兜兜轉轉攝影路⋯⋯D4s (多爛相).......加相

edmund9366 發表於 2015-7-5 01:00:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最初由於D70套裝萬多元之親民價開售(以當年單反喺咁嘅價位算親民㗎啦),從而進入光影世界,
跟住升級至D80,而kit鏡亦不能滿足後,於是改入一支18-200,覺得一支鏡覆蓋咁多焦距,抵玩兼方便。
日子久了,認識多了(並非技術高了,只是被唔少師兄放毒所傷 ),又再升級至D300s、17-55、
小黑六等器材,後來覺得器材過重,加上自己身體勞損關係,而且想升上FX,所以轉而D600、16-35、24-70、
小小黑及兩三支輕便定焦鏡,而Df之出現,既輕便而且用上D4之感光元件,所以又乖乖換上。

兜兜轉轉,前幾日終於換咗部D4s,
本身並不是專業攝影師、更不是攝影高手,又怕器材重,為何會買機皇?

首先,D5快來臨,D4s價位已到3萬尾,正如先前D4s初出,上代機皇正是降至大約此價位,所以應該抵買。

第二,要性能高超無可避免部機就會重!而Nikon最近都出咗啲1.8光圈輕身鏡,以D4s嘅重機身,
配上鏡頭不會頭重尾輕,反而仲好揸手,而我亦認清自己較鍾意生態攝影,打雀追飛,所以連拍速度更是我所需。
(當然,好多高手仍用D200、D300等機款都可影到精彩打飛之相片,但我未夠班! );
另外,相信次一級的鏡頭配上機皇仍會有不錯質素。

第三,本來想入部D7200用來打飛,但諗深一層,正如好多人一樣,技巧未提昇但就不停轉機款,
為的是尋找一部自己適合又滿意的相機,好多時都用咗唔少冤枉錢,既然部機已降至心中底價,
不如一步到位吧,見好多用D3s嘅師兄至今仍覺冇買錯,相信機皇最少用上5年或以上,
於是放走Df及支16-35 F4(呢支係好鏡,但wide盡時變形都幾利害,而且有支20 1.8可做風景鏡),
補錢換機,迎接快將退休的生活(其實並非好老 ),以後可多影多練習,好好享受攝影樂趣!

今日就去咗香公試機,配上TC-14E III及小小黑,不過部機好多setting,要慢慢摸
有啲爛相分享吓,唔靚皆因個人技術,應該與器材無關

評分

參與人數 17威望 +32 收起 理由
eochan + 2
上下盤 + 2 精彩內容
jewish + 2 努力之作
colad300 + 2 精彩內容
frankyli + 2 準確補捉
aug + 2 Sharp!
mmmphei + 2 精彩內容
cckjim + 2 精彩內容
ppw7746 + 2 加油
新仔到 + 2 加油
alan6xx6 + 2 努力之作
rol + 2 主題明確
scheung1107 + 1 Super good.
ironridder + 2 單純以分享角度已值得加分!
eddyjess + 2 好心機
kmteric + 1 精彩內容
charles2 + 2 精彩內容

查看全部評分

edmund9366  樓主| 發表於 2016-3-31 20:23:36 | 顯示全部樓層
samsclin 發表於 2016-3-31 12:47 PM
D3s.... 6 歲...行得走得...

回復 支持 反對

samsclin 發表於 2016-3-31 12:47:46 | 顯示全部樓層
D3s.... 6 歲...行得走得...
回復 支持 反對

nd4s 發表於 2016-3-29 10:57:03 | 顯示全部樓層
edmund9366 發表於 2016-3-29 12:04 AM
追星-末代御醫
by D4s + AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR

楊宜真的好久不見了,已給私有化,好靚啊。
回復 支持 反對

edmund9366  樓主| 發表於 2016-3-29 00:10:00 | 顯示全部樓層
NIKON_YEONG 發表於 2016-2-8 08:05 PM
想問 d4s 有否 wifi 轉相上手機, 或要另購 配件?

no wifi,要另購配件
回復 支持 反對

edmund9366  樓主| 發表於 2016-3-29 00:04:58 | 顯示全部樓層
追星-末代御醫
by D4s + AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR

楊宜真的好久不見了,已給私有化,好靚啊。  詳情 回復 發表於 2016-3-29 10:57 AM
回復 支持 反對

yunsan 發表於 2016-2-8 20:07:41 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2016-2-8 20:05:00 來自手機 | 顯示全部樓層
想問 d4s 有否 wifi 轉相上手機, 或要另購 配件?

