Gitzo最新旅行反腳!GT0545T, GT1545T, GT1555T

Screw 發表於 2015-8-14 15:32:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Gitzo最新旅行反腳!GT0545T, GT1545T, GT1555T!

GT1555T

GT1555T

GT1545T

GT1545T

GT0545T

GT0545T
Zorro 發表於 2015-11-10 20:41:42 | 顯示全部樓層

o尋晚相約了"lam25281"兄同"吹水王"兄一齊出o黎測試一下Gitzo 新一代反摺腳專用波頭GH1382TQD (0/1 號反摺腳專用)同GH1382QD (2 號反摺腳專用)o既鎖緊力究竟有幾強?(相信各位師兄都同樣好想知道)

從扭拒測試可以睇到新一代o既0/1 號反腳專用波頭真係非常強悍,GH1382TQD o既扭距居然係令人震驚o既over 7kg/30cm,點解係over 7kg o既?咁即係最高幾多呀?我真係答唔到你,因為拉到7kg 就已經唔敢再拉落去,因為驚條波頸會被拉斷(佢條波頸又真係又長又幼o左o的),而且作為一隻只供0/1 號反摺腳用o既波頭可以承受到7kg/30cm 已經超晒班,完全將同級(球體直徑都比佢大)可以裝得上1 號反摺腳用o既波頭如Photo Clam PC-33NS/Pro-34NS/PC-36NS/Pro-38NS 同Markins Q3-TR 等都被比下去,就算以當中鎖緊力最強o既Q3-TR o黎講都只係得6.5kg/30cm,真係一地都係眼鏡碎...

註:唔好問我點解無提Acratech GP-ss o既?第一,呢隻波頭裝o係上三代o既1 號反摺腳都仲可以,但係o黎到呢一代o既1 號反摺腳就因為腳管比之前粗o左,所以當反摺收納時就完全唔掂喇 ("V"晒!),睇怕呢隻波頭以後都唔駛旨意再裝o係Gitzo o既1 號反摺腳上喇,或者0 號反摺腳都仲有可能勉強合得埋,不過就要等有心人去試試先知道喇;第二,Acratech 所有波頭(全部型號o既球體直徑都係38mm)o既鎖緊力都係奇差(得個樣靚同花臣o野夠晒多),扭距只有3.5kg/30cm,以球體直徑同樣係38mm o既細頭王Q3-TR 都有成6.5kg/30mm 啦,都已經比GP-ss 高出幾近一倍,更莫講要同球體直徑比佢細,只有32mm o既GH1382TQD 去比較,真係差天共地,連提都唔想再提起佢。

至於2 號反摺腳專用o既GH1382QD 扭距亦同樣驚人,係over 8kg/30cm,又係因為怕條波頸會被拉斷,所以拉到8kg 就算了,反正8kg/30cm 已經比球體直徑比佢更大o既傳統波頭如Photo Clam PC-40NS/Pro-42NS/PC-44NS 及Markins M10/Q10 等有更強o既鎖緊力,一般o黎講已經夠晒用,所以亦無謂再繼續拉落去了。

註:其實GH1382QD o既鎖緊力應該比Photo Clam Pro-46NS/PC-48NS 同Markins M20/Q20 更強,只可惜我o地只係拉到8kg 就停o左,所以無更高o既數據可以同佢o地比較,但係我相信GH1382QD o既扭距應該可以o係9kg/30cm 或以上,以一隻球體直徑只有39.5mm o既波頭o黎講,其鎖緊力已經能夠比得上球體直徑有成48mm o既波頭,我相信GH1382QD 都已經算係物有所值喇(因為呢隻波頭都賣得唔算平)。

外觀及操作
我相信呢一代反摺腳專用波頭o既設計師都已經參考o左之前"旅行者中線波頭"(Traveler Center Ball Head)系列失敗o既原因,唔再曲高和寡,先o係外觀上緊貼番現今市場o既大潮流(雖然外觀有抄襲國產Fotopro (富圖寶)"小蠻腰"系列波頭之嫌),再o係操作上回應番用家o既實際需要(從另一個角度o黎睇就係做番o的隨波逐流毫無自己特色o既o野),都總算係Gitzo o既一大突破(完全係為o左銷量,賺錢最重要)。

以我o既觀察,呢一代反摺腳專用波頭o既內部機械結構應該係源用番"旅行者中線波頭"系列(GH1781TQD & GH2781TQD)o既設計再加以改良,而頭大座細o既外觀設計絕對係為o左要用盡反摺後僅餘o既空間,盡量容納更大o既球體,咁做唔單止係為o左鎖緊力,而更加係為o左穩定性,因為鎖緊力係可以透過內部機械結構去改善,但穩定性呢樣物理定律就只能靠加大球體去提高,而且盡用更大球體o係球體轉動o既操作上亦會更易掌握同控制,確實係一舉兩得!

