roy2833 發表於 2016-8-9 02:31:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟最近想入Sony A7ll 再入支Zeiss Sonnar T* 1,5/50 ZM
請教下各位Leica M轉去E mount 既接環大約咩價錢
另多全手動鏡無CPU用落A7ll係咪需要手動輸入返鏡頭資料落部相機內?
bchang 發表於 2016-8-9 08:59:23 | 顯示全部樓層
要自動對焦的嗎?

不要的話,Voigtlander有近攝的那款最好:
http://www.bhphotovideo.com/c/pr ... _focus_adapter.html

要的話,只有天工Techart:
https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.h9lvS0#detail
回復 支持 反對

kjohnny 發表於 2016-8-9 09:06:42 | 顯示全部樓層
Leica M 轉去E mount 既接環  有平有貴. 鴨記D幾十都有一個. 到有牌子成千都有. 睇你要求. 鴨記D 精度有問題. 無限遠有時差d d 對唔到焦. 如果要去鴨記買最好帶埋支鏡去試.

用呢D 接環. 無在電子接點. 個相機唔知你支鏡係咩. 你係可以輸入返個焦距入相機. 但只係方便個五軸防震. 影出來D 相 EXIF 都係無光圈焦距等資料.

歡迎師兄進入 M mount 世界

你係可以輸入返個焦距入相機 >>> how to set the data? thank you  詳情 回復 發表於 2017-6-1 07:23 PM
回復 支持 反對

roy2833  樓主| 發表於 2016-8-10 00:12:02 | 顯示全部樓層
多謝兩位師兄解答先
除左kit鏡用黎黎初生B之外其他時間我都係玩手動鏡同手動對蕉
希望可以重拾返10年前玩M 鏡既感覺。
今日出去睇過下但A7ll周街都無貨
回復 支持 反對

sklo 發表於 2017-6-1 19:23:12 | 顯示全部樓層
kjohnny 發表於 2016-8-9 09:06 AM
Leica M 轉去E mount 既接環  有平有貴. 鴨記D幾十都有一個. 到有牌子成千都有.  ...

你係可以輸入返個焦距入相機 >>> how to set the data?
thank you
回復 支持 反對