uniqball UBH 45XC Ball Head

raymok 發表於 2015-5-13 13:57:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
uniqball UBH 45XC Ball Head
有冇師兄用緊,但我又覺得佢設計幾好,不如?啲心得出來或者用後感
唔該師兄.....
吹水王 發表於 2015-5-13 14:48:33 | 顯示全部樓層

哈哈哈!要四千幾蚊,都是等你做完白老鼠的報告啦!
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-9 12:09:12 | 顯示全部樓層

哈哈!昨天有幸,得到肥花某sales的協助,可以略略測試過這兩款新進波頭;在此先謝過肥花這位sales。
測試腳架是我自己的photoclam  PROGOLD  PT324。
UBH35X:整體操作上算是可以;唯一不足處是波頭上半部硬度不太夠。小球體的最大扭距是1.5kg/30cm,大球體的最大扭距是4.5kg/30cm咁上o下!
UBH45XC:操作上和小的一樣,同樣是波頭上半部硬度略為不夠,用又長又重的器材時就察覺到的啦!小球體的最大扭距是3.5kg/30cm,大球體的最大扭距是超過10kg/30cm。

Uniqball上大小球是相関連的,請問如何在不受小球影响下而測到大球的扭距呢?  詳情 回復 發表於 2015-7-23 12:33 AM
等我o黎post 番兩張相啦,咪俾人話老作。  詳情 回復 發表於 2015-7-14 07:18 PM
其實我諗緊uniqball個ballhead. 臥影風景多,佢個design好似幾方便。不過價錢真係貴到o 哂嘴。。。  詳情 回復 發表於 2015-7-10 11:20 PM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-9 12:29:10 | 顯示全部樓層
同埸更順度測試埋photoclam的新款波頭PRO34NS和PRO46NS。
PRO34NS的最大扭距是5kg/30cm,最大扭距和舊款PC33NS一樣;但球體暢順度就好過舊款。
PRO46NS的最大扭距是8.5kg/30cm,最大扭距和舊款PRO48NS差不多;球體鎖緊力好過舊款的PC44NS,球體暢順度都是好過舊款的PC44NS和PC48NS。但唯一不足的是水平轉盤鎖緊度,沒有舊款的PC44NS鎖得那麼緊啦!
還有的是可以試埋M記的波頭496和054。
496波頭的最大扭距就和舊款的486波頭差不多,約是2.5kg至3kg/30cm。
054波頭的最大扭距就好很多,有5.5kg/30cm;頂70-200f2.8和300f4之類的鏡頭,是ok的。
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-7-9 12:39:04 | 顯示全部樓層
在 dcfever 都見過呢個版子波頭,造型/操作都有別於一般波頭,好唔好用真係要試過先知 ...
回復 支持 反對

hk_brianchan 發表於 2015-7-10 23:20:47 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2015-7-9 12:09 PM
哈哈!昨天有幸,得到肥花某sales的協助,可以略略測試過這兩款新進波頭;在此先謝過肥花這位sales。
UB ...

其實我諗緊uniqball個ballhead. 臥影風景多,佢個design好似幾方便。不過價錢真係貴到o 哂嘴。。。
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-11 07:49:50 | 顯示全部樓層
哈哈!有得試我緊係會去試,買黎用就九成九唔會啦!不過它的設計和操作都有創新,總好過大陸的大部份品牌,一味係抄和改少少外形,就當是自家研發的產品。
回復 支持 反對

nd4s 發表於 2015-7-11 10:40:17 | 顯示全部樓層
抄得好,器材實力好也是好事啊!話晒對消費者有?數只可惜大部份都是新的可以,到用耐左就鬆晒。
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-11 11:12:31 | 顯示全部樓層
強國產品,九成都是新的外表一流;用得一年半載後就走曬樣的啦!號稱乜乜精品的品牌,用一年半載後,咪又係一樣。
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-7-14 19:18:32 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2015-7-9 12:09 PM
UB ...