可能因為設計師太過注重外觀美學o既關係,導致到0/1 號反摺腳專用波頭GH1382TQD o既波頸變得又長又幼(以球體比例o黎計算),好明顯條波頸需要造到咁長o既原因係為o左要o係波頭三角形設計o既其中一隻角度開凹槽橫向90° 伸塊快拆座出o黎,所以唔造到咁長都唔得(若果外殼係傳統o既圓形設計咁條波頸就唔駛咁長喇),但係條波頸造到咁幼就好明顯係為o左唔想個凹槽開得太闊而破壞o左成隻波頭o既美感(好明顯之前隻GH1781TQD 條波頸都比佢粗得多),o的意大利設計師果然係美感大過天!

至於2 號反摺腳專用波頭GH1382QD 因為球體較大而且波頭外殼亦比較闊,比例上凹槽亦可以開得闊o的,所以GH1382QD 條波頸就相對唔算特別幼同長(但與其它波頸出名短同粗o既名頭都仲係有一段距離),對其穩定性起o左重大o既幫助。

而GH1382QD o既另一特色就係具備大型阻尼微調擰掣,呢個阻尼微調擰掣同外圈主鎖扭掣o既互動與市面上各大品牌o既操作完全唔同,基本上阻尼微調擰掣就控制晒球體o既鬆緊度,甚至可以當主鎖扭掣o黎用,而外圈主鎖扭掣就只係負責完全鎖死同鬆開o既功能,o係正常操作下只須要擰動中央o既阻尼微調擰掣就可以完成,而期間個外圈主鎖扭掣就會變得完全無阻力,可以任意扭動,雖然任你點扭都唔會影響球體o既鎖緊度,但當扭到盡時係唔會將個外圈主鎖扭掣扭理出o黎(反而平移扭掣扭到盡係可以扭得出o黎,各位使用時就真係要小心o的喇),真係唔習慣呢種咁o既操作模式,亦與市面上各大品牌要以主鎖扭掣o黎控制鬆緊,而阻尼微調擰掣則只係首次裝上器材時調節好就無須再擰佢o既操作模式完全唔同,可能呢o的就係Gitzo 依然堅持與眾不同o既獨家操作模式o卦,有心買佢o既師兄就要預o左花好一段時間先可以適應,而已經同時擁有幾隻唔同波頭o既師兄就更加要有心理準備喇,而我自己就真係仲未接受到,所以就唔會學"lam25281"兄咁買GH1382QD o黎配1 號反摺腳,而只會用番細一級o既GH1382TQD 算了,反正GH1382TQD 扭距都有成over 7kg/30cm,去旅行都唔會裝o的乜o野重鏡上去啦,所以1 號套裝對我o黎講已經夠晒用。

雖然體積較細o既0/1 號反摺腳專用波頭GH1382TQD 無法再加入阻尼微調控制,但因為佢o既主鎖扭掣行程非常長(即由鬆晒扭到鎖死要扭好幾個圈先至得),可以逐小逐小咁扭動主鎖扭掣以達到阻尼o既效果,可能係Gitzo 設計師給與用家o既一種補償o卦。

因為呢幾年Gitzo 所推出o既新波頭球體同內部墊片都已經鍍上一層二硫化鎢(Tungsten disulphide (WS2)),所以當球體轉動時已經變得非常暢順,轉動時完全無晒o窒o下o窒o下o既感覺,非常唔錯!而波頭底部o既平移底盤亦可以鎖得死,比起Photo Clam 同Markins 經常被人投訴平移底盤有鎖唔死o既現象好好多!

