有ching用過 AOKA 奧卡 高級碳纖三腳架 嗎?

lazerlau 發表於 2015-11-29 22:06:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
AOKA 奧卡 高級碳纖三腳架連云台套裝 KT-284C(2號4節反腳) 連KK-38 云台HK$1980
2000樓下給新手用好似幾夠用,唔知有冇ching用過有評價?
吹水王 發表於 2015-11-30 11:21:23 | 顯示全部樓層

哈哈!師兄;呢度就冇乜影友答到你的啦!我現在就用緊佢代工的photoclam舊款pt324,都用了一年多,仲好正常,冇會壞的情況出現。
腳架整體上就好過笨佬和屎類;腳架全開,腳管硬度和屎類差不多,硬過新款笨佬少少。最值得一讚的是個實心三角座,冇為求輕而偷空,夠硬淨。波頭就普普通通,可以用啦!唔太重的器材使用,冇問題的。
腳架套裝售價就便宜過笨佬和屎類同級的幾佰元,絕對抵用的;直接到荔枝角經銷商處購買就千九。
回復 支持 反對

lazerlau  樓主| 發表於 2015-11-30 20:33:42 | 顯示全部樓層
thk ching
回復 支持 反對

yaunb 發表於 2015-11-30 21:27:57 來自手機 | 顯示全部樓層
我都係見吹水王介紹,去旺角樓上舖買,做工真係唔錯,不過唔用佢個波頭,用自己用開的photoclam 波頭,但反摺起來拍埋唔係咁貼
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-11-30 21:52:15 | 顯示全部樓層
yaunp兄,旺角樓上店冇o左啦!變o左在星際二樓某小店有售,貴多八十蚊一套。
回復 支持 反對

newnew 發表於 2015-11-30 23:22:29 | 顯示全部樓層

原來photoclam係佢代工,咁佢kt系列同ok系列有咩唔同?

https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E5%80%8B%E4%BA%BA%E7%9A%84%E7%94%9F%E6%B4%BB%E7%BE%8E%E5%AD%B8-%E7%8D%A8%E9%A3%9F%E5%8F%88%E5%A6%82%E4%BD%95-225518315.html

http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z5f.7632060.0.0&id=18756047606
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-12-1 10:02:59 | 顯示全部樓層
newnew兄,AOKA腳架最早的是PT系列,在2011年被PHOTOCLAM買去,除去了劃蛇添足的拆單腳功能,再加固定腳釘在膠腳套內。4節3號腳的腳管長度,三個系列都一樣;但2號腳的腳管就加長了。
OK系列是過渡期的產品,三角座底部和PT系列一樣的。
KT系列是最近期的產品,三角座就改用了一體化,碳纖維腳管就三個系列都是一樣,冇改過的;波頭規格和OK系列波頭是完全不同的。KT系列就取消了0號腳。
最近又出了個KR系列,暫時祗生產了2號腳,碳纖維腳管就改用了較便宜的斜紋管。
回復 支持 反對