這些年,我在鐵道上的日子。

ironridder 發表於 2015-6-12 00:33:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
雖然,玩相機十幾歲就開始了,但一如大部份香港人,為口奔波,結婚生仔、養兒育女,中間有差不多十幾年無『正式』掂過相機了。。
真正令我重拾相機的,係鐵道攝影。

2000年以後,正式學習電腦同網上知識,上網自不然多左,對鐵路自少就有濃厚興趣(七歲時就係家中大廳,趁住屋企無人既幾個鐘作左一幅12X4尺既火車運行圖大作,當年大人見到我係既怒又好笑!),上網梗係睇下火車啦。。
於是開始發掘到一個龐大團体——火車迷,日積月累咁睇人地既相片,唔得,要自己都影返幾張先。。
剛好,細路開始大喇,時間開始多喇,於是投入鐵路攝影既時間又多左喇。。

近日因LR操作熟識多左,於是手痕從新為當年既相片再編修一次(哈哈,數碼攝影真係方便!)。。。
由於早期全部係JPG作品,大約係D800E以後先『真正』全部影RAW,所以貼出相片係由2012年開始。

廢話太多喇,無圖大家唔高興的,貼返幾張翻修圖先。。
機型方面,有D700、D3s、D800E、D7100,大家可以睇下原本呢三部機原相效果個分別都幾大下,但係『統一概念』既翻修之下,個效果又相差幾遠呢?

地點係江西贛洲市,贛龍鐵路跨貢江大橋橋上,D800E,A模式,ISO200,1/2000秒快門,f/4.0光圈。
需要說明既係,大家可以見到火車頭已經好接近,當中『偏角率』變化會非常快速,由是必須要用『高速快門』先可以凝結影像,當日天氣雖然唔好,但我依然寧原用高一點ISO,都要保持住較高既快門速度。

評分

參與人數 6威望 +12 收起 理由
colad300 + 2 精彩內容
koppie + 2 train spotter !!! nice
haha161 + 2 加油,小弟影相迷兼飛機迷,有次影杯凍檸水正
solidbubble + 2 構圖美觀
floyd + 2 構圖美觀
charles2 + 2 精彩內容

查看全部評分

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 00:42:31 | 顯示全部樓層
雖然話,鐘意影相又鐘意火車,但仍然有技不如人既感覺。。
還好,呢張火車捐山窿相片,得到某火車網站採用。

呢一次係我最滿意既鐵路行攝旅程,當日帶備4公升水+午餐干糧,早上六點出發上山,八點前趁住鐵路員工末返工上到預定線路地點。
目標係罕有既『七橋七隧』連環圖像。。
但仍然礙於技朮,無法有效咁表達心中所想。。
雖然係咁,係山上依然好開心咁玩左八粒鐘,食同屙都係山上,呢個就係玩鐵路行攝必須要付出既代價來。

今時今日再去既話,技朮肯定會好一點,但係,已經事物全非了。
已經影唔返呢種感覺了(圖中機車,已退出當地線路運用。)。

機身D700,鏡頭係S50500OS,當時應該係過緊第三同第四個隧道之間,睇準機車露出到再次進入隧道一剎那按快門。
其實,呢張相,當時經驗不足,影得唔係幾滿意的。

地點係京九線和平段(廣東東部接近江西省界。),機車係DF11G,由於車頭外形似豬,再加上型號有『G』字,所以花名叫做『豬頭』。

評分

參與人數 4威望 +8 收起 理由
solidbubble + 2 採光出色
charles2 + 2 準確補捉
keeip + 2 印象深刻
fisherman76 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 00:53:50 | 顯示全部樓層
作為鐵道火車迷一員,肯定會消息靈通的。。
下圖係DF11柴油機車最後進港既片段。
基於環保等原因,自始之後,香港段直通車已經變成只有電力機車牽引了。

當日,為左拍得好照片,帶備上鋁梯,因為香港鐵路係全封閉鐵路,全部有高欄,要避開高欄就唯有向上爬。。
機係D700,鏡頭係AFS70-300VR。

地點係沙田火車站至火炭站之間一處爛地。
搵到呢個地點,係因為去過幾次,影過幾次爛相先搵到。
呢個亦係攝影樂趣之一,同一地點,其實可以影好多次的,亦會失敗好多次!

