DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 6628|回復: 70

峰迴路轉分享失敗洗衣機排障變成功

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ

使用了10年的洗衣機,性能一直良好。
老實說,我從未用過,不知多如琴鍵的按鈕的用途,
甚至不知洗衣粉和柔順劑的注入口。

法國製造,今天買不到了!

二人家庭,每星期洗2機衫,
董事長每次洗衫後都這樣閒著1天,
讓機內水氣乾透才蓋上頂蓋,所以沒有壞過電子零件。

滾桶和洗衣槽之間,有約10mm的空隙。

前幾天,我不慎把茶包跌進了滾桶和洗衣槽之間的縫隙。
不就是一件小雜物?!以往的經驗,滾桶必有生口的,
但檢查了數遍,整個滾桶就祗得頂部雙掩門,無其他生口!

雜物掉進洗衣槽很平常吧!說明書早已丟棄,
上網找說明書,第三方的網站需付10美元下載,
錢不打緊,鏈結是無效的,還好,信用卡沒有扣數!

到youtube找到10000條拆卸洗衣機的短片,

但無一條是這種香港很常見的垂直滾桶頂揭式洗衣機。
拆卸應難不到我,但裝勘可能出麻煩,不敢貿然嘗試。

於是,鋸一支適當長度木方,
在滾桶內側的小孔收緊木方在滾桶外,很結實的!
企圖以木方將茶包刮出來。
稍為轉動滾桶,很順暢,但是再轉動一些遇阻力,
不敢再試,逆轉滾桶準備拆去木方,
但木方鬆脫了,跌進洗衣機槽底!

禀告董事長大人,她沒責怪我,還說反正10年機有霉菌,
拆機洗一遍亦好,致電大昌,約好2星期後來修,最低消費790元。
我還說,妳以後這樣閒著洗衣機就不會把雜物跌進洗衣槽了。

自謔萬能DIYer,深深不忿!一個茶包怎難到我?!
將洗衣機倒轉不就將雜物倒出來!已準備了一個安全工作流程。
與此同時,跟好友提及,他提供了拆卸雜物生口的說明書,
再燃希望,躍躍欲試!

特此鳴謝hiker副站提供協助!

返家再轉動滾桶,很氣餒,滾桶底的平衡膠錘跟上圖不同,
而且是用不鏽鋼蓮花頭螺絲收緊的,都拆出來看看,
最大的孔洞祗得12mm直徑!

就利用這兩個12mm的小孔,將機底的木條撥正,
在滾桶內收螺絲使其緊貼滾桶外側,就可以轉上來了!
很不幸,轉動了若干度就遇到阻力,
暈了!是一組繞了很多圈呈W形的發熱管,
是它纏著了木方,甚至倒轉洗衣機都不能將木方倒出來!

盤算著,10年機用790元最低消費能修妥還好,
若發熱管壞了(據董事長說從未開過熱水),多花一千數百值嗎?

5秒鐘董事局高層會議,無人拉布!
2:0 投票壓倒性一致通過,不修了!換機!

一個茶包就KO了洗衣機!

雜物掉進洗衣槽很平常吧!為甚麼別家有逃生口?
你這個洗衣機著名品牌,連這個人性化的設計都沒有!
鈕扣或硬幣還可以被沖至雜物排出口,
有菱角的東西會被發熱管纏著的!
若掉進的是一支6角匙,滾桶高速轉動打擊發熱線,後果不堪設想!

一次很寶貴的失敗經驗,以後有人問及選擇洗衣機,
我會提出這個很重要惹笑箇案以供參考,謝謝點閱。

--------------------------------------------------------------------

痛定思痛,把心一橫,死馬活醫,峰迴路轉。

花3元成本修好了,請按此跳轉手術過程。

http://www.dchome.net/forum.php? ... 13231&fromuid=16826

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
charles2 + 2 精彩內容
hiker + 2 精彩內容

查看全部評分

iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
逛逛電器店,今天的頂揭式垂直滾桶洗衣機大多都開了生口,
這是同廠的新機,生口足夠取出任何雜物。

把心一橫,死馬當活馬醫,劃線開孔!

