ken_2332 發表於 2016-4-12 22:59:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
用左D200 + D700 都一排想UPGRADE 一下套相機

現有 NIKON 24-85 F2.8  50 1.8 副廠 70-200 F2.8

大概想UPGRADE

D3S

上一代大三元 14-24 2.8 + 24-70 2.8 +小黑五

105 VR MICRO

85 1.8

SB900

各位C兄點睇 ? BUDGET 大約5萬 應該大部份都會二手買入 睇落應該夠應付大部份日常生活
peterso 發表於 2016-4-12 23:36:59 | 顯示全部樓層
入 D4 好d, D5 出左, 大把人放

85 f1,8 > 不如 85 f1.4D 好d

SB900 如果急影易過熱, 所以至急出 910 補鑊
回復 支持 反對

shiukeil 發表於 2016-4-13 09:17:15 | 顯示全部樓層
你主要影咩多,好難俾意見
如果追求質素,其實可以直接買定焦,補不足
105 marco 呢個你本身冇,值得入
SB900 雖則話好易過熱,但其實係可以OFF左呢個FUNCTION
我自己都有SB900,基本上支燈都冇燒過,其實一樣都係咁用

How to OFF左呢個FUNCTION? Thanks.  詳情 回復 發表於 2016-4-15 11:43 PM
回復 支持 反對

yundi79 發表於 2016-4-15 11:54:47 | 顯示全部樓層
小黑5 , 不如入 小小黑 ?
回復 支持 反對

kentcat 發表於 2016-4-15 16:48:56 | 顯示全部樓層
D750 都幾值得考慮.
回復 支持 反對

scheung1107 發表於 2016-4-15 23:43:57 | 顯示全部樓層
shiukeil 發表於 2016-4-13 09:17 AM
你主要影咩多,好難俾意見
如果追求質素,其實可以直接買定焦,補不足
105 marco 呢個你本身冇,值得入

How to OFF左呢個FUNCTION?  Thanks.

MEMU 入面OFF囉  詳情 回復 發表於 2016-4-16 12:18 AM
回復 支持 反對

shiukeil 發表於 2016-4-16 00:18:01 | 顯示全部樓層
scheung1107 發表於 2016-4-15 11:43 PM
How to OFF左呢個FUNCTION?  Thanks.

MEMU 入面OFF囉
回復 支持 反對

hawker 發表於 2016-4-16 18:29:46 | 顯示全部樓層
D700 升d3s 係iso 同立体感強左D…………但上埋d4s 又會更大升級感……用耐D
Me d700 >d3s >d4s
鏡頭玩住24-70 同小小黑先仲好
14-24 太小用到
回復 支持 反對

alleung 發表於 2016-4-26 17:29:12 | 顯示全部樓層

小弟當年都係用d200,冇換300 就直上700。機身黎講, 上咗FF, 就好足夠, 因為小弟唔係接工作, 只係玩玩吓。
鏡頭, 真係好睇你影乜用。 如果係影人像, 定焦靚啲。 model 可以俾時間你慢慢撚,用對腳變焦。 結婚等function我就suggest用變焦, 夠快手。 我就三枝14-24,24-70,70-200, 24-70 係上一代。
必然定律, 新好過舊, 大光圈好過細光圈。。。。。。
回復 支持 反對

fl7449 發表於 2016-5-5 13:10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
現有的賣唔賣先?點都值萬零,五萬預算連唔連賣現有的錢先?會唔會影sport或動物飛禽昆蟲先?要clarify先有得提意見。
回復 支持 反對

alleung 發表於 2016-5-6 04:51:36 | 顯示全部樓層
用左D200 + D700 都一排想UPGRADE 一下套相機

現有 NIKON 24-85 F2.8  50 1.8 副廠 70-200 F2.8
=========================
我會賣D200, 留D700. 如果唔係上D4, D5, 只係上D3, 我唔覺得化算.
留彈藥主供鏡頭.

賣副廠70-200/2.8, 留24-85/2.8 & 50/1.8.
賣咗副廠70-200, 加你手頭上五萬, 應該夠買大三元玩一排.

買咗大三元之後都應該洗唔少, 第二步先再想 105/micro, 85/1.8, 或其他定焦.

以你手頭上鏡上Df啦,畫質好,D4/5影快嘢多先需要買。你見這裡好多用Df師兄影次作品唔錯。  詳情 回復 發表於 2016-5-6 08:37 AM
回復 支持 反對

slauhk 發表於 2016-5-6 08:37:28 | 顯示全部樓層
alleung 發表於 2016-5-6 04:51 AM

以你手頭上鏡上Df啦,畫質好,D4/5影快嘢多先需要買。你見這裡好多用Df師兄影次作品唔錯。
回復 支持 反對