另一個經驗分享就係,後製可以讓原來既照片更出彩。
呢次我利用LR既『D700 X5D2』SD風格檔,再加一重『漸變濾鏡』效果(主要係平衡光暗位既光差),可以講,同當日所出照出,個效果根本就不可同日而語!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
charles2 + 2 構圖美觀

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 01:01:16 | 顯示全部樓層
某年,深圳東站第一日開通,圖片係深圳東站第一班開出列車。。。
我地無官方背景,自不然難以混入,所以要花錢提前買車票,以『乘客身份』進入站台拍攝。
圖無乜技巧,純記錄。

D700+ S 2470/2.8。

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 01:05:23 | 顯示全部樓層
廣州百年石圍塘廣車站前平交道口(可惜石圍塘火車站站房已廢,亦無再有客運服務。)。。
當日其實係我帶住老婆四圍逛下、散下心。。
經過當地剛好有火車經過,天氣又好,所以影低。
跟住就去左鐵路邊既茶居食飯。。。

D7100 + S18-35/1.8。

呢間茶居好旺場,次次去探親戚都會去呢到吃飯,見門口等位人龍長到嚇親。  詳情 回復 發表於 2015-7-31 11:30 AM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 01:10:00 | 顯示全部樓層
又係新火車站開通營業,不過,同行話新站無乜意思,於是又走去影柴油火車。。
就係咁,一個火車迷憨車車肆圍挪住部相機亂影一通既日子喇。。

D3s + S70200/2.8 OS。

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

fisherman76 發表於 2015-6-12 01:11:28 | 顯示全部樓層
鐵兄,雖然我對火車沒有興趣,但係我可以從你的相片同文字知道你對火車的熱愛。全部都是心機之作。

多謝。。 心機唔代表有好作品的。。 有好多因素,量多肯嘗試係其一,其二係天氣,其三係時間。 相信呢幾樣野,你都會明白的。。 我末進化到去『畫意』既境界,宜家我係以『清楚影像細節』作為我表達作品既唯  詳情 回復 發表於 2015-6-12 01:22 AM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 01:22:37 | 顯示全部樓層
fisherman76 發表於 2015-6-12 01:11 AM
鐵兄,雖然我對火車沒有興趣,但係我可以從你的相片同文字知道你對火車的熱愛。全部都是心機之作。

多謝。。

心機唔代表有好作品的。。
有好多因素,量多肯嘗試係其一,其二係天氣,其三係時間。
相信呢幾樣野,你都會明白的。。

我末進化到去『畫意』既境界,宜家我係以『清楚影像細節』作為我表達作品既唯一標準。。
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 04:15:29 | 顯示全部樓層

係香港,作為一個特殊愛好者,作為小眾,雖不犯法,但係作為鐵路迷,不被理解係理所當然既。。
最常被人問候既,一定係『有乜好影?』。。

另外要面對既就係香港較少既車型同拍攝場景。。
最近既應該係要返大陸。
但又面對一個嚴重問題——係香港唔係犯法,但回到國內雖然都無話『明文規定』係犯法,但係卻就慘過做賊!
朋友間經歷,被拉去公安局既有,被強行刪片既又有。。。
係香港習以為常既習慣,卻變成鼠竊狗偷既行為。。
奇就奇在,末有一人『被正式定罪』者,但遇到百般阻止卻又係鐵一般既事實!

此圖其實我係犯左『國安法』既,因為我身處地點,據講係『國家三級機密』(嚇?貨場咋喎?),無錯,唔係我誇張,係鐵路公安親口証實既。
但係,通常而言,公安都係勸諭離開。
有時候同一地點,被認出了,上一次無事,呢次大家就客氣多啦。。
(講得唔好聽,就係要睇識唔識做人。)

有時候,攝影人經常會為一張靚相而『犯險』或做出出人意表之事,相信大家都有同感吧?
以下三圖,相信唔係一般人可以影到既角度來。
總之,保護自己安全第一,唔好麻煩人第二,第三係唔好傷害他人,之後我地先盡最大努力去獲取一張自己滿意既照片。
大家話係咪?

