新手入門請波頭介紹

benben123 發表於 2015-11-11 10:32:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

開始入門玩4x5大底,入左3號腳,同135機共用一個波頭,轉來轉去好麻煩。想另配波頭。
心目中有 Arca Swiss D4m  Gitzo GH5381SQD

請師兄比D意見。馬小路都有仿 D4m,質素如何?聽說早期D4m有defect, 係乜defect,請Ching教路。
又或除以上的有沒有其它波頭介紹?
goodfood 發表於 2015-11-11 15:09:51 | 顯示全部樓層
Manfrotto M410 Gear Head 比波頭好,我用4X5及8X1O大底。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
超廣角鏡 + 2 專業水準

查看全部評分

回復 支持 反對

benben123  樓主| 發表於 2015-11-11 18:39:44 | 顯示全部樓層
M410 香港官網無,唔知雙成有無?CHing在那裡買?依悲都唔多M410極少,MA410多DD。
兩者分別大嗎?
回復 支持 反對

michael1015 發表於 2015-11-11 19:42:53 | 顯示全部樓層
師兄用乜嘢機?唔太重我都提議 Manfrotto 410 gear head,機身重的話可考慮 405 ......... 可上淘寶找找 ......... or B&H

http://www.bhphotovideo.com/c/pr ... or_Geared_Head.html

http://www.bhphotovideo.com/c/pr ... Digital_Geared.html
回復 支持 反對

benben123  樓主| 發表於 2015-11-11 22:21:45 | 顯示全部樓層
Linhof Technica
回復 支持 反對

babyrocky 發表於 2015-11-12 02:27:36 | 顯示全部樓層

Manfrotto 410、405都用過 , 405不單負重高 ,操控更穩定,微調非常準確,兩個唔同級數,405

以前在 (照相館)買 ,可問問有冇存貨
回復 支持 反對

kwuntinchan 發表於 2015-12-1 13:31:54 | 顯示全部樓層
Linhof Profi-II Ballhead

我推薦你買這個,萬成賣$3880,九龍生活$4100
回復 支持 反對