最後,講o左咁耐,新一代反摺腳專用波頭都仲係有o的地方應該可以改善o既,就係所有扭掣(除o左GH1382QD o既外圈主鎖扭掣)都出現扭到盡可以甩出o黎o既情況,用家一唔小心就會隨時遺失,Gitzo 應該參考其它品牌o係螺絲末端加入扣板阻擋以防扭掣被意外扭埋出o黎;而另一樣應該改善o既地方就係快拆座,雖然而家呢款已經係從新設計,比起上一代o既Arca-style 快拆座已經有o左翻天覆地o既改變,但有o的地方其實係可以做得更好,例如水平珠o既位置一裝部相機上去就會完全遮住晒(以一般用家都會採用o既機底快拆板橫向安裝或安裝機身專用L 架為列),根本就係得個樣,只可以叫做賣波頭乜都已經畀足你喇,但實際就係得物無所用,唔整上去仲可以輕番十幾廿克,真係多謝晒囉!而呢隻三角形設計o既快拆座雖然係幾特別(其實呢個設計都有參考Manfrotto befree 快拆座(前闊後窄)之嫌),但實際夾到快拆板o既位置其實都只係得中間o個3Xmm,咁長o個一邊多o左出o黎o既地方咪又係浪費,而且o係反摺收納時仲有少許頂腳o既情況出現,令到三隻腳管o既節鎖唔可以泊貼波頭外殼(基本上只有GT0545T 同GT1545T 先有呢個問題,另外兩款GT1555T 同GT2545T 則無咁o既情況出現),從而做到最perfect fit,所以倒不如設計成大路o既長方形快拆座咪仲實際,而且又可以再輕o的,不過咁就無晒Gitzo o既風格,班懶係有個性o既唯美設計師又點會妥協o丫。

總結
其實新一代反摺腳專用波頭真係令人眼前一亮,而經過今次扭距測試就更加有平地一聲雷o既震撼感,包括我在內,相信好多師兄都會跌晒眼鏡,無人會料到一隻咁細o既GH1382TQD 居然會好力過細頭王Q3-TR,真係意料之外!所以我會建議考慮購買呢一代0/1/2 號反摺腳o既師兄直接出番套裝好過,一o黎,反摺收納時一定唔會有"V"形,二o黎,買套裝又會比分開淨頭、淨腳買平多好幾百蚊,咁為乜唔一次過買呢?三o黎,暫時亦無乜其它更好o既波頭選擇可以裝落呢一代新反摺腳上,與其花時間去搵,倒不如買套裝一了百了唔駛煩算喇,而且今次Gitzo o既套裝確實真係強陣出擊,睇怕短期內都應該無乜配搭會比套裝更好喇。

補充: 1.) 有關Gitzo 原裝o既新Arca-style 快拆座上水平珠會被相機完全遮住o既問題,其實係可以o係機底加上方型快拆版或將橫向安裝o既長型快拆版轉為直向安裝就可以解決。  詳情 回復 發表於 2015-11-27 05:18 PM
以套裝價錢,今次呢隻波頭就值得配埋  詳情 回復 發表於 2015-11-13 05:16 PM
今次Gitzo 做返場好戲, 如果條頸唔咁長就好  詳情 回復 發表於 2015-11-10 09:19 PM

評分

參與人數 11威望 +20 收起 理由
cax12 + 1 精彩內容
banana311 + 1
astroboy1203 + 2 精彩內容
marco828 + 2 精彩內容
supercw + 2 精彩內容
HL + 2 精彩內容
hkg2468 + 2
Screw + 2 努力之作
christhebest + 2 精彩內容
Alphonse89 + 2 精彩內容
veryoldcat + 2

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

Zorro 發表於 2017-8-18 18:54:01 | 顯示全部樓層
heiwood 發表於 2017-6-21 07:20 AM
Ching想問呢家1545t 最平邊度?

邊度最平就唔知,家陣做梗優惠就真!

Zorro 發表於 2017-2-9 16:14:32 | 顯示全部樓層
solenoid8558 發表於 2017-2-5 11:02 PM
感謝各位C-HING荼毒及無私既分享。小弟今天亦以官價既72折購入了GK2545T-82QD:l ...

1. Gitzo 新o既Center Ball Head 裡面個機械結構係同市面上流行o既Arca 設計完全唔同,並非因為新買o既關係,隻GH1382QD 個外圈大扭掣實際只係用o黎鎖死個波同鬆番開個波,當你扭鬆o左個大扭掣後,所有鬆緊o既調校都會交晒俾中間o既阻尼調校擰掣o黎負責,所以當你擰梗中間個阻尼調校擰掣時外圈o既大扭掣就會完全鬆晒,廢晒武功,直至你再次擰番緊中間個阻尼調校擰掣先可以再次扭番實個大扭掣,真係要花好長時間去從新適應o架,我就係因為非常之唔習慣同適應唔到,所以就由原來打算入手GK2545T-82QD 改為入o左GK1545T-82TQD 喇。