D3s + S70-200/2.8 OS。。

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
sandwich + 1 心中有團火

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 04:22:53 | 顯示全部樓層

鐵路攝影,要面對既問題一籮籮,其中最大問題係時間同天氣。

鐵路攝影同航空攝影好相似——
1、要對班次(即火車經過時間)要有比較正確既掌握,而且要對機車型號要熟識操作時間。
2、要睇天氣做人但又唔可以下下都好天氣。
3、空閒時間末必有好天氣。但卻計劃不可改(尤其係需要長途拔涉果種。)。

我鐘意係唔理天氣,到現場喇,再睇環境睇下點影。
如前面幾圖,雖有陽光,但霧霾卻非常嚴重。
所以,有時就玩下光影算數啦。。

D3s + S50500 OS。

最想影雪加鐵  詳情 回復 發表於 2018-1-12 05:45 PM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 04:34:00 | 顯示全部樓層
每處地方都有其『禁忌』,如上所講,內地鐵路貨場係唔好惹既。。。
尤其是係當有『軍事列車停靠』,一定唔可以舉機,如果唔係,分分鐘要食『蓮子羹』都話唔埋架。。
但聽過傳說,軍佬唔係刪你片,而係砸爛你部相機!

點都好,我個人堅持『與人為善』,唔可以分分鐘起角,係我化解每次危機既護身符來。。
講得唔好聽,我又唔係要殺人,只要大家意識到對方互相尊重,又有乜事係解決唔到既呢?
係咪?
(我以前講過有一次比公安追左我地五公里,最後係由我出面談判,結果最後我同公安拍膊頭吹水搞掂無事。)

影鐵路,其實都幾悶架。。
有時有感而發,偽朮一下啦。。
下圖係已經退役既中國鐵路『藍箭號』EMU,等待回爐等死者。
而第二圖則係港鐵既KTT。。。
點解要並列影一張?
又有乜意義?
只有熟知『九廣鐵路歷史』先至會感受得到——KTT係1997年服役,『藍箭號』EMU係1999年服役,10幾年後,KTT依然服務於九廣鐵路,但『藍箭號』卻已殘花敗柳,等待下葬!
再由此引伸出鐵路歷史同社會意義。。

唔識呢段歷史?
咪只不過係相片一張囉,有乜意思者?!

所以,有時候,睇唔明就睇唔明,又何必強求人地睇得明呢?
不如影一張讓人覺得悅目既相片唔係更加好乜?
都係取向者。。
我唔強求,大家又會唔會強求呢?

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

kinkwok 發表於 2015-6-12 08:59:58 來自手機 | 顯示全部樓層
難得兩樣興趣可以夾埋一齊做,簡直係雙重享受啦!
多謝鐵兄再次分享作品及感受。

係架,迷鐵路既可以好瘋狂。。 我有一個鐵路迷朋友,佢已經單獨去日本影過晒板神地區既鐵路,又環遊大部份台灣,最誇張果次,係特鄧為左十幾公里既竹火車去左一次柬甫寨。。 佢手上只有一部D7000,一支18200就四  詳情 回復 發表於 2015-6-12 02:27 PM
回復 支持 反對

rockyiu 發表於 2015-6-12 11:27:31 | 顯示全部樓層
搞到有D興趣玩下鐵道攝

香港人來講,唔建議返大陸影喇。。 最好既係先去台灣練手,再去日本實習,保証有好好既作品出來。。 呢兩個地方有個共通點,就係對『鐵道攝影』群体唔抗拒,什至係會提供一定既方便。。  詳情 回復 發表於 2015-6-12 02:29 PM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 14:27:47 | 顯示全部樓層
kinkwok 發表於 2015-6-12 08:59 AM
難得兩樣興趣可以夾埋一齊做,簡直係雙重享受啦!
多謝鐵兄再次分享作品及感受。

