求4x5 Schneider xenotar 150 2.8

chiuwater 發表於 2015-11-9 14:00:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
求4x5 Schneider xenotar 150 2.8

有 lens board 同 shutter
麻煩pm價錢同聯絡方法
goodfood 發表於 2015-11-11 15:05:18 | 顯示全部樓層
哩支鏡已差不多到天價,ebay有貨。我用 Xenotar 135mm f/3.5, 如果不是頭頂有支135mm f/3.5 Planner 頂住過價我都買唔起,不過市場好少貨
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-12 10:34:35 | 顯示全部樓層
我預咗budget大概13000-17000左右,見過ebay都有大概呢個價,但係無lens board 同 shutter,所以無買

因為呢支鏡好似要用2號lens board 同 shutter,唔係咁易搵到

如果真係搵唔到合適既,可能都會揀zeiss plannar 135 3.5
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-12 13:44:50 | 顯示全部樓層
其實現今D銘鏡真的是天價,我支 Xenotar 135mm f/3.5  我用了六年時間才揾到支合價及換上新快門,150mm 我有Symmar, APO Symmar, 不過比較喜歡135mm焦段, 以前主要用富士135mm頭, 我有台Linhof Technika, 135mm鏡不必除鏡就可以關蓋,150mm要除鏡。鏡板問題不大,我經常自己開鏡板,ebay,  寶寶大把貨。希望師兄早日搵到心頭好。
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-13 05:46:41 | 顯示全部樓層
現時ebay有支135mm Planner, costing, shutter有問題,起價六百美元,未有人落bid,仲有18小時,連linhof鏡板。
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-13 08:38:24 | 顯示全部樓層
其實我睇啱咗呢支:

http://www.ebay.com.hk/itm/Schne ... :g:aDEAAOSw5VFWM0FI

但係唔知點搵鏡板同快門,師兄有無意見?
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-13 11:49:23 | 顯示全部樓層
唔好玩,除非你用Sinar快門,鏡頭上Sinar板就可以用。我手上有兩台Sinar及快門,但戶外比較不方便。沙仔有一台4x5木機是用Sinar板的,但Sinar快門相當重及貴。未知師兄用什麼機?
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-13 20:49:51 | 顯示全部樓層
真係唔講唔知,多謝師兄指點
說來慚愧,我仲未有機,只係kickstarter pre order咗部叫intrepid 4x5camera,淨係知係用linhof technika板,其餘一概不知,但係玩開中片,hasselblad同rolleiflex都經常用到f2.8,資料搜集完就睇啱咗schneider 150 2.8做首選,次選zeiss plannar135 3.5
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-14 12:41:36 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-14 15:14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
係幾抵喎,但係點解咁平,同埋無鏡板,請問點算?
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-14 15:43:35 | 顯示全部樓層
哩間keh我已經交易過幾次,冇問題,這鏡平是因為沒有T* coating及舊,但這支是林選, Linhof selected, 質量在最高當次。keh是可以退貨。至於鏡板,宝宝有大把,到你買到機才算,可能你會買其他鏡板的尺寸. 我手上4x5機板有五種尺寸共八台機,玩大機是可以一鏡配上多台杋而只須配鏡板。
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-14 18:42:14 來自手機 | 顯示全部樓層
好掙札喎,咁點解之前支一定要配sinar板,而唔可以配linhof technika?請問呢支可以嗎?
http://m.ebay.com.hk/itm/Schneider-Xenotar-Technika-150mm-4x5-Linhof-Select-Late-Prod-Lens-NEAR-MINT-/272027102325?nav=SEARCH

the one u 睇啱is a barrel lens, just is like those lenses for 135 cameras. each barrel lens is built as a single unit & does not allow u to disassembly & insert a shutter in it. if for use in a  詳情 回復 發表於 2015-11-14 07:53 PM
回復 支持 反對

eechow 發表於 2015-11-14 19:53:39 | 顯示全部樓層
chiuwater 發表於 2015-11-14 06:42 PM
好掙札喎,咁點解之前支一定要配sinar板,而唔可以配linhof technika?請問呢支可以嗎?
http://m.ebay.com. ...

the one u 睇啱is a barrel lens, just is like those lenses for 135 cameras. each barrel lens is built as a single unit & does not allow u to disassembly & insert a shutter in it. if for use in a 4x5 camera, all u have to do is put a shutter behind the lens or use cameras come with shutter.

the one recommended by goodfood ching has 2 parts, i.e. front and rear elements, for use, which need to be screw into a shutter unit.
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-15 05:38:18 | 顯示全部樓層
二戰其間至六十年代初Speed Graphic 4x5機身快門相機就是可用barrel lenses. 另外有巨形4X5單反有相杋身快門亦可用barrel lenses.
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-15 12:29:05 來自手機 | 顯示全部樓層
原來4x5相機都有機身快門,真係唔講唔知,多謝指教!
雖然呢支planar135好抵玩,但係xenotar始終都係首選
回復 支持 反對

SaLord 發表於 2015-11-16 07:44:11 | 顯示全部樓層
Xenotar 150 唔夠支 Nikkor am 210 切.....

回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-18 21:01:47 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-19 05:14:46 | 顯示全部樓層
後組有1/3離膠,有霞氣,仲要在波蘭,可能一個月後至到,錢亦已過數,咪搞我。
回復 支持 反對

chiuwater  樓主| 發表於 2015-11-19 21:27:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Thanks!好在你話我知!
另外請問暗袋有無介紹?大陸製的片匣可靠嗎?
回復 支持 反對

goodfood 發表於 2015-11-20 06:47:03 | 顯示全部樓層
暗袋我用日本UN,已經四拾年前用到現在,當然袖口換過丈巾,唔知仲有冇得賣,不過只要唔漏光什麼牌子都冇問題。大陸片匣未用過,只知沙仔有木片匣。外國舊木片匣4X5不要買,因為不是現代標準,只能用於大4x5單反,因我on9買了拾個才知道。現代全新片匣不易買到,就算買到亦好貴,如Toyo, Linhof, Sinar.  Lotus是木製。其實大路通用膠片盒只有兩個美國牌子,但已N年前接左,好在比Calumet買左工模再生產多拾幾廿年,但一年Calumet在芝加哥亦全國接左,但是不知工模落在那裏,我地好多玩大片的人都好想知。所以全新片盒買少見少,而二手的亦比強國人大手入,我親眼見。你最好去將軍問有冇二手,九生問仲有冇全新。上東昇網有冇二手,有時東昇有賣大片鏡亦不太貴,自己上網揾,咪話我賣告白,利申:我和東昇冇關係,只是每年一次去買菲林, 老板亦唔知我係物水。
回復 支持 反對