各位師兄,想請教一下入門4x5快拍機呀

hkplayer80 發表於 2016-5-31 14:55:04 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
上網做過下資料,
主要心水有兩款,
一係polaroid 110b改機(主要睇中有RF,知道改完要調焦)
二係淘寶高爾斯4x5快拍機(知道要估焦,用毛玻璃就難快拍)

請問仲有無其他選擇,Aero tac 4x5如果仲有一套靚仔8000蚊都會考慮,大致上係咁,希望仲有其他師兄有好機推介下,thx
monster-moon 發表於 2016-5-31 17:36:10 | 顯示全部樓層
linhof

Classic or 3000?  詳情 回復 發表於 2016-5-31 06:15 PM
回復 支持 反對

hkplayer80  樓主| 發表於 2016-5-31 18:15:55 來自手機 | 顯示全部樓層
monster-moon 發表於 2016-5-31 05:36 PM
linhof

Classic or 3000?
回復 支持 反對

Ozzz 發表於 2016-6-3 10:10:58 | 顯示全部樓層
Graflex Speed Graphic may be a lighter choice. But yup Linhof works you just need calibrated cams for the lens.
回復 支持 反對

amoebahydra 發表於 2016-6-4 16:46:04 | 顯示全部樓層
手持 4x5 快拍 .......................

Linhof Master Technika-1.JPG
回復 支持 反對

amoebahydra 發表於 2016-6-4 16:49:39 | 顯示全部樓層
原裝 Linhof 鏡連匹配對焦刀 ....................

Linhof coupled lenses.jpg
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2016-6-5 20:04:15 | 顯示全部樓層
可以手持拍攝的 4x5 機應該係有 rangefinder 功能,如果要埋換得鏡頭的,好似係得 Linhof ,Graflex ,Wista 呢幾個牌子有出類機 ...
回復 支持 反對

ah_D 發表於 2016-6-6 00:13:38 | 顯示全部樓層

fotoman 45SPS and Cambo wide DS
回復 支持 反對

hkplayer80  樓主| 發表於 2016-6-9 21:08:50 | 顯示全部樓層
Thx師兄,
Cambo wide DS好型,但好貴呀,
Graflex Speed Graphic都合我心意,但應該搵唔到收藏級啦
回復 支持 反對

ah_D 發表於 2016-6-9 23:33:28 | 顯示全部樓層
加埋呢部acra swiss RL3DI, 都係貴野
回復 支持 反對