我的sigma SDQuattro & H

A-KEUNG 發表於 2016-7-22 20:52:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最終都係等唔到H 怕到時會好貴 ,早買早亨受 橫掂個價錢幾合理,係16號就買左返黎 ,
到H出再睇下咩價先再算

手上有舊鏡既朋友最擔心D鏡用唔用到 ,我就試曬手上的sigma 鏡

1/. 18-200mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C 唯一一支新版鏡>>>>>>>>呢支絕對對焦無誤,但發覺是對焦最慢既一支
2/. 8-16mm F4.5-5.6 DC HSM >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>我最愛既一支一半對到焦,8mm無問題,16mm就要手動先準,速度都快
3/. 15-30mm F3.5-4.5 EX DG ASPHERICAL >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>呢支跟用在SD1m一樣要-2EV先有正確曝光,對焦速度正常但不合焦要微微手動
4/. 30mm f/1.4 EX DC HSM >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>呢支就是SDQkit的30mm f/1.4 舊版第一代 ,用係SD1m身上就成日走焦 ,
但用在SDQ身上出乎意料的好快及準 !F5.6中央部份超利讚 !外圈跟新版一樣有紫邊
5/. 50mm f/2.8 EX DG Macro >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>呢支都要手動同用係SD1m身上一樣會迷焦
6/. 28-70MM F2.8 DG EX ASPHERICAL >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>呢支係28mm正常,但70mm不合焦要手動手
7/. 70-200mm f2.8 DG EX HSM 第一代 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>呢支最舊第一代竟然正常,成像重好銳利下
8/. APO Teleconverter 2x EX DG >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>可用正常,當然用後成像質數下降

以上鏡頭測試後,發覺基本上是全部都可以用在SDQ身上,支支都重係好正成像,只不過有時對唔到可能要用上手動對焦,但都唔係咩大問題,
因為有峰值對焦好用啊用肉眼睇不到有無中焦情況下,峰值就非常好用喇,
當然唔一定係100%準但已非常好,save相速度絕對比SD1m快好很多,
我用toshiba exceria 32GB SDHC R 95mb/s ,W 60 mb/s 拍RAW+ jpg只要大約3-4秒就完成,插SD卡的槽感覺有點問題,
扙出黎時好像有點卡住張SD卡甘,機身上雙屏是可以個別開關的,電力方面比SD1m強出多倍!
新的電子觀景解像度真的比其他牌子差好很多,反而有後mon好似DPQ甘用好正,重有DPQ既多種比例用正!

代用電國產品牌親身驗證DMW-BLF19E型號電池絕對岩用,插入叉座有少少鬆

評分

參與人數 9威望 +25 收起 理由
peterwin + 2 精彩內容
charles2 + 10 精彩內容
slauhk + 1 精彩內容
digigrss + 2 精彩內容
tys + 2 精彩內容
ppw7746 + 2 精彩內容
ing + 2 fast hand!
supercw + 2 精彩內容
anthony888 + 2 精彩內容

查看全部評分

A-KEUNG  樓主| 發表於 2017-7-21 21:24:46 | 顯示全部樓層
sigma SDQH + 816 Reloaded

Rich guy!  發表於 2017-7-23 07:01 AM
回復 支持 2 反對 0

A-KEUNG  樓主| 發表於 2017-2-20 00:20:01 | 顯示全部樓層
換左31.5"4K mon爽到暈

平野國貸黎姐2999人仔  詳情 回復 發表於 2017-2-23 09:27 PM

評分

參與人數 3威望 +14 收起 理由
superB + 2 有錢換Mon 好爽
bingo + 2 構圖美觀

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

A-KEUNG  樓主| 發表於 2017-2-3 18:56:16 | 顯示全部樓層
頭先遲左

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
bingo + 2 精彩內容

查看全部評分

A-KEUNG  樓主| 發表於 2017-1-28 00:07:30 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
superB + 2 印象深刻
ing + 2 主題明確

查看全部評分

KE1437 發表於 2016-9-5 15:39:36 | 顯示全部樓層
eff 發表於 2016-8-18 06:06 PM
我用D800E解析力都明顯不及DP_M/SD1M, 估唔到A7II已經咁勁.......係咪真架(唔係唔信你)

..D ...

