Thank you for 請各師兄給予寶貴意見。些些

sexytime 發表於 2016-4-24 21:43:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Thank you for  請各師兄給予寶貴意見。些些

Will buy D810 or D5.

些些
ironridder 發表於 2016-4-24 21:52:51 | 顯示全部樓層
唔係好明,如果你連D810都嫌對焦慢,D750會好好?

其實自己未用過 D750 & D810, 只是網上有人話D750對焦好過D810, 小弟知道師兄好資深, 兩部都用過不短時間, 拍很多不同類照片。 就是小弟個案,D750 , D810, D5 比較適合? 些些師兄 :)  詳情 回復 發表於 2016-4-24 10:08 PM
回復 支持 反對

yessir 發表於 2016-4-24 21:58:05 | 顯示全部樓層

閣下手持咩機???? 就買咩機......
回復 支持 反對

sexytime  樓主| 發表於 2016-4-24 22:08:03 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2016-4-24 09:52 PM
唔係好明,如果你連D810都嫌對焦慢,D750會好好?

其實自己未用過 D750 & D810, 只是網上有人話D750對焦好過D810, 小弟知道師兄好資深, 兩部都用過不短時間, 拍很多不同類照片。
就是小弟個案,D750 , D810, D5 比較適合?  
些些師兄 :)

從你既作品來睇,快門時滯、方便既操控性能先比較重要(以上,有晒你D300、D700既特點,只係象素更高者,你比較在意對焦性能,我問你,你既作品入邊,D300同D700個對焦性能,你有無投訴?)。。 我會較傾向D810。  詳情 回復 發表於 2016-4-24 10:33 PM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2016-4-24 22:33:36 | 顯示全部樓層
sexytime 發表於 2016-4-24 10:08 PM
其實自己未用過 D750 & D810, 只是網上有人話D750對焦好過D810, 小弟知道師兄好資深, 兩部都用過不短時間 ...

從你既作品來睇,快門時滯、方便既操控性能先比較重要。

我會較傾向D810(以上,有晒你D300、D700既特點,只係象素更高者,你比較在意對焦性能,我問你,你既作品入邊,D300同D700個對焦性能,你有無投訴?)。。
當然,係畫質而言,可能D750會更加平衡一點者。。

些些師兄 :)  詳情 回復 發表於 2016-4-25 12:27 AM
回復 支持 反對

scheung1107 發表於 2016-4-24 22:56:15 | 顯示全部樓層
For low light autofocus, remember D700's sensitivity is -1EV while the latest series of cameras such as D810 is at -2EV (D750 is -2EV and D5/D500 are at -4EV).

My point is: If you have had no complaints for autofocus on the D700, there is no reason for complaints if you move to D810.

Declaration of interest: I am a new D810 owner, moved "from" D3.

thank you c-hing  詳情 回復 發表於 2016-4-25 12:28 AM
回復 支持 反對

sexytime  樓主| 發表於 2016-4-25 00:27:56 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2016-4-24 10:33 PM
從你既作品來睇,快門時滯、方便既操控性能先比較重要。

我會較傾向D810(以上,有晒你D300、D700既特 ...

些些師兄 :)
回復 支持 反對

sexytime  樓主| 發表於 2016-4-25 00:28:13 | 顯示全部樓層
scheung1107 發表於 2016-4-24 10:56 PM
For low light autofocus, remember D700's sensitivity is -1EV while the latest series of cameras such ...

thank you c-hing
回復 支持 反對

sexytime  樓主| 發表於 2016-4-25 00:37:52 | 顯示全部樓層
Maybe D5 too expensive ... thinking of D750 or D810 and two c-ching said D810, let me think think sin !
回復 支持 反對

kpteven 發表於 2016-4-25 01:14:45 | 顯示全部樓層

其實畫質對你黎講係唔係好多影響呢?
今時今日你想要換機都只係因為要放大張相,
我傾向覺得NOISE唔太影響你D相,係像素先最影響你D相(像素多,張相睇起黎唔會咁粗粒)
樓上師兄講得岩,d700你可以用到依家,是旦換一部都唔會差左,要放大張相就要最大像素果部

畫質當然D5係好,如果要做到最好,賣一世,唔想後悔,唔作任何妥協,一定係D5, 再換D5s,D6,有新機就換
但實際上,我估你唔會咁留意到中間個分別,所以用乜都唔會真係"後悔",亦唔會成日換機,預算有限既話,買部D810,幾年後再換同級新機,輕鬆D,而一鋪買D5但係用10年,係唔夠KEEP住換機咁好

而且以"賣一世"黎計,高像素有利,你影到張相係好既話,NOISE多唔會從來唔算係咩問題,印唔到大就有時係問題,過得10-20年用到時的標準睇番依家D相,張張都係多NOISE,36mp張相係細張,20mp張相係好細張

Thank you c-hing :)  詳情 回復 發表於 2016-4-25 02:07 AM
回復 支持 反對

sexytime  樓主| 發表於 2016-4-25 02:07:16 | 顯示全部樓層
kpteven 發表於 2016-4-25 01:14 AM
其實畫質對你黎講係唔係好多影響呢?
今時今日你想要換機都只係因為要放大張相,
我傾向覺得NOISE唔太影響 ...

Thank you c-hing :)
回復 支持 反對

Patrick9878 發表於 2016-4-25 07:12:06 | 顯示全部樓層
以師兄的情況,一定係 D5 莫屬,用落你會覺得物有所值。

師兄可否解釋一下 or PM 我啦,畢竟成五皮野,真係想知就小弟情況是否應go for D5, 些些  詳情 回復 發表於 2016-4-25 07:53 AM
回復 支持 反對

sexytime  樓主| 發表於 2016-4-25 07:53:05 | 顯示全部樓層
Patrick9878 發表於 2016-4-25 07:12 AM
以師兄的情況,一定係 D5 莫屬,用落你會覺得物有所值。

師兄可否解釋一下 or PM 我啦,畢竟成五皮野,真係想知就小弟情況是否應go for D5, 些些
回復 支持 反對

yundi79 發表於 2016-4-25 09:16:46 | 顯示全部樓層
直接問一個問題 , 你D 相用來搵食嗎? 如果你D 相會幫你賺返返來 , 咁梗係買盡佢啦 (D5)

但如果只係興趣 , 咁其實 D750 同 D810 都已經相比而家好大改善

回復 支持 反對

supercw 發表於 2016-4-25 10:44:57 | 顯示全部樓層
有關 D5測試,師兄可以參考一下

尼康D5使用體驗
http://bbs.fengniao.com/forum/8908643_9.html
回復 支持 反對

kentcat 發表於 2016-4-25 10:50:30 | 顯示全部樓層
睇自己財力決定啦, D750 or D810 亦能影到靚相.
回復 支持 反對

oao 發表於 2016-4-25 11:37:19 | 顯示全部樓層

You should buy D750 + D810, two camera cost less than a D5!
D750 shoot for low light high iso situation, D810 for studio or with lighting set up!
It is always good to have a backup camera.

D750 $10500, D810 $16250.... Total $26750 ~  
回復 支持 反對

EddieN 發表於 2016-4-25 11:43:28 | 顯示全部樓層
廢話 。  搵食有銀一定買d5
回復 支持 反對

oao 發表於 2016-4-25 11:46:38 | 顯示全部樓層
比我就買兩部機,淨底果兩萬銀入返d靚燈好過!
回復 支持 反對

radionex 發表於 2016-4-25 12:49:24 | 顯示全部樓層
要快, 高ISO又要暗位對焦準, D5走唔甩
回復 支持 反對