RRS 新產品, 壓縮版 Pano-Gimbal 萬向接頭

Riceboy 發表於 2015-11-25 00:33:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

RRS 新產品, 壓縮版 Pano-Gimbal 萬向接頭

http://www.reallyrightstuff.com/PG-01-Pano-Gimbal-Head

Zorro 發表於 2015-11-25 11:05:23 | 顯示全部樓層

唔係化∼呢隻o野都叫微型?!

o係RRS o既同類產品中真係可以算得上縮細版,但與市面上同類型o既全景頭去比較就一o的都唔微型喇,只可以叫做差唔多大細!

我反而欣賞佢個平移中軸已經內置埋水平底座,不須另買,亦不會增加體積,係唯一可以稱得上"Compact" o既設計!

Nodal Ninja 3 MKII 相信係最多香港師兄熟識同使用o既品牌同型號,體積亦算細,只重475g (已經連埋單反底條長板o既重量),比起RRS 呢隻PG-01 o既481g (以選用最輕同最細o既扭鎖快拆座o黎計算)都仲要輕得多(因為RRS 公佈o既重量係無計埋單反底o個條長板o既重量)。

回復 支持 反對

lotus023 發表於 2015-11-25 12:02:56 | 顯示全部樓層
有埋水平底座  
回復 支持 反對

Riceboy  樓主| 發表於 2015-11-25 12:14:12 | 顯示全部樓層

好在無收錢幫人賣廣告, 一定食穀種.     改返寫 "壓縮版"
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-11-25 12:26:59 | 顯示全部樓層
收錢係(賣)喎!比錢先係(買)呀!
回復 支持 反對

Riceboy  樓主| 發表於 2015-11-25 15:20:05 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2015-11-25 17:14:21 | 顯示全部樓層
相比起 RRS 原本的那隻 gimbal head ,呢隻 PG-01 的確幾細隻,收埋都幾慳位,我最欣賞佢內置埋 level base ...
回復 支持 反對