的風光懾影師都係用hoya,一樣奪獎無數
最主要都係睇你自己影得好唔好,無人知你張相用o左乜牌子filter.
回復 支持 反對

馬洛耶夫 發表於 2015-4-23 20:30:26 | 顯示全部樓層
以UV FILTER 計

HOYA 的鏡片係用條彈弓迫住,所以塊鏡片係唔實的,可以上下移動,會唔會接到鏡頭的前組鏡片就唔知了,而B+W 就用類似鏍絲的物體固定,所以係好實

以成像計,B+W 較大CONTRAST ,而HOYA 較少CONTRAST ,即係話B+W 較有效把空氣中的UV 過濾,所以相片的CONTRAST 較大,而HOYA 的UV 過濾較弱,所以相片的CONTRAST 較細

以清潔計,B+W 的FILTER 好易清潔,相返HOYA 的FILTER 好難清潔,就算用鏡頭筆去清潔塊FILTER ,塊FILTER 除時整花,都未可以清除D 污染物

HOYA FILTER 會有鬼影問題,而B+W 唔會有

個人認為,HOYA 同B+W 就好似眼鏡的鏡片一樣,帶HOYA 鏡片, 太空鏡片同蔡司鏡片都係一樣,用太空鏡片唔會影響你影力
回復 支持 反對

ABC12 發表於 2015-5-16 22:33:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Hoya 有好多不同 model 和級數……不可一慨而論
回復 支持 反對

heliar 發表於 2015-8-22 08:33:37 | 顯示全部樓層
b+w xs-pro mrc nano and hoya hd.
回復 支持 反對

lck1006 發表於 2015-12-22 15:02:10 | 顯示全部樓層
Kenko Zeta
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2015-12-22 15:23:28 | 顯示全部樓層
UV:
Hoya HD3
B+W XS-PRO MRC NANO

CPL:
Hoya Fusion Antistatic CIR-PL
http://www.lenstip.com/139.25-ar ... ts_and_summary.html
回復 支持 反對

getter173 發表於 2015-12-23 15:24:20 | 顯示全部樓層
清晣度肉眼好難分得出, 但易唔易清潔就一用就知, 用過b+w就知咩叫易抹
回復 支持 反對