超超超新手,請教師兄!!!

oasis01490366 發表於 2016-8-27 15:53:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟全無攝影知識,一齊知識全由網上爬文!!!望指教一下

1) RF機 觀景器右下方會見到鏡頭是否正常???

2) 小弟有部HI-MATIC E 上網爬文話係全自動,只做手動做對焦即可,既然係咁,鏡頭上既ASA值同光圈值究竟有咩用???

3)小弟另有一部7sII ,有B快門..是否一定要用快門線?

4) 菲林機的快門線是否可同數碼機共用??

5)請推介一快門線
voigtlander 發表於 2016-8-27 16:31:38 | 顯示全部樓層

1. 正常。
2. 此機所謂全自動應是指光圈先決(由用家調較光圈)然後由相機自動計算及控制快門速度達成準確曝光(我冇這部機亦未玩過,有錯請版友指正)。你若唔設定 ASA 及光圈,部機冇咁聰明去計到快門速度,原因請自行 Goggle 快門、光圈及 ISO/ASA 的三角關係。
3. 係,除非你專登影手震相。
4. 現在數碼機不同牌子多有其專用快門線,大部份不能互換用,甚至同牌子不同型號亦可能不能互通,舊傳統相機我所知絕大部份只用兩款:
    第一款:http://www.fuji.com.tw/dscacc.asp?AID=12471,基本上用於 99.99% 以上舊相機,相當於 Nikon 的 AR-3 快門線。
    另一款則用於 Leica 螺絲 mount 系及 Nikon 大 F、F2 系:http://picclick.co.uk/Nikon-AR-2 ... amp;gid=1&pid=1,相當於 Nikon 的 AR-2 快門線。
5. 你現在要用的是第一款,平者鴨記星際有售,貴者可選 Nikon AR-3 快門線,豐儉由人。

另請有時間詳細閱讀說明書:https://plus.google.com/photos/1 ... 4975087179058380817   

先多謝師兄回覆...想問多D有關第二題... 因為當我轉動鏡頭對焦時..光圈就會移動..咁究竟如何教光圈?? 另外ASA值..唔係菲林已經決定了嗎??? EXP. 我用ISO400菲林...再去教鏡頭既ASA又有咩用??  詳情 回復 發表於 2016-8-27 06:12 PM
回復 支持 反對

oasis01490366  樓主| 發表於 2016-8-27 18:12:11 | 顯示全部樓層
voigtlander 發表於 2016-8-27 04:31 PM
1. 正常。
2. 此機所謂全自動應是指光圈先決(由用家調較光圈)然後由相機自動計算及控制快門速度達成準確 ...

先多謝師兄回覆...想問多D有關第二題...

因為當我轉動鏡頭對焦時..光圈就會移動..咁究竟如何教光圈??因為佢個黃班疊影對焦.就係要轉個鏡頭對焦..我有理解錯嗎?

另外ASA值..唔係菲林已經決定了嗎???
EXP. 我用ISO400菲林...再去教鏡頭既ASA又有咩用??

補充多一點,後期電子菲林機是有菲林 ISO 偵測裝置的,你用幾多度 ISO 菲林,若菲林筒有 DX film edge barcode ,相機會自動知道的,但我估你部機應冇咁先進。參考:https://en.wikipedia.org/wiki/DX_encoding 另  詳情 回復 發表於 2016-8-27 07:49 PM
我冇這機,已提供說明書,點解唔自己去睇而由個冇機的人望你去睇睇完再答你? 你機 set ISO400,你若入筒 ISO1600 菲林落部機,你係咪想部機用 ISO400 幫你測光?  詳情 回復 發表於 2016-8-27 06:54 PM
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2016-8-27 18:54:24 | 顯示全部樓層
oasis01490366 發表於 2016-8-27 06:12 PM

因為當我轉動鏡頭對焦時..光圈就會移動..咁究竟如何教光圈? ...

我冇這機,但已提供說明書,點解唔自己去睇而由個冇機的人幫你去睇睇完再答你?

你機 set ISO400,你若入筒 ISO1600 菲林落部機,你係咪想部機以 ISO400 幫你測光?

