1.5分貨 Tamron1530vc@ing

ing 發表於 2016-8-6 16:14:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相機鏡頭從來係1分錢1分貨,能夠突破到條盲腸不嬲都唔多,今次係試好多人都有興趣Tamron SP 15-30mm VC,我會話佢係1分錢1.5分貨。

第一次接觸呢支鏡感覺係:好大、好重、好突!官方話因為今次不惜一切只求質素,所以將重量同大小完完全全擺埋一邊,好老實,我buy,亦都係咁我會話呢支係Tamro
n暫時最值得入手鏡第一位。

造功一貫新鏡高質,鏡身設計討好,前鏡突出係唯一缺點,對焦快夾準,但追焦反應一般,15-24mm段表現非常出色f2.8已經係可用光圈f4已經四角全高清,變形情況輕微,反而尾24-30mm平平無奇,所以唔好大安指意用佢可以頂埋支35mm定焦。顏色方面好中性,比舊鏡有大進步但又未及得上新一代防震定焦鏡(35/45/85mm),抗光能力同散景只屬一般,防震真係幫到手,試過1/2秒手持無借力用5dsr竟然一 take 過,而重中之重係價錢,當然依家最好超廣角變焦鏡頭絕對係以原廠11-24mm f4 為首,而定焦ze15 f2.8係質素亦係更勝一籌,但奈何鏡皇級質素亦有鏡皇級價錢,所以當你會考慮荷包感受,咁你好可能會對呢支副廠超廣角變焦鏡一見鍾情(尤其係對影風景朋友)!

Canon EOS 5Dsr + Tamron SP 15-30mm f/2.8vc
Auto white balance,50mp Raw>Jpg,photoshop camera raw,
standard preset (lens correction, brightness & sharpness adjusted)

Snap

留意邊位,小朋友頭未拉到變大頭怪嬰,變形控制做得係幾好

5V3A6528160716 copyLogo.jpg

5V3A6464160716 copyLogo.jpg

5V3A6476160716 copyLogo.jpg

5V3A6530160716 copyLogo.jpg

5V3A6499160716 copyLogo.jpg

5V3A6481160716 copyLogo.jpg

5V3A6487160716 copyLogo.jpg

5V3A6529160716 copyLogo.jpg
散景一般,30mm只算可用

5V3A6544160716 copyLogo.jpg

5V3A6545160716 copyLogo.jpg

5V3A6548160716 copyLogo.jpg

5V3A6463160716 copyLogo.jpg

5V3A6533160716 copyLogo.jpg

5V3A6547160716 copyLogo.jpg

5V3A6549160716 copyLogo.jpg

5V3A6592160716 copyLogo.jpg

5V3A6539160716 copyLogo.jpg

5V3A6525160716 copyLogo.jpg
配合lens correction變形bye bye

Portrait

5V3A6895160723 copyLogo.jpg
追焦只算合理,未夠快

5V3A6871160723 copyLogo.jpg
人色有大進步,唔錯唔錯

5V3A6889160723 copyLogo.jpg

5V3A6876160723 copyLogo.jpg

5V3A6879160723 copyLogo.jpg

5V3A6904160723 copyLogo.jpg

5V3A6935160723 copyLogo.jpg

5V3A6946160723 copyLogo.jpg

夜拍

5V3A6176160706 copyLogo2.jpg
vc防震強勁,1/2秒配5dsr手持無借力竟然仲sharp!

5V3A7194160725 copyLogo2.jpg
現場係黑到爆左,只要ISO低拎到中間點一張已經係HDR

5V3A7192160725 copyLogo2.jpg
留意右下角近物件,四角完全無問題

5V3A7208160725 copyLogo2.jpg

5V3A7210160725 copyLogo2.jpg
旺角街頭有好多古怪招牌發出古怪色,新sensor配新鏡可以輕鬆處理好

5V3A7225160725 copyLogo2.jpg
人造移軸效果,本來咁做會令大量細節流失,要多謝天神跌左部5dsr落人間yeah

5V3A7246160725 copyLogo2.jpg

5V3A7233160725 copyLogo2.jpg
真係要有d耐性,呢張等左半個鐘

5V3A7249160725 copyLogo2.jpg

5V3A7240160725 copyLogo2.jpg
好奇怪,淨係行一邊?

