$3000 buget 波頭 求推介

barry710 發表於 2015-12-4 11:52:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我用緊支GK1580TQR4,想換左個原裝垃圾頭
預大約$3000 buget 左右

小弟爬過資料多數都係介紹markins Q3iTR , ching仲有冇其他推介?!

主影product, 想要方便垂直向下90度同調教水平

我唔介意無得反摺最緊要唔好dup頭同按快門果下唔好震

另外想買個L架,想問下邊隻好 麻煩大家!
Zorro 發表於 2015-12-4 12:19:45 | 顯示全部樓層

樓主,你支只係1 號反摺腳,本身已經唔夠傳統非反摺腳穩,就算我介紹你買Arca Swiss o既Z1,都只係會出現波頭唔震但腳架震,未必真係你所想要o既結果。

其實Markins Q3-TR 裝o係1 號反摺腳上已經相當匹配,一般情況下都唔會咁易垂頭或好震,不過若果你真係想要鎖緊力同抗震都要比Q3-TR 更好,但係又唔想去到Z1 咁大隻同水貨都要成三千幾蚊咁貴,我會推介體積介乎兩者之間o既Photo Clam Pro-46NS,佢球體直徑有成46mm,鎖緊力強而抗震性亦高,再加上只賣二千頭(仲平過Q3-TR),若果你可以接受唔反摺o既話,呢隻應該係你o既最佳選擇。

至於樓主你主要係影產品o既話,機身專用L 架一定唔少得,而家國內品牌o既手工都唔錯,平o既可以上去淘寶搵,某o的型號相機o既機身專用L 架平到¥199 有交易(未連運費),非常抵玩,若果信唔過內地o野可考慮Kirk 或RRS 的機身專用L 架,不過就要千幾蚊一塊喇。

多謝詳細解答 Markins Q3同PhotoClam其實無野唔好,,,只係我個人唔鐘意用韓國野 btw 我仲有支 manfrotto190 不過係好舊果隻款 新波頭都可以裝落去用 ching提到Arca Swiss z1, 相當不錯!! 但我頭先goo  詳情 回復 發表於 2015-12-4 02:45 PM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-12-4 12:21:12 | 顯示全部樓層

換過呢隻快拆座和買多隻L架就得啦!
http://world.tmall.com/item/3503 ... .7700714.0.0.D9cxS8

你意思係原裝頭加呢個快拆座嗎? 原裝頭唔太好用...要好大力先扭得緊,而且又無得pan...  詳情 回復 發表於 2015-12-4 02:48 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-12-4 12:37:35 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2015-12-4 12:21 PM
http://world.tmall.com/item/35039202711.htm?spm=a312a.7700714.0 ...

換o左隻sunwayFOTO (晟崴)o既DDC-G1 後就會變成咁喇:
回復 支持 反對

barry710  樓主| 發表於 2015-12-4 14:45:09 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2015-12-4 12:19 PM
樓主,你支只係1 號反摺腳,本身已經唔夠傳統非反摺腳穩,就算我介紹你買Arca Swiss o既Z1,都只係會出現波 ...

多謝詳細解答

Markins Q3同PhotoClam其實無野唔好,,,只係我個人唔鐘意用韓國野
btw
我仲有支 manfrotto190 不過係好舊果隻款 新波頭都可以裝落去用

ching提到Arca Swiss z1, 相當不錯!!
但我頭先google一下見到隻Arca swiss P0 都十分靚仔 未知質素如何?

P0 只係設計作拍攝全㬌相用,用o黎拍攝產品唔多o岩駛,而且佢o既鎖緊力(扭距)連Q3-TR 都不如,而抗震能力亦唔算強,更莫講同Pro-46NS 及Z1 去比較喇。 唔鍾意韓國貨又真係無乜選擇喎,唯有考慮Gitzo  詳情 回復 發表於 2015-12-4 03:29 PM
回復 支持 反對

barry710  樓主| 發表於 2015-12-4 14:48:18 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2015-12-4 12:21 PM
http://world.tmall.com/item/35039202711.htm?spm=a312a.7700714.0 ...

你意思係原裝頭加呢個快拆座嗎?