用積梳鋸幾條坑路無甚麼難度

開棺後看到槽底木方

取出茶包

木方太長,需用鑿子逐少手動切斷,成功取出!

吸取木屑

用鑿子墊著,鎚正斷口。

皺紋膠紙黏著平衡波浪膠

小心收上螺絲,成功蓋棺還原!

洗衣中,一切正常!

買部新機,錢不是問題,永不言敗!!!

梨爺勁抽,佩服之至!但要小心鋸口,留意膠布遇水可能鬆脫,破口會勾爛衣物。  詳情 回復 發表於 2016-7-17 02:43 PM
iMac Macbook Pro Retina  Macbook Air iPad mini 姣玫 iPhone 6s Plus Watch
回復 支持 1 反對 0

3萬

11萬

副站長

好勤力。
黃河之水天上來,奔流到海不復回。
高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。

回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

有換機決心就簡單, 拆無赦

冇講錯下化  詳情 回復 發表於 2016-7-17 04:54 PM
不拆了,送畀收買佬當做個人情,他自管著我的電單車。  詳情 回復 發表於 2016-7-15 11:47 AM
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
肥pooh 發表於 2016-7-15 11:43 AM
有換機決心就簡單, 拆無赦

不拆了,送畀收買佬當做個人情,他看管著我的電單車。
回復 支持 反對

2萬

資深會員

極端瞓覺完覺止主義份子

好多上置式洗衣機,頂蓋內置?洗粉格設計好差:沖唔哂啲粉落去;永遠都擎唔乾水。

大眼雞又有漏水風險;機前又要預留作業空間,變相嘥位。

針無兩頭利,董事局決定添置大眼雞,今天的工藝,能用5年賺到了!  詳情 回復 發表於 2016-7-15 11:56 AM
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
Bad-PhoTalk 發表於 2016-7-15 11:51 AM
好多上置式洗衣機,頂蓋內置?洗粉格設計好差:沖唔哂啲粉落去;永遠都擎唔乾水。

大眼雞又有 ...

針無兩頭利,董事局決定添置大眼雞,今天的工藝,能用5年賺到了!

5年前買左部惠而X 用到而家都好生猛, 一體式德國制內膽, 今日好難搵 但......個洗衣粉格又係好流....一洗衫D 洗衣精走晒出機外= = 用粉又沖唔晒入去  詳情 回復 發表於 2016-7-15 02:36 PM
回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

已經好多年冇聽過 大眼雞門漏水

以前係去水 pump packing loose..!  詳情 回復 發表於 2016-7-15 01:56 PM
完全相反,我身邊個個用大眼雞?都漏過水!  詳情 回復 發表於 2016-7-15 12:05 PM
回復 支持 反對

2萬

資深會員

極端瞓覺完覺止主義份子

肥pooh 發表於 2016-7-15 11:59 AM

完全相反,我身邊個個用大眼雞?全部都漏過水!新舊機一樣!

乜咁濕濟 不過 我接觸相關 事故 一定多過你 好多倍 .... 近年 都係壞電子板 同 發毛 多 可能 牌子有關, 目前 西子 最穩陣, 最小鑊氣  詳情 回復 發表於 2016-7-15 12:13 PM
回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

Bad-PhoTalk 發表於 2016-7-15 12:05 PM
完全相反,我身邊個個用大眼雞?全部都漏過水!新舊機一樣!

乜咁濕濟

不過 我接觸相關 事故 一定多過你 好多倍 ....
近年 都係壞電子板 同 發毛 多

可能 牌子有關, 目前 西子 最穩陣, 最小鑊氣

換機事宜由董事長全權處理,我不參與。 都八卦,請提供2人董事局專用大眼雞品牌及型號轉董事長參考。  詳情 回復 發表於 2016-7-15 12:19 PM
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
肥pooh 發表於 2016-7-15 12:13 PM
乜咁濕濟

不過 我接觸相關 事故 一定多過你 好多倍 ....

