DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 16345|回復: 27

Epson SC-P808 A2 printer 手入!

小弟原本係用開 Canon Pro-10 A3+ printer,可惜佢唔爭氣,過左頭一年保養期之後既年半時間內足足壞左3次,整一次換打印頭要大拿拿 $1100,把幾火不如買過部。

今次 upgrade 做 A2 printer,係最新既 Epson SC-P808,size同重量與 A3+ 既 Pro-10 相若。

Epson SC-P608 (A3+) 尺寸重量:24.2 x 14.5 x 9.0", 35lb
Epson SC-P808 (A2)   尺寸重量:26.9 x 14.8 x 9.9", 43lb

Canon Pro-1   (A3+) 尺寸重量:27.4 x 18.2 x 9.4", 61lb
Canon Pro-10 (A3+) 尺寸重量:27.1 x 15.2 x 8.5", 44lb

Size 黎講,Epson 比起 Canon 有優勢

3個星期前訂,昨天送到,香港 Epson 話呢張係全香港第一張 P808 既訂單。

打印成本黎講,以往用 Canon Pro-10,1 支 14ml 墨水要 $108,$7.71/ml。

Canon Pro-1 每支墨水有 35ml,每支 $248,$7.09/ml。

Epson SC-P608 用既墨水 (T761),1 支 25.9ml 墨水要 $220,$8.49/ml。

至於 Epson SC-P808 用既墨水 (T851),未有行價但用美金價再 pro-rata 番 (以美版 T760 墨水 US$32.99 折合 HKD 220 計算),1 支 80ml 墨水要 US$54.95,pro-rata 番 HKD 366,$4.58/ml,慳番 45%

SC-P808 行貨 $10350 (話係電腦節優惠),正價好似要 $11888,美國賣平d,不過除非找中介,否則好似B&H等都唔俾寄黎香港,因為香港有Epson代理。

本來都諗過買番同級既A3+ printer, 不過見Epson SC-P608 (A3+) 同 SC-P808 (A2)  個行貨價錢唔差太遠,SC-P608 行貨都要 $8888,相比 Canon Pro-1 個價冇乜優勢,把心一横入部家用機之中最大既 SC-P808。

不過,P608 都有兩個優勢,一來最高解像度可以去到 5760 x 1440 dpi (min droplet size: 2pl),而 P808 只可以去到 2880 x 1440 dpi (min droplet size: 3.5pl)。不過除非係 print 響超細張既 photo paper 度,否則都冇乜機會 print 得高過 600 dpi,所以我唔太 care 係咪去得到 5760 x 1440 dpi。

另一樣 P808 冇 P608 咁著數既係,雖然兩者差 $1500 左右,但 P808 個 roll media adapter 要另外買,US$199。

以往用 Pro-10 打印,點 set 打係爭少少,整體暗左d。

用番剩餘物資 Canon Premium Matte paper,印出黎可以做到同 monitor 睇到既一樣,非常滿意!

我前日買左P608, 好X正。原本諗住mon同printer未cal一定差好遠,點知print出黎我自己都呆左。
回復 支持 反對

係呀!用printer managed profile 已經好準

昨晚原本響B&H訂Epson大紙,不過佢有export regulations 限制出口,反而Amazon就ok, 最後響Amazon訂左Velvet Fine Art, Watercolor Radiant 同 Ultra Premium Luster A3+。本來想訂埋Metallic Glossy, 不過幾間supplier都唔肯送黎HK。
回復 支持 反對

暫時黎講真係好滿意
回復 支持 反對

美國墨水用唔到
CHIPSET唔一樣
香港賣墨呢部機唔會平,如果你同EPSON 買的話
搵個代理買會平D

我之前都懷疑T850同T851係用唔同chipset, 好彩冇訂到美版墨水… 不過d墨用番美金計,應該點都平過 P608 既  詳情 回復 發表於 2015-9-15 10:33 PM
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2015-9-15 02:22 PM
美國墨水用唔到
CHIPSET唔一樣
香港賣墨呢部機唔會平,如果你同EPSON 買的話

我之前都懷疑T850同T851係用唔同chipset, 好彩冇訂到美版墨水…

不過d墨用番美金計,應該點都平過 P608 既
回復 支持 反對

搵大畫幅PRINTER D DEALER 買墨水
會平過你同EPSON 買 (應該)
因為呢部都算係LARGE FORMAT
香港買墨水係平過美國買

Aaron 兄,請問有冇賣墨水的 dealer 推介呢? 另外,請問知否邊度有賣 A3 / A3+ 相簿呢? 謝謝!  詳情 回復 發表於 2015-9-16 01:21 AM
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2015-9-15 10:35 PM
搵大畫幅PRINTER D DEALER 買墨水
會平過你同EPSON 買 (應該)
因為呢部都算係LARGE FORMAT

Aaron 兄,請問有冇賣墨水的 dealer 推介呢?

