不知出了什麼問題: 單反相機連接鏡頭 -光圈環有時拍幾張會自動收細

oakeylo 發表於 2016-5-11 18:27:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
事緣是部D700,很小用長期放在防潮箱,(shutter count 只有14000)有次拿出來想影下野,發覺view finder 很黑,再看原來光圈環收到最細。之後梗係對唔到焦,用manual focus 打快門,光圈環又開翻。影幾張相,暴光,自動對焦都準。跟住拍多幾張,光圈環又收曬。 請問大家有沒有這種經驗? 我身在新加坡。試過拿部機上Nikon維修中心。他們看過十分鐘就叫我換很多東西,要差不多3,600。 我覺得這個價錢根本唔洗想。 其實大家覺得部機係唔係真係咁大問題。 謝謝!  【我係用Nikon 原廠鏡 有G,有D,同上支支鏡都係咁)
kunyu 發表於 2016-5-11 18:36:06 | 顯示全部樓層
機身支撥杆有問題 ...
回復 支持 反對

MR NGAI 發表於 2016-5-11 19:09:29 | 顯示全部樓層
換版
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2016-5-14 09:08:30 來自手機 | 顯示全部樓層

用什麼鏡,mode? 快門先決。。。。?
有冇set bracketing ?
回復 支持 反對

kentchoi 發表於 2016-5-14 09:31:25 | 顯示全部樓層
Nikon維修中心要$3600,錢一定無得走.返大陸可能平點.
咁師兄咪可以買部新機玩.
回復 支持 反對

oakeylo  樓主| 發表於 2016-5-15 11:17:22 | 顯示全部樓層
多謝各位意見。我用G 鏡或 D鏡,P mode,A mode, 都有這個問題。應該係咁,平日撥杆係係上方,但出事之後,撥杆在下方。再去問過坊間有信譽師傅,都是說要換一組零件。跟他談話和在他鋪頭看到,原來D800 都有零星相機發生這個問題。

其實NIKON 個舊MOUNT撥杆是布危險, 唔一定只是D800,我有個舊影友,用部D3S都咁,(入支18-35)掃了個RNG,香港都要比二千幾整.(佢唔整放了部機)  詳情 回復 發表於 2016-5-15 11:44 AM
回復 支持 反對

slauhk 發表於 2016-5-15 11:44:48 | 顯示全部樓層
oakeylo 發表於 2016-5-15 11:17 AM
多謝各位意見。我用G 鏡或 D鏡,P mode,A mode, 都有這個問題。應該係咁,平日撥杆係係上方,但出事之後, ...

其實NIKON 個舊MOUNT撥杆是布危險, 唔一定只是D800,我有個舊影友,用部D3S都咁,(入支18-35)掃了個RNG,香港都要比二千幾整.(佢唔整放了部機)
回復 支持 反對