不再為走焦而煩惱? Nikon's automated AF Fine Tune

vaworld 發表於 2016-4-22 08:59:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
和無反相比, dslr 的對焦速度係最大優勢, 但焦點準確度卻不及無反, 形成走焦的情況出現, 甚至上了行調焦也有可能不能完全解決. 但Nikon D5和D500的自動調焦功能卻為專業用家解除煩惱, 亦可說係近期的dslr一個突破, 看看 dpreview 甚樣解釋他的做法.

http://www.dpreview.com/news/346 ... fine-tune-explained
yundi79 發表於 2016-4-22 09:15:45 | 顯示全部樓層
但我聽過某D CHING 兄講, 有D 變焦鏡走焦可以係頭尾都唔同

咁走法, 點都要FIX 返支鏡

唔好話變焦鏡頭尾走焦唔同,就算定焦鏡。對焦範圍1.5米以內同1.5米以外都可以唔同啦! nikon有一支G頭,我studio四支都有同樣問題,1.5米以內對焦超準,sharp爆,1.5米以外全部走焦,對眼睛就對落耳仔。  詳情 回復 發表於 2016-4-22 10:37 AM
回復 支持 反對

mvpig 發表於 2016-4-22 10:37:44 | 顯示全部樓層
yundi79 發表於 2016-4-22 09:15 AM
但我聽過某D CHING 兄講, 有D 變焦鏡走焦可以係頭尾都唔同

咁走法, 點都要FIX 返支鏡

唔好話變焦鏡頭尾走焦唔同,就算定焦鏡。對焦範圍1.5米以內同1.5米以外都可以唔同啦!

nikon有一支G頭,我studio四支都有同樣問題,1.5米以內對焦超準,sharp爆,1.5米以外全部走焦,對眼睛就對落耳仔。

請問師兄大約咩焦距 ? 我用廣角大光圈對焦遠處通常都唔係好準,可能係對焦框精度唔夠高,人面太細  詳情 回復 發表於 2016-4-24 12:53 PM
回復 支持 反對

TunaFish 發表於 2016-4-22 10:43:48 | 顯示全部樓層
對唔到焦,鏡王都無用!!!
回復 支持 反對

songchung 發表於 2016-4-22 11:23:39 | 顯示全部樓層
新o既AF Fine Tune 比起用D3s o既似乎易用D,有Live view 去set, 唔駛估估o下去試
回復 支持 反對

new2photo 發表於 2016-4-22 12:46:37 | 顯示全部樓層

冇啦,走焦係單反?先天問題, 呢D後天補救只係幫到D, 除咗焦距同距離, 走唔走焦亦會受光源頻譜特性, 對焦點位置影響, 譬如中間個點 cal 正, 但周邊D對焦點就唔正 , 呢種光源 cal 正, 第種又走都會有. 咁多變數, 你點 cal ? 其實依家D無反對焦已經好快, 足以應付大部分情況, 小弟就覺得好夠用, 唔會再追求對焦速度, 快而不準有鬼用.
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2016-4-22 13:44:01 | 顯示全部樓層
我個人呢,走焦不可怕,最驚就係無定向咁走!

如果佢固定走一個位或者行程,係可以透過個人攝影技巧去補救的(雖然不是百發百中,要好睇環境因素),幾有用架,呢種想法。。
回復 支持 反對

cmcheung 發表於 2016-4-24 12:53:05 | 顯示全部樓層
mvpig 發表於 2016-4-22 10:37 AM
唔好話變焦鏡頭尾走焦唔同,就算定焦鏡。對焦範圍1.5米以內同1.5米以外都可以唔同啦!

nikon有一支G頭 ...

請問師兄大約咩焦距 ?

我用廣角大光圈對焦遠處通常都唔係好準,可能係對焦框精度唔夠高,人面太細

同對焦框精度無關,我用大三元同樣焦段對,同樣光圈情況下都比佢準,好明顯就係支鏡問題啦~  詳情 回復 發表於 2016-4-25 08:59 AM
回復 支持 反對

mvpig 發表於 2016-4-25 08:59:53 | 顯示全部樓層
cmcheung 發表於 2016-4-24 12:53 PM
請問師兄大約咩焦距 ?

我用廣角大光圈對焦遠處通常都唔係好準,可能係對焦框精度唔夠高,人面太細

同對焦框精度無關,我用大三元同樣焦段對,同樣光圈情況下都比佢準,好明顯就係支鏡問題啦~
回復 支持 反對