膽粗粗自己改機玩紅外線

new2photo 發表於 2016-3-26 16:01:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

六舊水買咗部好新嘅二手 GF2, 自己試下改 之前冇改過, 諗住搞彎咗就算數。 不到一粒鐘就拆咗個 low pass filter 出嚟, 但個超聲波除塵器就被迫要催毀, 聽講話專業級改機都有時保唔著個除塵器,諗著慳皮唔裝返個 all pass filter 落去,改個 sensor 嘅 mount 將佢移前D就算, 依家有D鏡無限遠對到焦, 有D對唔到,希望改完就 OK
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 4威望 +8 收起 理由
小肥石 + 2 精彩內容
tonycruse + 2 厲害厲害
thomasliu100 + 2 精彩內容
charles2 + 2 精彩內容

查看全部評分

charles2 發表於 2016-3-26 18:23:15 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

new2photo  樓主| 發表於 2016-3-27 16:53:27 | 顯示全部樓層

剛剛切短咗個 sensor mount 嘅幾隻腳, 將個 sensor 移前 0.85mm, 依家所有鏡都可以自動對焦無限遠啦 成個改機過程一毫子都唔駛花,只係花咗幾粒鐘,比小弟當初預期順利。
順帶分享下過程中諗出嚟嘅一個小技巧,拆機最麻煩同埋都有D風險嘅就係D ribbon cable 要裝裝拆拆,D cable 好細,用手指係冇可能, 用鉗又驚整斷,況且根本好難鉗得實,小弟就用一塊鋁片 + 雙面海綿貼做工具,幾好用,反複裝拆都冇問題,只係塊雙面貼用得多就要換,見照片
ribbon cable 3.jpg
ribbon cable 1.jpg
ribbon cable 2.jpg

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
sevensister + 1 多謝分享
charles2 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

new2photo  樓主| 發表於 2016-3-27 21:15:06 | 顯示全部樓層

剛剛發現原來D cable connector 係有個鎖, 挑起佢就唔用力都可以將條 cable 拉出拉入,係GF2入面D cable connector 個鎖有D 係喺個 connector 前面, 有D 係喺後面。
https://www.youtube.com/watch?v=C9PwK9eGrCY
回復 支持 反對

VRossi 發表於 2016-3-29 16:47:07 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

new2photo  樓主| 發表於 2016-4-6 23:14:02 | 顯示全部樓層

紅外線濾鏡剛剛到咗,今日去咗公園試下影,效果都 OK, 下面D相係用 590 同 650nm 影
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

Ching, 其實590 同 650nm 影有乜分別?  詳情 回復 發表於 2016-12-6 11:27 AM

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
charles2 + 20 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

youtak 發表於 2016-4-11 00:53:24 | 顯示全部樓層
new2photo 發表於 2016-4-6 11:14 PM
紅外線濾鏡剛剛到咗,今日去咗公園試下影,效果都 OK, 下面D相係用 590 同 650nm 影

回復 支持 反對

kwauhk 發表於 2016-4-13 13:38:17 | 顯示全部樓層
好玩。我也是自己改的
回復 支持 反對

new2photo  樓主| 發表於 2016-4-13 17:29:16 | 顯示全部樓層

小弟下一步就係嘗試裝塊 IR filter 係個 Sensor 前面, 因為小弟有D 鏡頭好似 P 記 7-14 F4 係唔可以裝 filter 的, 已經成功由 鏡頭 filter 切出合 size ?長方型 filter , 打算用 雙面膠紙將塊 filter 黐落個 Sensor 度, 但問題係點樣可以做到係裝?過程中塊 filter 同 個 Sensor 中間唔會困咗D塵呢 ? 當然可以不斷重裝又重check, 但咁樣好麻煩, 有冇好D?方法呢 ?
cut filter.jpg
回復 支持 反對

charles2 發表於 2016-4-15 18:42:39 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

woosung138 發表於 2016-12-6 11:27:14 | 顯示全部樓層
new2photo 發表於 2016-4-6 11:14 PM
紅外線濾鏡剛剛到咗,今日去咗公園試下影,效果都 OK, 下面D相係�� ...

Ching, 其實590 同 650nm 影有乜分別?
回復 支持 反對