大家有無用過 N 記35-70 F2.8 同埋支 28-80G 膠鏡?

alexfool 發表於 2015-7-14 22:38:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的....早陣子去星洲公幹,隨手帶支 35-70 2.8 同部新既 810 去,以前 D300 比較少用呢支,多用支28-80G。

返黎睇 D 相唔知點解感覺無以前咁「好睇」。其一可能係 D 相較「濕」,唔知係咪咁形容,感覺係濃 D,可能係未慣 810 同 300 既發色分別。即使用 ZF25/2.8 同 ZF 85/1.8 時都感覺比以前濃同密,以前 D300 係淡雅少少。

但另一分別係無咁 sharp,唔知係支鏡定 body 問題,D810 感覺係糊 D,可能係因為用 mon 睇縮得勁 D...師兄們可否睇睇呢幾張指教下係咩問題?有可能係手震,但有 D 快門已經係 1/2000...影時亦已刻意收了半級光圏,係咪收唔夠?

原相 resize
100% crop
_DSC0854 mid100.JPG

原相 resize
100% crop
_DSC0855 mid100.JPG

原相 resize
_DSC0856s 35mm.JPG
100% crop
_DSC0856 mid100.JPG

原相 resize
100% crop
_DSC0858 mid100.JPG

呢張又係無 sharp 位...
同埋呢 D 係咪叫濕?

假假地支 35-70 2.8 都叫「前代鏡王」,評價甚高的,係我支鏡既個體問題定係呢個其實係正常表現?

我之前用 D300 感覺得心應手 D...但好多時係用支 28-80G 膠鏡,因為輕 D 同 wide D。
有無師兄用過支 28-80G?同 D810 夾唔夾?最衰我上次無帶呢支去....
之前睇過呢支評價都唔錯先入手的,就係怕頂唔住 D810 既解像度...
rol 發表於 2015-7-15 02:39:17 | 顯示全部樓層
落腳架, 開 liveview 對焦, 影死物再試試你的鏡全開與收光圈比較.  咁就一清二楚.

因為現在睇你相, 不能判斷是手震, 唔中焦, 定係支鏡PQ 問題
回復 支持 反對

loody 發表於 2015-7-18 11:36:25 | 顯示全部樓層
唔係枝枝舊鏡都可以開盡黎影於數碼機上
回復 支持 反對

toyota_ae86 發表於 2015-8-11 12:23:51 | 顯示全部樓層

35-70 2.8,  幾多年前產物?
70MM收光圈都唔會SHARP,
35MM收F4幾好.

我用在DX機都咁覺得,
你FF機仲淺景深...

睇下Ken哥compare..
http://www.kenrockwell.com/nikon/pro-normal-zooms/index.htm
回復 支持 反對

avbee 發表於 2015-8-11 13:58:40 | 顯示全部樓層
Personally I think that is normal result.....
回復 支持 反對