5V3A7217160725 copyLogo2.jpg

5V3A7259160725 copyLogo2.jpg
超大反差

5V3A7244160725 copyLogo2.jpg

+ F2.8可用 / 有防震 / 與高像素機身配合度理想,大光圈四邊sharp / 新鏡身設計 / 配合raw後制空間大 / 變形情況輕微

- 前鏡突出 / 抗光能力同散景只屬一般 / 24-30mm段表現平平

後話
唔係人人會用萬萬聲去買鏡,呢支鏡贏在荷包cc服服又交足功課,強烈希望下一代寧願唔要24-30mm段去換更闊廣角端、更高質素或者更大光圈!

www.facebook.com/inghohk

評分

參與人數 8威望 +24 收起 理由
jb1223 + 2 構圖美觀
mark_k + 2 精彩內容
seanwu333 + 2 精彩內容
chiuxxc + 2 精彩內容
KoloLee + 2 精彩內容
bingo + 2 精彩內容
discman + 2 精彩內容
charles2 + 10 採光出色

查看全部評分

woosung138 發表於 2016-8-6 16:54:32 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

markhamwong 發表於 2016-8-6 19:55:49 | 顯示全部樓層
Thanks for sharing
回復 支持 反對

Nikon_FM2 發表於 2016-8-6 20:38:19 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

samchan 發表於 2016-8-6 21:10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
整枝10mm 1.4 vc仲好

ing
30k  詳情 回復 發表於 2016-8-8 11:33 AM
回復 支持 反對

charles2 發表於 2016-8-6 23:11:16 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

ericson1918 發表於 2016-8-7 01:08:58 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

raymondwmlo 發表於 2016-8-7 23:26:42 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

ing  樓主| 發表於 2016-8-8 11:33:56 | 顯示全部樓層
samchan 發表於 2016-8-6 09:10 PM
整枝10mm 1.4 vc仲好

30k
回復 支持 反對

doctorho 發表於 2016-8-8 15:13:14 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

jacky911 發表於 2016-8-9 00:53:40 | 顯示全部樓層
睇唔到支鏡有咩特別,不過如果試鏡都係少啲ps好啲

ing
師兄認為咩係 "ps" ?  詳情 回復 發表於 2016-8-9 06:40 AM
回復 支持 反對

ing  樓主| 發表於 2016-8-9 06:40:56 | 顯示全部樓層
jacky911 發表於 2016-8-9 12:53 AM
睇唔到支鏡有咩特別,不過如果試鏡都係少啲ps好啲

師兄認為咩係 "ps" ?

試鏡是否要表現支鏡?質量,修圖後仍能看得到質量嗎? 唔好因為ps兩個字母而再開討論了 ?然閣下自稱職業攝影師,點會唔明  詳情 回復 發表於 2016-8-9 01:07 PM
我都想知多與少怎界定, 更想知有及無,是何標準, 抑或唔用ps,改用c1或者LR就是了?  詳情 回復 發表於 2016-8-9 11:22 AM
回復 支持 反對

moso 發表於 2016-8-9 11:22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
ing 發表於 2016-8-9 06:40 AM

我都想知多與少怎界定,
更想知有及無,是何標準,
抑或唔用ps,改用c1或者LR就是了?
相機直出,不論任何setting,都可說是無ps嗎?

ing
maybe this can help http://www.dcfever.com/column/read.php?id=4060  詳情 回復 發表於 2016-8-9 11:31 AM
回復 支持 反對

ing  樓主| 發表於 2016-8-9 11:31:13 | 顯示全部樓層
moso 發表於 2016-8-9 11:22 AM
我都想知多與少怎界定,
更想知有及無,是何標準,
抑或唔用ps,改用c1或者LR就是了?

maybe this can help

http://www.dcfever.com/column/read.php?id=4060

腦海中已有答案, 那些直出無後制,即是代表祇有相機前制only, 這又代表甚?原汁原味? 那品牌的相機直出jpg,才可稱為無ps的標準? 廢話連遍,見諒。  詳情 回復 發表於 2016-8-9 12:58 PM
回復 支持 反對

moso 發表於 2016-8-9 12:58:28 來自手機 | 顯示全部樓層
ing 發表於 2016-8-9 11:31 AM
maybe this can help

http://www.dcfever.com/column/read.php?id=4060

腦海中已有答案,
那些直出無後制,即是代表祇有相機前制only,
這又代表甚麼?原汁原味?
那品牌的相機直出jpg,才可稱為無ps的標準?