原裝頭唔太好用...要好大力先扭得緊,而且又無得pan...

要pan,買多隻全景轉盤就得;淘x都唔洗二佰人仔。  詳情 回復 發表於 2015-12-4 04:15 PM
回復 支持 反對

barry710  樓主| 發表於 2015-12-4 14:52:28 | 顯示全部樓層

https://detail.tmall.com/item.htm?id=520932837683&toSite=main
5Ds L架要差唔多HKD$560

最平¥165 (未連運費)。 http://world.taobao.com/item/524079791435.htm?spm=a312a.7700714.0.0.rMpDiw#detail  詳情 回復 發表於 2015-12-4 03:11 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-12-4 15:11:29 | 顯示全部樓層
barry710 發表於 2015-12-4 02:52 PM
https://detail.tmall.com/item.htm?id=520932837683&toSite=main
5Ds L架要差唔多HKD$560

淘寶最平¥165 (未連運費)。

http://world.taobao.com/item/524 ... 4.0.0.rMpDiw#detail

回復 支持 反對

barry710  樓主| 發表於 2015-12-4 15:24:13 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2015-12-4 03:11 PM
淘寶最平¥165 (未連運費)。

http://world.taobao.com/item/524079791435.htm?spm=a312a.77 ...

回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-12-4 15:29:24 | 顯示全部樓層
barry710 發表於 2015-12-4 02:45 PM
多謝詳細解答

Markins Q3同PhotoClam其實無野唔好,,,只係我個人唔鐘意用韓國野

P0 只係設計作拍攝全㬌相用,用o黎拍攝產品唔多o岩駛,而且佢o既鎖緊力(扭距)連Q3-TR 都不如,而抗震能力亦唔算強,更莫講同Pro-46NS 及Z1 去比較喇。

唔鍾意韓國貨又真係無乜選擇喎,唯有考慮Gitzo 新o既2 號反摺腳專用波頭GH1382QD 喇,舖頭門口價應該二千中到尾(唔過你o既預算),球體直徑為39.5mm,扭距有成over 8kg/30cm,勁好力,有獨立阻尼微調控制及獨立平移鎖掣,應該o岩晒你o既要求!

我之前有做過測試,師兄可以參考(#292):http://www.dchome.net/forum.php? ... age%3D1&page=15

ching對波頭既研究真係深入,佩服佩服 GH1382QD都好吸引 想問下佢原裝快拆架可唔可以用L架?  詳情 回復 發表於 2015-12-4 03:56 PM
回復 支持 反對

barry710  樓主| 發表於 2015-12-4 15:56:20 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2015-12-4 03:29 PM
P0 只係設計作拍攝全㬌相用,用o黎拍攝產品唔多o岩駛,而且佢o既鎖緊力(扭距)連Q3-TR 都不如,而 ...

ching對波頭既研究真係深入,佩服佩服
GH1382QD都好吸引
想問下佢原裝快拆架可唔可以用L架?

可以。  詳情 回復 發表於 2015-12-4 04:12 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2015-12-4 16:12:17 | 顯示全部樓層
barry710 發表於 2015-12-4 03:56 PM
ching對波頭既研究真係深入,佩服佩服
GH1382QD都好吸引
想問下佢原裝快拆架可唔可以用L架?

可以。
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2015-12-4 16:15:17 | 顯示全部樓層

barry710 發表於 2015-12-4 02:48 PM
你意思係原裝頭加呢個快拆座嗎?

原裝頭唔太好用...要好大力先扭得緊,而且又無得pan...

要pan,買多隻全景轉盤就得,淘x都唔洗二佰人仔;要用時才夾上去快拆座上,十分方便的。

唔喇...真係想換,用得好唔舒服  詳情 回復 發表於 2015-12-4 04:48 PM
回復 支持 反對

barry710  樓主| 發表於 2015-12-4 16:48:10 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2015-12-4 04:15 PM
要pan,買多隻全景轉盤就得,淘x都唔洗二佰人仔;要用時才夾上去快拆座上,十分方便的。

唔喇...真係想換,用得好唔舒服
回復 支持 反對