順便考o下你,上述情況(機 set 400,菲林用 1600)影出來相片的曝光會點樣?假設部機係完全操作正常。  

OH~~多謝師兄指點 比你咁樣問一問明哂!!! (菲林用 1600 ,機 set 400,曝光都係400對嗎?) 我諗係我之前爬爬文時,理解錯左.以為入400菲林後,所有相都一定係400 &我唔係唔睇說明書..只係小弟英文唔好...查  詳情 回復 發表於 2016-8-28 07:03 AM
回復 支持 反對

chan_e_q 發表於 2016-8-27 19:05:47 | 顯示全部樓層
多留意說明書吧....
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2016-8-27 19:49:23 | 顯示全部樓層
oasis01490366 發表於 2016-8-27 06:12 PM

因為當我轉動鏡頭對焦時..光圈就會移動..咁究竟如何教光圈? ...

補充多一點,後期電子菲林機是有菲林 ISO 偵測裝置的,你用幾多度 ISO 菲林,若菲林筒有 DX cartridge barcode ,相機會自動知道的,但我估你部機應冇咁先進。參考:https://en.wikipedia.org/wiki/DX_encoding

另攝影老手有時專登把相機 ISO 速度 set 至和真實菲林 ISO 不同,這是後話,你完全弄清楚快門、光圈及 ISO/ASA 的三角關係便會知佢地點解咁做。

(DX cartridge barcode 的 DX 完全同而家數碼機的 DX Format 的 DX 無任何關係,請勿混淆!)
回復 支持 反對

kunyu 發表於 2016-8-27 20:06:51 | 顯示全部樓層
ASA 係美國標準制,DIN 就係德國標準制,上世紀 90's 開始基本都改晒用 ISO 這制式,數字就同 ASA 一樣睇法,即是 ISO 100 就等於 ASA 100 ,ISO 400 就等於 ASA 400 ,如此類推,但記住一卷菲林 set 好 ASA 就唔好大太陽就 set 100 ,陰天就 set 800 ,室內又 1600 ,咁樣就搞唔掂o架 ...
回復 支持 反對

hwk269 發表於 2016-8-28 06:32:22 | 顯示全部樓層

其實咁多年前?舊機,好多時相機入面D電子都有老化,所以ASA/ISO未必係佢所標?數值,最好就係搵部單反或無反機,大家SET同樣ASA/ISO,睇下個測光測出?快門數值?結果係唔係一置,如果唔係一置咁就要加多或減小ASA?就番正確ISO值,如果你唔做呢個動作,咁你可能會浪費一筒菲林先知個結果
回復 支持 反對

oasis01490366  樓主| 發表於 2016-8-28 07:03:08 | 顯示全部樓層
voigtlander 發表於 2016-8-27 06:54 PM
我冇這機,但已提供說明書,點解唔自己去睇而由個冇機的人望你去睇睇完再答你?

你機 set ISO400,你 ...

OH~~多謝師兄指點
比你咁樣問一問明哂!!!
(菲林用 1600 ,機 set 400,曝光都係400對嗎?)
我諗係我之前爬爬文時,理解錯左.以為入400菲林後,所有相都一定係400
&我唔係唔睇說明書..只係小弟英文唔好...查字需時...而家已在查字中....多謝

若菲林用 ISO1600,部機 set 了 ISO400 的話,所有相出來的曝光會全部過曝 2 級。你明我講乜的話,你基本搞通了。  詳情 回復 發表於 2016-8-28 09:23 AM
回復 支持 反對

oasis01490366  樓主| 發表於 2016-8-28 07:07:45 | 顯示全部樓層
謝謝各師兄指教~而家努力查說明書中...再有唔明..望各師兄再指點一二
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2016-8-28 09:23:16 | 顯示全部樓層
oasis01490366 發表於 2016-8-28 07:03 AM
OH~~多謝師兄指點
比你咁樣問一問明哂!!!
(菲林用 1600 ,機 set 400,曝光都係400對嗎?)

若菲林用 ISO1600,部機 set 了 ISO400 的話,所有相出來的曝光會全部過曝 2 級。你明我講乜的話,你基本搞通了。
回復 支持 反對