無焦投影(遠焦攝影) Afocal photography

cbsphoto 發表於 2015-10-5 22:45:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
今日聽天文學會介紹無焦投影(遠焦攝影) Afocal photography, 利用一支天文望遠鏡 ($4000-5000) + Adaptor(??$$, $300-600) + DC (~$2000) 就可有長焦鏡, 今日講的組合, 焦距有 480mm X 5=2400mm , 只需 $6000-8000 , 可以影雀鳥(打飛就唔得) 或影天文相。

下面是維基百科(百度翻譯)對無焦投影(遠焦攝影) Afocal photography的介詔:

https://en.wikipedia.org/wiki/Afocal_photography

http://fanyi.baidu.com/transpage ... der=1&origin=ps

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
man02 + 2 精彩內容

查看全部評分

gareth12468 發表於 2015-10-6 01:15:23 | 顯示全部樓層
我都有諗過用加 D800 + Swarovski spotting scope 影野生動物...... 但係 quality 未必可以同定焦長鏡比.....
回復 支持 反對

cbsphoto  樓主| 發表於 2015-10-6 08:46:16 來自手機 | 顯示全部樓層
講座中的講者,是位喜歡鳥攝人士,用天文望遠鏡影,都可以數毛。

我見過實物影出嚟嘅相..... quality 差過加 600/4 + TC.....  詳情 回復 發表於 2015-10-6 08:44 PM
回復 支持 反對

gareth12468 發表於 2015-10-6 20:44:01 | 顯示全部樓層
cbsphoto 發表於 2015-10-5 07:46 PM
講座中的講者,是位喜歡鳥攝人士,用天文望遠鏡影,都可以數毛。

我見過我鳥攝導師用 digiscope 影出嚟嘅相..... quality 差過加 600/4 + TC.....
回復 支持 反對

pchkwok 發表於 2015-10-7 08:41:55 | 顯示全部樓層
有相睇好D。一般天文望遠鏡影日間地上景物D contrast 和 resolution 唔會太好。我都玩過。
回復 支持 反對

rol 發表於 2015-10-7 13:38:24 | 顯示全部樓層
以前烏會最多人用單筒+DC 影雀.. 不過以現在圍影+鬥近+鬥數毛風氣..  一支150-600 足以支殺敗單筒 2000mm, 單筒只係影到人地後尾枕

所以單筒只適合單獨搵雀人仕..
回復 支持 反對