alexfool 發表於 2016-3-27 12:09:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

810 拍片對焦變焦聲大過主角大嗌.....

係咪有外置咪可用?邊隻好?大約幾錢?
只係一般用,唔駛太專業的...見淘佬有隻叫 聲谷 SG-109 ?一百鬆啲就有,們唔知穩唔穩陣....

唔該晒。
kinsin 發表於 2016-3-28 12:48:23 | 顯示全部樓層
我拍個D又真係無咩電子野,係每人袋住自己部電話,下次我留意下先
回復 支持 反對

kentchoi 發表於 2016-3-28 08:59:20 | 顯示全部樓層

如果為了無線買SONY AW4,最好都唔好買,因為我都有買,絕對係中招,除非你錄音附近無哂所有電子嘢,最少我未試過收唔到雜音,可能我套嘢係BAD COPY.收音細聲,較大聲,出哂電流聲.而聲都好容易爆.最後要加TASCAM DR-05係中間.聲就好好多.
其實多數人都係上YOUTUBE睇測試,但好多片都有搞過,跟佢買咗都要識用......

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
kinsin + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

kinsin 發表於 2016-3-28 05:31:47 | 顯示全部樓層
我都有RODE VIDEO MIC PRO,但係通常都係用胸咪多。
因為RODE係方向性收音,支咪指住個個位會收音收得大聲D,
我做功課拍INTERVIEW講野個人通常唔會企正中間,
好多時後邊D背境聲音同講企係側邊既講者話說話差唔多大聲,
所以我買左之後好少用。

好少少既無線胸咪好貴,動不動就幾千銀。
我做功課用Sony ECM AW4 + 有線胸咪。
AW4 個無線RANGE唔夠AW3 遠,不過AW3無得插咪,
呢舊野好似話同時間幾組一齊用就算互相幹擾。我最多兩組一齊用無咩唔妥。

唔買SONY個舊BLUETOOTH既話其實可以插胸咪落電話錄音,
叫講野條友袋住,拍好之後再SYNC返落條片到,
咁做平好多,大陸造有線胸咪十幾蚊都有,不過個風險係你拍個時無得聽住D聲,
有時返到屋企EDIT片時先知錄左D支胸咪同衫磨擦既聲真係坐係到喊。
回復 支持 反對

kentchoi 發表於 2016-3-27 23:09:01 | 顯示全部樓層

一直用緊Rode Video Mic Pro(開工用).無試過有問題.但最衰要用9V電.如果Rode再低型號,收聲較果唔好.
師兄仲有好多牌子,SONY都唔差,但我多數朋友都用Rode,所以我都用Rode,因為如果有問題,多數朋友都可以幫到手.
用9V電收聲比用AA同AAA電好(電壓),但絕對同48V無得比.
入門SG-109係可以用到,但如果有要求.你會好快要買支新咪.如果錢係問題.....
1. SG-109一定比部相機收聲好,錄音時請用手動對焦,因為無CANON的STM鏡,所以NIKON一定收到鏡頭自動轉動聲.
2. 師兄可以買支胸咪(有線同要好長電線),可以收埋係衣服內,影半身睇唔到.如果有錢,無線咪絕對無敵.
3. 鎗咪,又係有平有貴,唔好話國產唔用得,我朋友拍新聞,竟敢用支二百蚊鎗咪拍新聞,佢老細一啲都發現唔到.
總之,要收聲好,最緊要係越近越好,因為越近,收聲越清,雜聲同回音越小.
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2016-3-27 16:03:01 | 顯示全部樓層
百零文唔會有乜好效果,接近一千會好點。。
回復 支持 反對