我上年同時有D800 (無E),論像素係D800好,但入到SP講深淺色及層次感,D800無得玩.....

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-10-25 14:50:58 | 顯示全部樓層

搭8-16真係正豆  詳情 回復 發表於 2016-10-27 12:18 AM
好似睇以前D菲林相.  詳情 回復 發表於 2016-10-26 02:01 PM

評分

參與人數 3威望 +13 收起 理由
Bokehlicist + 2 色彩豐富
littleplay + 1 色彩豐富

查看全部評分

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-22 20:58:38 | 顯示全部樓層
18-200mm C test

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由

查看全部評分

回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-22 21:00:48 | 顯示全部樓層
30mm f/1.4 EX DC HSM 第一代出乎意料之利

ww_DQ_0027 by AKeung, 於 Flickr

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由

查看全部評分

回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-22 21:02:05 | 顯示全部樓層
28-70MM F2.8 DG EX ASPHERICAL都好正!

ww_DQ_0085 by AKeung, 於 Flickr

ww_DQ_0096 by AKeung, 於 Flickr

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
anthony888 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-22 21:03:56 | 顯示全部樓層
15-30mm F3.5-4.5 EX DG ASPHERICAL

ww_DQ_0115 by AKeung, 於 Flickr
回復 支持 反對

anthony888 發表於 2016-7-22 21:05:28 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-22 21:16:13 | 顯示全部樓層
50mm f/2.8 EX DG Macro + SFD mode 超?人的解像力及成像

請問 SFD mode 影一張相要幾耐???  詳情 回復 發表於 2016-7-23 06:20 PM
回復 支持 反對

ing 發表於 2016-7-22 21:16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
我好想知配新art 會點,尤其20/50 art,師兄真係快手
回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-22 21:19:41 | 顯示全部樓層

ing c兄支30 1.4 應該同支kit 30 Art分別不大,可能Art速度上會快DD

但使用上都係個句喇(無得同其他牌子比)慢係sigma本質,iso 400 同DPQ一樣

使用上比SD1m好,畫質同m當然重有D距離,點都係舊芯先出到強姦般的暴力層次,新芯暫時都重係影jpg比RAW出得實淨同解像度高,色斑除外m系都係有呢D問題

謝謝你的詳盡review.我覺得這是無反的好開始, 暫時畫質沒超越DPQ太多,但是對焦對應新鏡沒問題已經好好。真心希望H在畫質上有進步  詳情 回復 發表於 2016-7-23 11:20 AM
ing
still old same problem, ps can't open the raw....... otherwise dp should be more powerful especially for landscape low iso + tripod dp can definitely pretend mid format  詳情 回復 發表於 2016-7-23 03:58 AM
回復 支持 反對

samcheung1984 發表於 2016-7-22 22:29:35 | 顯示全部樓層
下午去中環天祥問冇貨,要訂......有排等
回復 支持 反對

ing 發表於 2016-7-23 03:58:49 | 顯示全部樓層
A-KEUNG 發表於 2016-7-22 09:19 PM
ing c兄支30 1.4 應該同支kit 30 Art分別不大,可能Art速度上會快DD

但使用上都係個句喇(無得 ...

still old same problem, ps can't open the raw.......
otherwise dp should be more powerful especially for landscape
low iso + tripod dp can definitely pretend mid format
回復 支持 反對

supercw 發表於 2016-7-23 09:57:26 | 顯示全部樓層
果然係鐵粉
個觀景器響時滯嚴重嗎?

甘我又唔係咩鐵粉,鐵粉係無記上面先會有,上去貼下圖都係怕怕,睇到D所謂高手個個一尾壇Q點唔好點唔得,又話要sigma 出返舊芯真x3,真係睇到蕭都孿,佢都真係個個都係科學家黎,q唔係x3係咩??真係嘔血  詳情 回復 發表於 2016-7-23 12:03 PM
回復 支持 反對

superB 發表於 2016-7-23 11:20:57 來自手機 | 顯示全部樓層
A-KEUNG 發表於 2016-7-22 09:19 PM

但使用上都係個句喇(無得 ...

