Gitzo GT3542LS, Feisol CT-3472 or Jobu Design TCF-36KL 選擇?

ctleung 發表於 2015-11-22 23:14:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想轉換三腳架,請問各位大師意見!

GT3542LS:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Gitzo-GT3542LS-Systematic-Carbon-Fiber-Tripod.aspx
http://www.bhphotovideo.com/c/product/846213-REG/Gitzo_GT3542LS_GT3542XLS_6x_4_SECTION_SYSTEMATIC.html

CT-3472:
http://www.feisol.com/0823tripodsdetails-1.html
http://www.bhphotovideo.com/c/product/848822-REG/FEISOL_CT_3472_RAPID_CARBON_TRIPOD_ELT_CLASSIC.html

TCF-36KL:
http://jobu-design.3dcartstores.com/Killarney-Carbon-Tripod-_p_138.html
http://jobu-design.3dcartstores.com/Algonquin-Carbon-Tripod-With-Foam-Grips_p_122.html

小弟影生態相多,昆蟲、雀鳥等!
未來想入500 F4 II

現有器材如下:
7D2
100L Micro
100-400L2

現有腳架:
Gitzo GM2941 + RRS MH-01 Pro
Manfrotto 190ProB + 486RC2
Benro C257m8 + B2

不想用Video head, 因為好重!
想用千秋架,輕好多,如Jobu DMG-HD4, ~1Kg!

請各位大師指教、指教!
raystationplus 發表於 2015-11-23 16:59:36 | 顯示全部樓層
有$就買Gitzo, 真係無$就買Feiso
不過Gitzo既質感,Feiso係比唔到你既

Jobu未用過

Video head 就.... 用法同千秋唔同

是的,Gitzo GM2941的確比benro 暢順很多! 但是,很貴! GT3542LS (HKD7000,3號腳), CT-3472 (HKD4500,4號腳), TCF-36 (HKD4800,4號腳)! Feisol 最低! 謝謝你  詳情 回復 發表於 2015-11-23 08:55 PM
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-11-23 18:16:10 | 顯示全部樓層
Jobu 呢個牌子腳架在日本見過,大腳架都算輕身o既,不過俾我揀我會選 Feisol CT3472 ,抵用耐用 ...
回復 支持 反對

ctleung  樓主| 發表於 2015-11-23 20:55:14 來自手機 | 顯示全部樓層
raystationplus 發表於 2015-11-23 04:59 PM
有$就買Gitzo, 真係無$就買Feiso
不過Gitzo既質感,Feiso係比唔到你既

是的,Gitzo GM2941的確比benro 暢順很多!
但是,很貴!
GT3542LS (HKD7000,3號腳), CT-3472 (HKD4500,4號腳), TCF-36 (HKD4800,4號腳)!
Feisol 最低!

謝謝你

其實師兄入枝500/4,都唔止五六皮喇, 只係比多3,4K就有枝好既腳,好腳架仲可以玩十年 師兄你真係要諗諗..  詳情 回復 發表於 2015-11-24 12:33 AM
我支 GT4542LS都係7500,3號都7000,師兄何不考慮4號?  詳情 回復 發表於 2015-11-23 09:50 PM
回復 支持 反對

honchan 發表於 2015-11-23 21:50:28 | 顯示全部樓層
ctleung 發表於 2015-11-23 08:55 PM
但是,很貴!
GT3542LS (HKD7000,3號腳), CT-3472 (HKD4500 ...

我支 GT4542LS都係7500,3號都7000,師兄何不考慮4號?

原來只差$500?! 你說得對,起初都有考慮過,可是 Gitzo 4號腳 已經是 over 2kg重了! 遠遠重過其餘兩支! GT3542LS (1.96kg) GT4542LS (2.31kg) CT-3472 (1.78kg) TCF-36 / 36KL (1.9kg) 以上的 rate  詳情 回復 發表於 2015-11-23 10:21 PM
回復 支持 反對

ctleung  樓主| 發表於 2015-11-23 22:21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
honchan 發表於 2015-11-23 09:50 PM
我支 GT4542LS都係7500,3號都7000,師兄何不考慮4號?

原來只差$500?!

你說得對,起初都有考慮過,可是 Gitzo 4號腳
已經是 over 2kg重了!
遠遠重過其餘兩支!

GT3542LS (1.96kg)
GT4542LS (2.31kg)
CT-3472 (1.78kg)
TCF-36 / 36KL (1.9kg)

以上的 rated load 都有至少 25kg / 30kg!
但是GT4542LS 最重,所以…

謝謝師兄提供意見
回復 支持 反對

raystationplus 發表於 2015-11-24 00:33:04 | 顯示全部樓層
ctleung 發表於 2015-11-23 08:55 PM
但是,很貴!
GT3542LS (HKD7000,3號腳), CT-3472 (HKD4500 ...

其實師兄入枝500/4,都唔止五六皮喇,
只係比多3,4K就有枝好既腳,好腳架仲可以玩十年

師兄你真係要諗諗..

最後都是買了 GT3542LS! 謝謝各位師兄!  詳情 回復 發表於 2015-11-25 08:25 AM
回復 支持 反對

ctleung  樓主| 發表於 2015-11-25 08:25:27 來自手機 | 顯示全部樓層
raystationplus 發表於 2015-11-24 12:33 AM
其實師兄入枝500/4,都唔止五六皮喇,
只係比多3,4K就有枝好既腳,好腳架仲可以玩十年

最後都是買了 GT3542LS!
謝謝各位師兄!
回復 支持 反對