Nikon閃燈現在有否可以用無線電飛燈?

kentchoi 發表於 2016-4-26 15:38:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
請問師兄們,Nikon閃燈現在有否可以用無線電飛燈?
因為一直沿用SB800紅外線飛燈,但好多時外景都接收唔到.有無辦法可以一定可以接收到?
請問新燈SB-700有無可以用無線電?
多謝幫忙.
kunyu 發表於 2016-4-26 15:43:24 來自手機 | 顯示全部樓層
2.4G 閃燈引閃器,幾十公呎都 feel 到 …
回復 支持 反對

AKB48 發表於 2016-4-26 15:51:35 | 顯示全部樓層
好多都有啦 仲可以T T L 永X個隻仲幾好用
回復 支持 反對

leicafans 發表於 2016-4-26 16:06:22 | 顯示全部樓層
我用沃龍

師兄。 沃龍係好嘢,我都有用,可惜閃光燈如用無線閃都要用接收器, 頂佢等足兩年,死都唔出內置接收器。 最後要再買神牛X1N配TT685N用  詳情 回復 發表於 2016-4-27 09:39 AM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2016-4-26 16:06:53 | 顯示全部樓層

目前,泥坑原廠除左SB5000呢支新燈之外,全部無無線引閃功能的。。

估計你係佳能用家吧?
泥坑個新無線引閃系統(可兼容紅外線引閃),係需要加輔助器材的(另外購買),同佳能既直接無線引閃係兩回事。。

所以,基於價錢同兼容性考慮,你如果一定要玩無線引閃,暫時都仲係玩住第三方引閃器先啦。。

例如Photix既Strato TTL 或者Pixel 既 King Ⅱ,都好平者,大約就千鬆銀,所有閃燈都玩得。
而泥坑果個,單單係個無線引閃器就成2000銀,支SB5000又要成四千銀。。

PS。目前我既無線引閃系統係一組 Strato TTL + 三支SB900(一支MG8000做後備。)。

想問下鐵兄,有無邊隻可以用到ttl及transmitter上面可以插到閃燈,我而家用緊Catus V6,有d唔穩定  詳情 回復 發表於 2016-5-2 05:41 PM
回復 支持 反對

kentchoi  樓主| 發表於 2016-4-26 16:30:00 | 顯示全部樓層
明白了,多謝幫忙.
回復 支持 反對

max_lo 發表於 2016-4-27 09:39:21 | 顯示全部樓層
leicafans 發表於 2016-4-26 04:06 PM
我用沃龍

師兄。
沃龍係好嘢, 我都有用551ex

原意買551ex用, 佢有LED補光, 有時都夠用,又貪佢超細支嚟做主控制飛燈,係得呀!
但ㄧ見?陽光即死 , 無計, 因用光觸發閃原理, 死証!

可惜沃龍閃光燈 "無" 無直內置接收器, 閃光燈都要配用接收器, 頂佢等足兩年! 死都唔出內置無線接收器閃光燈

最後要買神牛X1N, 配TT685N用(TT685n 內置無線接收器)
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2016-4-28 17:24:30 | 顯示全部樓層

昨晚試了D500  +  PocketWizard System引閃兩支SB-910 用1/250s , 準 不過被催瞓覺, 其餘得閒先試
回復 支持 反對

林一毛 發表於 2016-5-2 17:41:28 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2016-4-26 04:06 PM
目前,泥坑原廠除左SB5000呢支新燈之外,全部無無線引閃功能的。。

估計你係佳能用家吧?

想問下鐵兄,有無邊隻可以用到ttl及transmitter上面可以插到閃燈,我而家用緊Catus V6,有d唔穩定
回復 支持 反對