等我o黎出番幾張相先得咖,唔係又會俾人話老作o架喇。

uniqball 呢隻東歐匈牙利o既出品,真係市場上o既小眾

UBH35X 單向俯仰小球o既最大扭距只得1.5kg/30cm,真係新一代o既「垂頭皇」

UBH35X 用o黎調校水平o既大球最大扭距都只係得4.5kg/30cm (影o既時候剛剛拉o左落5kg,其實去到4.5kg 以後個球體已經o郁o左),連Photo Clam Pro-34NS o既5kg/30cm 都不如

UBH45XC 單向俯仰小球o既最大扭距為3.5kg/30cm,算係好番少少,但要o黎鎖死支傾斜o左(俯或仰)o既428 或684 其實都仲係有o的難度

UBH45XC 用o黎調校水平o既大球最大扭距反而有10kg/30cm (我未去到10kg 就已經影o左),咁即係話UBH45XC 可以o係傾斜o既山坡鎖死支炮鏡o係水平位置,但當作俯仰拍攝時就未必能夠鎖得死支炮鏡喇

回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-7-14 20:11:03 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2015-7-9 12:29 PM
同埸更順度測試埋photoclam的新款波頭PRO34NS和PRO46NS。
PRO34NS的最大扭距是5kg/30cm,最大扭距和舊款PC ...

韓國仔Photo Clam o既Pro-34NS 係用o黎取替舊款o既PC-33NS,可惜佢出廠時已經用螺絲膠將快拆座黐死o左,無得再自由轉換快拆座喇

Pro-46NS 真係好勁,有一次可以拉到超過8.5kg/30cm,直迫9kg/30cm,比起同係韓國出品o既Markins Q10 (7kg/30cm)扭距仲要多出1.5kg/30cm,已經非常接近大一級o既Markins Q20 (9kg/30cm),但售價就比Q10/20 平得多,果然係配2 號腳o既最佳性/價比波頭

Manfrotto 呢隻054 波頭鎖緊力都唔鎖,扭距有成5.5kg/30cm (影o既時候剛剛拉o左落6kg,其實去到5.5kg 以後個球體已經o郁o左),但因為佢支波頸又長又幼,所以個球體未o郁已經見到支波頸有微彎,奉勸各位用家切勿將炮鏡裝上去,以免發生不必要o既意外

回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-14 20:43:27 | 顯示全部樓層

哈哈!當測試個大的UBX45XC,我用力向下拉到9kg位置時,因為聽到有兩o下lack  lack聲,所以不敢再向下用力再拉;否則唔知係爆快拆座或是波頭內裡組件損壞的啦!
我o地最終目的是測試波頭的最大球體鎖緊力,唔係要損壞波頭;試到有問題,就不會再強拉下去來達到目的。
幾年前測試支掃球體頸偷空的1780波頭,向下拉到5kg時,因為波頭的球體頸硬度不足,隨時會有斷烈的危險,所以沒有再向下再拉;再拉下去,個波頭就肯定斷球體頸而報廢啦!
回復 支持 反對

minimickey 發表於 2015-7-17 09:59:12 | 顯示全部樓層
請問Photoclam腳邊到有得賣?

旺角三成,星際肥花等都有。  詳情 回復 發表於 2015-7-17 10:21 AM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-17 10:21:23 | 顯示全部樓層
minimickey 發表於 2015-7-17 09:59 AM
請問Photoclam腳邊到有得賣?

旺角三成,星際肥花等都有。
回復 支持 反對

minimickey 發表於 2015-7-17 10:49:41 | 顯示全部樓層
肥花得頭冇腳,三成?係唔係成成?

冇錯,是成成。星際肥花有枝新款的photoclam ptc124陳列品,放響度任人試o架!不過售價唔平o架!  詳情 回復 發表於 2015-7-17 11:44 AM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-17 11:44:44 | 顯示全部樓層
minimickey 發表於 2015-7-17 10:49 AM
肥花得頭冇腳,三成?係唔係成成?

冇錯,是成成。星際肥花有枝新款的photoclam  ptc124陳列品,放響度任人試o架!不過售價唔平喎!
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-17 11:53:49 | 顯示全部樓層
新款photoclam腳架已和舊款的不同,每段腳管直徑落差是4mm;舊款的是3.5mm,新款的最尾段腳管幼了。
新款1號腳的腳管直徑是24、20、16、12mm;舊款的是24.5、21、17.5、14mm。
回復 支持 反對

minimickey 發表於 2015-7-17 12:00:10 | 顯示全部樓層
thankyou
aoka ok?
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-7-17 12:17:18 | 顯示全部樓層
近期的大陸腳架,aoka算可以的;整體上是好過笨佬和屎類,波頭就冇photoclam咁好啦!
回復 支持 反對

minimickey 發表於 2015-7-17 12:23:12 | 顯示全部樓層
many many thanks
I will try to see see

商戶專區有詳盡資料。  詳情 回復 發表於 2015-7-17 12:46 PM
回復 支持 反對