no wifi,要另購配件  詳情 回復 發表於 2016-3-29 12:10 AM
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2016-2-8 20:03:06 來自手機 | 顯示全部樓層
TimmyL 發表於 2016-2-8 02:50 PM

好味道
回復 支持 反對

TimmyL 發表於 2016-2-8 14:50:54 | 顯示全部樓層

好味道  詳情 回復 發表於 2016-2-8 08:03 PM
回復 支持 反對

edmund9366  樓主| 發表於 2016-2-8 14:32:40 | 顯示全部樓層
恭喜發財 萬事如意
祝大家豐衣足食

團年飯 by D4s + N24-70

回復 支持 反對

童虎 發表於 2015-12-21 08:40:09 | 顯示全部樓層

賀喜入了D4s,此乃明名之舉!L(^o^)」
回復 支持 反對

黑武士 發表於 2015-12-21 01:21:38 | 顯示全部樓層
玩下器材都好
回復 支持 反對

edmund9366  樓主| 發表於 2015-12-19 11:22:20 | 顯示全部樓層
家有喜事,帶部D4s +N70-200 f4記錄吓,
因不想干擾正式攝影師,
所以冇用閃,企埋一邊影,
D4s室內感光真是very very good

回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2015-12-17 00:12:22 | 顯示全部樓層
hw2345 發表於 2015-12-17 12:06 AM
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

無聊連推二十一帖洗版,推一個倒扣二分,另禁言七天!
回復 支持 反對

colad300 發表於 2015-9-19 13:08:13 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

HPE 發表於 2015-9-17 03:03:39 | 顯示全部樓層
micros 發表於 2015-9-16 06:08 PM
好處你慢慢試。
唔好處, 開o左佢影日落旦就會知。

要去試試,但最近無時間,一有時間我會去了解一下
回復 支持 反對

micros 發表於 2015-9-16 18:08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
HPE 發表於 2015-9-16 01:54 AM
鮮豔模式  我都鍾意

但現在做測試,以下就是我的測試設定:

好處你慢慢試。
唔好處, 開o左佢影日落旦就會知。

HPE
要去試試,但最近無時間,一有時間我會去了解一下  詳情 回復 發表於 2015-9-17 03:03 AM
回復 支持 反對

HPE 發表於 2015-9-16 01:54:41 | 顯示全部樓層
edmund9366 發表於 2015-9-15 10:21 PM
只是用機身的鮮豔模式影raw

鮮豔模式  我都鍾意

但現在做測試,以下就是我的測試設定:
1. 主動式 D-Lighting (AUTO)
2. 標準 Picture Control ---銳化 7,對比度 2,亮度 0,飽和度 3,色相 0

*** D-Lighting <-- 這個設定,因在圖書館看了一本關於 D-Lighting 介紹,筆者強力建議盡量使用 D-Lighting 設定,現在研究中 D-Lighting 有咩好處

好處你慢慢試。 唔好處, 開o左佢影日落旦就會知。  詳情 回復 發表於 2015-9-16 06:08 PM
回復 支持 反對

edmund9366  樓主| 發表於 2015-9-15 22:21:37 | 顯示全部樓層
HPE 發表於 2015-9-8 03:33 AM
睇完樓主的相

樓主部機直出o既設定可否分享一下???

只是用機身的鮮豔模式影raw

HPE
鮮豔模式 我都鍾意 但現在做測試,以下就是我的測試設定: 1. 主動式 D-Lighting (AUTO) 2. 標準 Picture Control ---銳化 7,對比度 2,亮度 0,飽和度 3,色相 0 *** D-Lighting  詳情 回復 發表於 2015-9-16 01:54 AM
回復 支持 反對

HPE 發表於 2015-9-8 03:33:47 | 顯示全部樓層
edmund9366 發表於 2015-8-8 11:36 PM
真的很滿意部機
加幾張配N28.8的相分享吓

睇完樓主的相

樓主部機直出o既設定可否分享一下???

我自己部機鍾意以下設定
1. 主動式 D-Lighting
2. 標準 Picture Control ---銳化 7,對比度 1,亮度 0,飽和度 3,色相 0

只是用機身的鮮豔模式影raw  詳情 回復 發表於 2015-9-15 10:21 PM
回復 支持 反對