Pangmx 發表於 2016-4-25 14:48:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想問下有無師兄可以介紹下 print a3 size 既舖頭?
同埋價錢大約係幾多? 我想印 a3 size, 光面 或者 絨面相紙
無乜太多特別要求, 希望啲色唔好偏差太遠就可以
ssc711 發表於 2016-4-25 15:36:38 | 顯示全部樓層
我好似無見過相紙係A3...但係會有接近A3?size (e.g. 12''x16'')
我去開太子某樓上舖就$1X (好似係)
顏色問題其實係睇你個mon同佢部機夾唔夾, 同埋舖頭有無幫你調色, 無得咁講?...如果你覺得偏差太遠, 反而可能係你個mon?問題
回復 支持 反對

Pangmx  樓主| 發表於 2016-4-25 23:16:22 | 顯示全部樓層
我既要求係一定要印A3 SIZE
顏色方面, 如果個舖頭可以提供printer, 相紙 icc profile 比我就更好, 我可以跟實佢個icc黎cal, 本身我個mon 都cal過
所以正常唔應該有太大問題
但太子某樓上有a3 size嗎?
可以pm 講下係邊間嗎?

曬相舖一定唔會有 A3 size ?相紙,因為唔合標準 ... 如果一定要 A3 就只可以自己用 printer 印,但一定會變形(長闊比唔夾菲林�數碼相呎吋) ...  詳情 回復 發表於 2016-4-26 02:55 AM
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2016-4-26 02:55:39 | 顯示全部樓層
Pangmx 發表於 2016-4-25 11:16 PM
我既要求係一定要印A3 SIZE
顏色方面, 如果個舖頭可以提供printer, 相紙 icc profile 比我就更好, 我可以跟 ...

曬相舖一定唔會有 A3 size ?相紙,因為唔合標準 ...
如果一定要 A3 就只可以自己用 printer 印,但一定會變形(長闊比唔夾菲林�數碼相呎吋) ...
回復 支持 反對

Pangmx  樓主| 發表於 2016-4-26 09:40:53 | 顯示全部樓層
即係如果我想印A3, 就需要自己在PS SET 返42*29.7cm, 300dpi, 然後每邊留0.5cm做出血位 , 出去印大張啲, 再自己裁相?

可以,但係記住要用吋做單位! A3 = 11.69 × 16.54 吋 最接近?有兩種: S11R = 11 × 17 吋 S12R = 12 × 18 吋 最簡單就係曬 S12R 再自己裁邊 ...  詳情 回復 發表於 2016-4-26 11:04 AM
回復 支持 反對

aaronchan 發表於 2016-4-26 10:41:26 | 顯示全部樓層
曬 12x18
自己CUT 返出來啦
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2016-4-26 11:04:15 | 顯示全部樓層
Pangmx 發表於 2016-4-26 09:40 AM
即係如果我想印A3, 就需要自己在PS SET 返42*29.7cm, 300dpi, 然後每邊留0.5cm做出血位 , 出去印大張&#2187 ...

可以,但係記住要用吋做單位!
A3 = 11.69 × 16.54 吋
最接近?有兩種:
S11R = 11 × 17 吋
S12R = 12 × 18 吋
最簡單就係曬 S12R 再自己裁邊 ...
回復 支持 反對

Pangmx  樓主| 發表於 2016-5-1 12:51:18 | 顯示全部樓層
唔該晒咁多位師兄, 咁唯有曬S12R自己裁邊
但曬S12R , 有無邊度好介紹? 希望唔好咁貴, 但求質素正常, 顏色偏差不太大

一定唔會平,因為要手曬 ...  詳情 回復 發表於 2016-5-1 10:10 PM
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2016-5-1 22:10:13 | 顯示全部樓層
Pangmx 發表於 2016-5-1 12:51 PM
唔該晒咁多位師兄, 咁唯有曬S12R自己裁邊
但曬S12R , 有無邊度好介紹? 希望唔好咁貴, 但求質素正常, 顏色 ...

一定唔會平,因為要手曬 ...
回復 支持 反對

aizikovitz 發表於 2016-5-2 19:00:02 | 顯示全部樓層
其實係有A3 size

我識人有做A3 size 如果你岩可以比聯絡方法你
回復 支持 反對