2. Gitzo 所有行貨均憑單兩年本地保養(只限香港),若買家有時間上網登記o既話就會額外多送往後五年o既本地保養(亦都只限香港)俾你,所以加起o黎總共七年就係咁解喇;其實呢o的所謂o既行保只係新買支腳或波頭返o黎用o個頭幾次有用,因為Gitzo (及Manfrotto)都只係保產品本身o既品質問題,其它所有o既人為因素、自然損耗同零件老化等都係唔保o既,其實一支新腳或新波頭買返o黎用頭幾次就已經知道有無品質o既問題啦,用得(或擺得)六、七年先出現o既問題十居其九點九九都係人為因素、自然損耗或零件老化等問題,邊有得免費維修o丫,咪又係要畀錢整,所以我覺得行保由兩年加到七年係心理因素大於實際意義。

非常詳盡。萬分感謝 :)  發表於 2017-2-12 12:45 PM

Zorro 發表於 2015-8-14 15:55:12 | 顯示全部樓層

哈哈∼仲有新o既2 號碳纖反腳GT2545T 添!
回復 支持 反對

Alphonse89 發表於 2015-8-14 15:56:27 | 顯示全部樓層
請問同舊版有咩野不同 ? 腳管粗了 ?

應該係,但最主要係比舊o既GT2542T 高o左好多,o岩晒我用! Series 2 tripod GT2545T has the largest tube diameters among Traveler tripods. It is much taller than its predecessor thanks to the spa  詳情 回復 發表於 2015-8-14 04:07 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-8-14 16:07:11 | 顯示全部樓層
Alphonse89 發表於 2015-8-14 03:56 PM
請問同舊版有咩野不同 ? 腳管粗了 ?

係,因為改用o左更硬朗o既Carbon eXact 碳纖腳管,但最主要係比舊o既GT2542T 高o左好多,o岩晒我用!

Series 2 tripod GT2545T has the largest tube diameters among Traveler tripods. It is much taller than its predecessor thanks to the space efficient Traveler G-lock. Recommended for use with 200mm lenses (300mm maximum), it is ideal for photographers using longer lenses or requires the highest stability. The feet are interchangeable with Gitzo’s optional feet, such as spikes and large feet.

specs
attaches by.                                                 1/4'' and 3/8'' screw attachment type   
leg angles                                                    25°. 70°   
Load Capacity Short Column                          12 kg   
series                                                           2   
material                                                       Carbon Exact   
centre column                                               rapid   
leg sections                                                  4 number   
Maximum Height                                          154.5 cm   
maximum height (with centre column down)   131 cm   
Minimum Height                                           22 cm   
closed length                                                44.5 cm  
Weight                                                         1.335 kg   
safety payload                                               12 kg

我反而覺得新o既2 號反摺腳用波頭GH1382QD 睇落有o的驚喜:

哈哈!又有機會試新o野啦!  詳情 回復 發表於 2015-8-14 05:29 PM
回復 支持 反對

minipodsilver 發表於 2015-8-14 16:25:16 來自手機 | 顯示全部樓層
一定好貴
回復 支持 反對

lotus023 發表於 2015-8-14 16:31:37 | 顯示全部樓層
一定好貴 X 2
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-8-14 17:04:24 | 顯示全部樓層

美國B&H 有價啦,只係香港仲未有新價單啫。

GT0545T:                 US$679.99
GT1545T:                 US$739.99
GT1555T:                 US$769.99
GT2545T:                 US$869.99
GH1382TQD:            US$319.99 (0/1 號反摺腳專用波頭)
GH1382QD:              US$369.99 (2 號反摺腳專用波頭)
GH3382QD:              US$449.99 (2/3 號傳統腳用波頭)
GK0545T-82TQD:      US$899.99 (0 號4 節反摺腳套裝)
GK1545T-82TQD:      US$959.99 (1 號4 節反摺腳套裝)
GK1555T-82TQD:      US$989.99 (1 號5 節反摺腳套裝)
GK2545T-82QD:     US$1,099.99 (2 號4 節反摺腳套裝)
GK1542-82QD:          US$999.99 (1 號4 節傳統腳套裝)
GK2542-82QD:       US$1,149.99 (2 號4 節傳統腳套裝)
GK3532-82QD:       US$1,199.99 (3 號3 節傳統腳套裝)
GM2562T:                 US$289.99 (2 號6 節單腳架)

新款o既GM2562T 單腳架:
回復 支持 反對

minipodsilver 發表於 2015-8-14 17:27:09 來自手機 | 顯示全部樓層
$8600 one set

一般o黎講香港o既零售價會係B&H 個價再折20∼25% (以剛新出計),若果以GT2545T 淨腳計約港幣$5,400.- 左右,對比舊o既GT2542T 都唔係貴好多啫。  詳情 回復 發表於 2015-8-14 05:36 PM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-8-14 17:29:49 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2015-8-14 04:07 PM
應該係,因為改用o左更硬朗o既Carbon eXact 碳纖腳管,但最主要係比舊o既GT2542T 高o左好多,o岩晒我用 ...