換機事宜由董事長全權處理,我不參與。
都八卦,請提供2人董事局專用大眼雞品牌及型號轉董事長參考。

日立,松下..! but jap..!  詳情 回復 發表於 2016-7-15 01:57 PM
西子 大眼 薄身有乾衣 5K頭, 冇乾衣厚身 3K頭 市面係呢兩隻 其他牌子.... 自己執生, 胃佬 送比我都唔要  詳情 回復 發表於 2016-7-15 12:27 PM
回復 支持 反對

2萬

6萬

版務管理

梨 發表於 2016-7-15 12:19 PM
都八卦,請提供2人董事局專用大眼雞品牌及型號轉董事長參 ...

西子 大眼
薄身有乾衣 5K頭, 冇乾衣厚身 3K頭
市面係呢兩隻

其他牌子.... 自己執生, 胃佬 送比我都唔要

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
+ 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

6萬

15萬

版務管理

中毒鳥

1仔1仔我愛你
回復 支持 反對

1萬

資深會員

我屋企上一部都係金章,叫師傅上門睇,收左二百五十蚊。跟手我地換新機
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

肥pooh 發表於 2016-7-15 11:59 AM

以前係去水 pump packing loose..!
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

梨 發表於 2016-7-15 12:19 PM
都八卦,請提供2人董事局專用大眼雞品牌及型號轉董事長參 ...

日立,松下..!
but jap..!

真心話,日系大眼雞好過歐洲機,但罷買日貨! 而且,日系機好大部,2人董事局用不著。  詳情 回復 發表於 2016-7-15 02:21 PM
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
carbon 發表於 2016-7-15 01:57 PM
日立,松下..!
but jap..!

真心話,日系大眼雞好過歐洲機,但罷買日貨!
而且,日系機好大部,2人董事局用不著。

YES..., 艾用了數十部洗衣機..,..., 阿拉的電器, 只求冇煩惱.., 第一部歐洲機, 50年前的 西門子, 用了12年, 家中2個小女人, 每日洗2-3機衫.., 艾是自已的衫自已用手洗..., 不用勞煩洗衣機..., 以前的機.., 明牌與否  詳情 回復 發表於 2016-7-15 04:56 PM
多年來 洗衣機市場 係小數 歐洲貨 頂得住伕桑 貨 可能預左濕, 比較小水土不服 雪櫃 一路都係 伕桑 不過應該好快比泡菜過頭  詳情 回復 發表於 2016-7-15 03:29 PM
回復 支持 反對

1萬

資深會員

梨 發表於 2016-7-15 11:56 AM
針無兩頭利,董事局決定添置大眼雞,今天的工藝,能用5年賺到了!

5年前買左部惠而X
用到而家都好生猛, 一體式德國制內膽, 今日好難搵
但......個洗衣粉格又係好流....一洗衫D 洗衣精走晒出機外= =
用粉又沖唔晒入去

惠佬聽都多鑊氣,我見收買佬就係一車一車惠佬...  詳情 回復 發表於 2016-7-15 02:44 PM
仁國友至
良辰美景,何不放下相機,獨步逍遙
人曰去到就影到, 禁快門就得
新手深信不疑....
回復 支持 反對

3萬

11萬

版務管理

超 齡 鏡 僮

QQ
chaleung 發表於 2016-7-15 02:36 PM
5年前買左部惠而X
用到而家都好生猛, 一體式德國制內膽, 今日好難搵
但......個洗衣粉格又係 ...

惠佬聽都多鑊氣,我見收買佬就係一車一車惠佬...

唔係掛,,,,,,, 我覺得好好用喎,,,,,,  詳情 回復 發表於 2016-7-15 03:10 PM
回復 支持 反對

我部金章老過你個部, 不過今年都出左事 - 斷膠帶...

找師父上來換過條帶, 現在一切運作正常
機可爛, 相可爛, 人不可爛!
回復 支持 反對

1萬

資深會員

梨 發表於 2016-7-15 02:44 PM
惠佬聽都多鑊氣,我見收買佬就係一車一車惠佬...

唔係掛,,,,,,,
我覺得好好用喎,,,,,,

你買可能係最後一批...... 曾經, 佢係信心標誌 幾年前唔知食左乜屎, 乜都屎, 雪櫃洗衣機泛泛仆  詳情 回復 發表於 2016-7-15 03:17 PM
仁國友至
良辰美景,何不放下相機,獨步逍遙
人曰去到就影到, 禁快門就得
新手深信不疑....
回復 支持 反對