acekinchan 發表於 2015-9-17 11:31:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Hello!  想問下圖中的Horseman 6x9 Roll film 後背是否可直接用落 Graflex Crown 4 x5 機. Thanks !
kunyu 發表於 2015-9-17 11:47:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Horseman 6x9 背有兩款,一款係 for 6x9 相機用,一款係 for 4x5 大片幅機用,for 4x5 機用的是連一塊通用型 4x5 板,如果部 Graflex 是用通用板的就 ok ...
回復 支持 反對

acekinchan  樓主| 發表於 2015-9-17 12:25:53 | 顯示全部樓層
Kunyu 師兄, Thanks for reply. 甘有無配件/方法可將圖中的背落 Graflex crown 4x5
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-9-17 14:45:58 來自手機 | 顯示全部樓層
圖中呢款背係 6x9 相機用,接口係上下扣,而 4x5 用的 6x9 背係接口一條坑打橫套入去,兩者不能互用 …
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-9-17 15:42:36 來自手機 | 顯示全部樓層

4x5 用的 Horseman 6x9 背(一定要連 4x5 板)在 eBay 應該幾百蚊都買到,平過 6x9 相機專用的好多 …
回復 支持 反對

acekinchan  樓主| 發表於 2015-9-17 17:36:27 | 顯示全部樓層
Kunyu 師兄, 多謝詳盡解答. Thanks!
回復 支持 反對

acekinchan  樓主| 發表於 2015-9-17 17:50:10 | 顯示全部樓層
Kunyu 師兄, 即圖中的6x9 只可用落 Horseman 的 VH-R , 970/ 980/ 985 series ?
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-9-19 05:09:51 | 顯示全部樓層
早兩年在東京Bic Camera 有樂町 outlet 見到所有 Horseman 配件平賣,壹折,亦有幾個以上6X9,6X7片盒,但沒有上4X5,如果有我都買,我只買了4X5對焦平。
所以每次去東京,有樂町必須要去一次。
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-9-19 14:19:42 | 顯示全部樓層
由於 6x9 相機同 4x5 相機接口結構唔同,兩者 ground glass 距離都唔同,所以一定要配套使用,是旦搭一邊都唔o岩焦 …

Thanks  詳情 回復 發表於 2015-9-19 05:11 PM
回復 支持 反對

acekinchan  樓主| 發表於 2015-9-19 17:11:01 | 顯示全部樓層
kunyu 發表於 2015-9-19 02:19 PM
由於 6x9 相機同 4x5 相機接口結構唔同,兩者 ground glass 距離都唔同,所以一定要配套使用,是旦搭一邊都 ...

Thanks
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-9-19 17:44:53 | 顯示全部樓層
其實 4x5 機應該玩 6x12 有趣好多,可以用盡支鏡頭 ...
回復 支持 反對