哈哈!又有機會試新o野啦!個新款波頭GH3382QD都唔輕的,淨重0.77kg;仲重過個cullmann的mb6.5波頭。
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-8-14 17:36:01 | 顯示全部樓層
minipodsilver 發表於 2015-8-14 05:27 PM
$8600 one set

一般o黎講香港舖頭o既門口出街價(並非香港代理o既定價)會係B&H 個價再折20% 左右(以剛新出計),若果以GT2545T 淨腳計應該約港幣五千四、五吧,對比舊o既GT2542T 都唔係貴好多。

哈哈!師兄所言正中下懷,陰啲陰啲加,免得一刀切斷米路及損形像嘛;比錢啦。  詳情 回復 發表於 2015-8-18 05:29 PM
回復 支持 反對

eesyliu 發表於 2015-8-14 18:05:27 | 顯示全部樓層
個3爪粗壯到呢

GT2545T 同舊款GT2545T 差唔多啫,師兄你有無睇錯呀?!  詳情 回復 發表於 2015-8-14 09:13 PM
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-8-14 19:01:17 | 顯示全部樓層
GT1555T 幾好,新頭好似經已係 arca type 規格,不過比以往的同型款式重好多 ...
回復 支持 反對

alexphoto168 發表於 2015-8-14 19:36:01 來自手機 | 顯示全部樓層
原來dc波浪職員上星期同我講話佢出新一代反摺腳係堅料

其實o的職員一早都知,只係舖頭仲有存貨就梗係唔講啦,不過佢見GT2542T 連代理都無晒存貨囉咪放少少風俾你先,等你唔好見無貨就走去買第二個牌子,乖乖咁o係度等新o野。  詳情 回復 發表於 2015-8-14 07:45 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-8-14 19:45:58 | 顯示全部樓層
alexphoto168 發表於 2015-8-14 07:36 PM
原來dc波浪職員上星期同我講話佢出新一代反摺腳係堅料

其實o的職員一早都知有新o黎梗,只係舖頭仲有存貨就梗係唔講得啦,不過佢見GT2542T 連代理都無晒存貨囉咪放少少風俾你先,等你唔好見無貨就走去買第二個牌子,乖乖咁o係度等新o野。
回復 支持 反對

MobyDick 發表於 2015-8-14 20:14:22 | 顯示全部樓層

嘩!支嫂年年1,2號腳轉新款,都轉得好密吓,3,4號又唔見佢轉吓,幾時先upgrade吓systematic呀......!!!

我諗要到2016 年喇。  詳情 回復 發表於 2015-8-21 03:44 PM
回復 支持 反對

Screw  樓主| 發表於 2015-8-14 20:28:19 | 顯示全部樓層
新款真係好吸引,睇嚟今次又要破財了!
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-8-14 21:11:21 | 顯示全部樓層
EOS5 發表於 2015-8-14 07:50 PM
嘩!三腳爪偷空左咁多位,大陸某牌子腳架似乎俾到唔少靈感Gitzo設計師..

新款支掃反摺腳個中軸三角座,偷空得黎都有計過腳管向外滑時的力學;所謂大陸精品的反摺腳,就淨係識偷空個中軸三角座,差不多是冇計過腳管向外滑時的力學。
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-8-14 21:13:48 | 顯示全部樓層
eesyliu 發表於 2015-8-14 06:05 PM
個3爪粗壯到呢

GT2545T 咪同舊款GT2542T o既粗幼差唔多啫,師兄你有無睇錯呀?!

EOS5 發表於 2015-8-14 07:50 PM
嘩!三腳爪偷空左咁多位,大陸某牌子腳架似乎俾到唔少靈感Gitzo設計師..

GT2545T 咪同舊款GT2542T 一樣o既設計,中央三爪位無偷多到呀!

2542T.jpg 2545T.jpg
                          舊款GT2542T                                                         新款GT2545T

咁我都信Gitzo 會sim下嘅。Ansys static 有幾難  詳情 回復 發表於 2015-8-17 09:53 AM
回復 支持 反對

alexphoto168 發表於 2015-8-14 21:18:03 來自手機 | 顯示全部樓層

0號腳 同 1號腳 loading 都係10kg.....呢個有點兒那個囉...~~~~

如果係咁堅, 我就真係想試佢個0號腳同1號5節腳; 1號5節腳 摺埋左得35.5cm!
回復 支持 反對

sap 發表於 2015-8-14 21:37:31 來自手機 | 顯示全部樓層
貴到  。。。。。  
回復 支持 反對