廢話連遍,見諒。

ing
其實並無一致標準 數碼世界並不存在所謂直出,影raw轉jpg已經係第2步處理, 一張raw相有幾多資料唔會由一張機身處理嘅jpg睇到,當然乜都唔做係表現到機身能力, 但張相嘅潛力係要基本處理先  詳情 回復 發表於 2016-8-9 01:58 PM
回復 支持 反對

jacky911 發表於 2016-8-9 13:07:10 | 顯示全部樓層
ing 發表於 2016-8-9 06:40 AM

試鏡是否要表現支鏡?質量,修圖後仍能看得到質量嗎?
唔好因為ps兩個字母而再開討論了

?然閣下自稱職業攝影師,點會唔明

你係咪想搵唔修圖比較呀 LI度有WO http://digi.163.com/15/0312/11/AKGKLIUK001624J3_all.html  詳情 回復 發表於 2016-8-12 11:35 PM
ing
支鏡嘅質量唔包Raw轉jpg? 修圖=ps? Raw轉Jpg乜都唔做係無修圖? 試鏡唔可有設定其實無規定,只係一條preset叫ps亦錯得很, 真心唔介意討論但自己還是想修正一下  詳情 回復 發表於 2016-8-9 01:27 PM
回復 支持 反對

ing  樓主| 發表於 2016-8-9 13:27:09 | 顯示全部樓層
jacky911 發表於 2016-8-9 01:07 PM
試鏡是否要表現支鏡?質量,修圖後仍能看得到質量嗎?
唔好因為ps兩個字母而再開討論了

支鏡嘅質量唔包Raw轉jpg?
修圖=ps? Raw轉Jpg乜都唔做係無修圖?
試鏡唔可有設定其實無規定,只係一條preset叫ps亦錯得很,
真心唔介意討論但自己還是想修正一下
其實正正係少討論所以少進步

正正因為職業所以我重視”成品”

既然修圖後先比較,咁就冇需比較啦! 討論可以,不過我自以為是又點同閣下討論呢?閣下對成品確有要求,希望閣下要求能使閣下生意興隆  詳情 回復 發表於 2016-8-9 02:06 PM
回復 支持 反對

ing  樓主| 發表於 2016-8-9 13:58:02 | 顯示全部樓層
moso 發表於 2016-8-9 12:58 PM
腦海中已有答案,
那些直出無後制,即是代表祇有相機前制only,
這又代表甚麼?原汁原味?

其實並無一致標準
數碼世界並不存在所謂直出,影raw轉jpg已經係第2步處理,
一張raw相有幾多資料唔會由一張機身處理嘅jpg睇到,當然乜都唔做係表現到機身能力,
但張相嘅潛力係要基本處理先會睇到
回復 支持 反對

jacky911 發表於 2016-8-9 14:06:24 | 顯示全部樓層
ing 發表於 2016-8-9 01:27 PM
支鏡?質量唔包Raw轉jpg?
修圖=ps? Raw轉Jpg乜都唔做係無修圖?
試鏡唔可有設定其實無規定,只 ...

既然修圖後先比較,咁就冇需比較啦!

討論可以,不過我自以為是又點同閣下討論呢?閣下對成品確有要求,希望閣下要求能使閣下生意興隆

ing
我又無話過ching你自已為是 btw 係度係分享,唔講生意,但都多謝  詳情 回復 發表於 2016-8-9 02:18 PM
回復 支持 反對

ing  樓主| 發表於 2016-8-9 14:18:45 | 顯示全部樓層
jacky911 發表於 2016-8-9 02:06 PM
既然修圖後先比較,咁就冇需比較啦!

討論可以,不過我自以為是又點同閣下討論呢?閣下對成品確有要求,希望 ...

我又無話過ching你自已為是
btw 係度係分享,唔講生意,但都多謝
回復 支持 反對