係架,迷鐵路既可以好瘋狂。。

我有一個鐵路迷朋友,佢已經單獨去日本影過晒板神地區既鐵路,又環遊大部份台灣,最誇張果次,係特鄧為左十幾公里既竹火車去左一次柬甫寨。。
佢手上只有一部D7000,一支18200就四圍去!
佢既圖片我就好欣賞的。
有時候,各人都有自己既『想法』,都會有自己既『局限』,懂得欣賞別人,其實睇別人作品就有不一樣既感覺。。

當然,又係果句,如果唔事前知道呢個人既背景,齋睇相其實可能又係一句『車,有乜咁叻?』。。
我只想回一句,你影到又影過先算啦。。

所以,縱或技朮有所不足,但係,我個人認為,每一張相都有其價值存在,也有其獨特性。。。
能唔能夠起到『共鳴』,其實更睇觀眾是否『站在同一個起點』去睇件事,係好有關系既。。

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 14:29:42 | 顯示全部樓層
rockyiu 發表於 2015-6-12 11:27 AM
搞到有D興趣玩下鐵道攝

香港人來講,唔建議返大陸影喇。。

最好既係先去台灣練手,再去日本實習,保証有好好既作品出來。。
呢兩個地方有個共通點,就係對『鐵道攝影』群体唔抗拒,什至係會提供一定既方便。。

很成功的一輯專題攝影 張張精品,尤其喜歡9#中 和諧號 的氛圍...欣賞  詳情 回復 發表於 2015-6-12 02:39 PM

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

simanchan 發表於 2015-6-12 14:39:01 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2015-6-12 02:29 PM
香港人來講,唔建議返大陸影喇。。

最好既係先去台灣練手,再去日本實習,保証有好好既作品出來。。

很成功的一輯專題攝影 張張精品,尤其喜歡9#中 和諧號 的氛圍...欣賞

多謝師兄欣賞先。。 其實,你話係精品,我覺得無乜野者,只係呢十年以來,十幾萬張火車相中又記得既挪出來比大家睇下(但其實末必係最好果張來。)。。 由此,我又想講下,好多人以為影一張靚相,係要等,係要選  詳情 回復 發表於 2015-6-12 10:46 PM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 15:18:04 | 顯示全部樓層
哈哈,比大家睇下我既作戰相先。。
除左影相,咁樣上山下海法,我自己會認為係一種体能訓練來。。

影呢D預左係咁, 唔使托大炮俾公安追算係好好  詳情 回復 發表於 2015-6-12 03:36 PM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
colad300 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

fisherman76 發表於 2015-6-12 15:23:36 | 顯示全部樓層

你個friend(第2張相黑衫)好似洪永城.

的確! 當年第一次見洪永成上電視,我地成日挪呢位朋友開玩笑,話『發達啦,你又上左電視啦!』。。 佢唔單止樣似,連表情同小動作都好似。。 不過係唔同姓者。。  詳情 回復 發表於 2015-6-12 04:36 PM
回復 支持 反對

rockyiu 發表於 2015-6-12 15:36:36 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2015-6-12 03:18 PM
哈哈,比大家睇下我既作戰相先。。
除左影相,咁樣上山下海法,我自己會認為係一種体能訓練來。。

影呢D預左係咁, 唔使托大炮俾公安追算係好好

我地唔敢托大冷影的,因為『外型』好敏感。。 據我所知,我用S50500 OS影火車,全中國範圍內,不出五個人。。 而我平時都盡量少用,除非野外。。 因為內地『官場』,唔怕你惡,最怕你係記者。。  詳情 回復 發表於 2015-6-12 04:37 PM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2015-6-12 16:36:16 | 顯示全部樓層
fisherman76 發表於 2015-6-12 03:23 PM
你個friend(第2張相黑衫)好似洪永城.

的確!

當年第一次見洪永成上電視,我地成日挪呢位朋友開玩笑,話『發達啦,你又上左電視啦!』。。
佢唔單止樣似,連表情同小動作都好似。。
不過係唔同姓者。。
回復 支持 反對