謝謝你的詳盡review.我覺得這是無反的好開始,
暫時畫質沒超越DPQ太多,但是對焦對應新鏡沒問題已經好好。真心希望H在畫質上有進步

甘又唔可以話超越唔到dpq太多,就對焦範圍已比dpq大同闊,同焦距當然無得同dpq比喇,但當有得用變焦甘米又係sdq贏返,可以影既範圍又大D,有D鏡頭影出黎D相成像都唔差架都拍得住dp,sfd同樣係影raw 但x3i檔轉jpg ,比  詳情 回復 發表於 2016-7-23 12:28 PM
回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-23 12:03:19 來自手機 | 顯示全部樓層
supercw 發表於 2016-7-23 09:57 AM
果然係鐵粉
個觀景器響時滯嚴重嗎?

甘我又唔係咩鐵粉,鐵粉係無記上面先會有,上去貼下圖都係怕怕,睇到D所謂高手個個一尾壇Q點唔好點唔得,又話要sigma 出返舊芯真x3,真係睇到蕭都孿,佢都真係個個都係科學家黎,q唔係x3係咩??真係嘔血
回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-23 12:28:12 來自手機 | 顯示全部樓層
superB 發表於 2016-7-23 11:20 AM
謝謝你的詳盡review.我覺得這是無反的好開始,
暫時畫質沒超越DPQ太多,但是對焦對應新鏡沒問題已經好好 ...

甘又唔可以話超越唔到dpq太多,就對焦範圍已比dpq大同闊,同焦距當然無得同dpq比喇,但當有得用變焦甘米又係sdq贏返,可以影既範圍又大D,有D鏡頭影出黎D相成像都唔差架都拍得住dp,sfd同樣係影raw 但x3i檔轉jpg ,比就甘用x3f檔轉jpg明顯係好幾條街拍得住舊x3,寫spp 個位大哥真係要打P股
回復 支持 反對

tys 發表於 2016-7-23 12:53:45 | 顯示全部樓層
唉呀!!!
要等貨到個感覺真係想死呀!!
早知買部現醒body加支鏡好過啦!!

唔知20/1.4嗰支掂唔掂呢??
定買支1.8 zoom(但好大碌)

Mon貼去邊喥買呢? Spare 電用GH4?? 又去邊買好呢?

我就係等唔到kit ,旺角DCFEVXX 最後一部比我買左,mon 貼自己cut得喇,我都係自己cut ,代用電我淘寶買,寄深圳朋友屋企返工帶返黎,係GH4電黎架絕對無問題  詳情 回復 發表於 2016-7-23 04:37 PM
回復 支持 反對

ppw7746 發表於 2016-7-23 13:14:37 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-23 16:37:13 來自手機 | 顯示全部樓層
tys 發表於 2016-7-23 12:53 PM
唉呀!!!
要等貨到個感覺真係想死呀!!
早知買部現醒body加支鏡好過啦!!

我就係等唔到kit ,旺角DCFEVXX 最後一部比我買左,mon 貼自己cut得喇,我都係自己cut ,代用電我淘寶買,寄深圳朋友屋企返工帶返黎,係GH4電黎架絕對無問題
回復 支持 反對

tys 發表於 2016-7-23 17:36:47 | 顯示全部樓層
我見ebay有玻璃貼賣
又唔算太貴$100多少少(連運費)

不過都係等到部機先算
我去DC時仲有2部, 隔咗2日去成成話可訂kit所以
就等1星期, 但原來ㄧ星期時間係無想像中咁短。
回復 支持 反對

A-KEUNG  樓主| 發表於 2016-7-23 17:37:53 來自手機 | 顯示全部樓層
哈哈哈哈,甘就無計喇等野係甘慘架喇
回復 支持 反對