另外,請問知否邊度有賣 A3 / A3+ 相簿呢?

謝謝!

A3/A3+ photo album 去B&H 睇下有冇 TAOBAO 唔多覺 DEALER 果到睇PM 話係我介紹就OK 啦  詳情 回復 發表於 2015-9-16 12:53 PM
回復 支持 反對

我都想問,日本墨水用到嗎?

唔得 好簡單 你睇下香港部機個MODEL 叫 P808 美國叫 P800 日本就唔記得左叫咩 香港的話起碼同大陸係一樣 所以香港D 機可以係大陸買墨水 (唔一定家, 要你自己睇返個MODEL 先得)  詳情 回復 發表於 2015-9-16 12:56 PM
回復 支持 反對

加農炮 發表於 2015-9-16 01:21 AM
Aaron 兄,請問有冇賣墨水的 dealer 推介呢?

另外,請問知否邊度有賣 A3 / A3+ 相簿呢?

A3/A3+ photo album
去B&H 睇下有冇
TAOBAO 唔多覺

DEALER 果到睇PM
話係我介紹就OK 啦
回復 支持 反對

tnl6681514 發表於 2015-9-16 04:14 AM
我都想問,日本墨水用到嗎?

唔得
好簡單
你睇下香港部機個MODEL 叫 P808
美國叫 P800
日本就唔記得左叫咩

香港的話起碼同大陸係一樣
所以香港D 機可以係大陸買墨水 (唔一定家, 要你自己睇返個MODEL 先得)

多謝ching回覆  詳情 回復 發表於 2015-9-19 04:17 PM
回復 支持 反對

唔知出左咩問題,前日明明係print setting  揀左photo enhance黎print好地地, 尋晚再print同一張相同一個setting同一種紙就成張相好似甩唒色,要用番epson SRGB 先叫正常出色。有冇師兄可以分享下個setting?

用咩紙?  詳情 回復 發表於 2015-9-16 04:37 PM
回復 支持 反對

kunobun 發表於 2015-9-16 04:23 PM
唔知出左咩問題,前日明明係print setting  揀左photo enhance黎print好地地, 尋晚再print同一張相同一個s ...

用咩紙?
回復 支持 反對

Premium glossy

Under the print driver select "Premium Glossy Photo Paper 260" as the media type. (I assuming you are using 260g) In Mode, select Custom, then select "OFF (No Color Adjustment)" in Photoshop cho  詳情 回復 發表於 2015-9-16 06:20 PM
回復 支持 反對

kunobun 發表於 2015-9-16 05:51 PM
Premium glossy

Under the print driver
select "Premium Glossy Photo Paper 260" as the media type. (I assuming you are using 260g)
In Mode, select Custom, then select "OFF (No Color Adjustment)"

in Photoshop
choose "Photoshop manges color"
pick the correct ICC profile for Premium Glossy Paper 260 which should be something that says "PGPP".
Rendering intent "Perceptual" or "Relative Colormetric" (I prefer Perceptual for most of the time)

click print then you should be good to go.
回復 支持 反對

Thx aaronchan ching
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2015-9-16 12:56 PM
唔得
好簡單
你睇下香港部機個MODEL 叫 P808

多謝ching回覆
回復 支持 反對

其實Epson printer ok NG ok , 我買幾台Epson printer 都ma ma day

計PRINT OUT 佢就真係VERY GOOD 就係衰在個噴頭ONLY 不過呢個係PIEZO 既特性  詳情 回復 發表於 2015-9-25 12:37 PM
回復 支持 反對

alexccy 發表於 2015-9-25 12:27 PM
其實Epson printer ok NG ok , 我買幾台Epson printer 都ma ma day

計PRINT OUT 佢就真係VERY GOOD
就係衰在個噴頭ONLY
不過呢個係PIEZO 既特性

請問808是否同一噴頭?potentially 有同一問題? 小弟正考慮購買printer, 想了解多些! Thanks  詳情 回復 發表於 2015-9-25 06:05 PM
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2015-9-25 12:37 PM
計PRINT OUT 佢就真係VERY GOOD
就係衰在個噴頭ONLY
不過呢個係PIEZO 既特性

請問808是否同一噴頭?potentially 有同一問題?

小弟正考慮購買printer, 想了解多些!

Thanks

For that question, I don't know. 但呢個係piezo head 既通病 死症 只要你KEEP 住一日PRINT一張A4 出現既可能就會相對地低 坊間有一個SCRIPT 只要你長開部機同電腦 佢會自動同你每日出一張A4 紙 咁你就唔  詳情 回復 發表於 2015-9-25 10:58 PM
回復 支持 反對