5D4報到, 集中討論及分享圖片區 (第11頁#201 Formula E 花絮分享)

johnykw 發表於 2016-9-10 00:25:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Canon 5D Mark IV算係一部乜都有齊, 樣樣有d ge 相機! 不過呢d功能有無用就真係好極端! 總之都係嗰句, "有"好過"無"!

我自己好著重Wifi & GPS 功能, 尤其去旅行或行山, 一黎可以回味返旅程經過外, 過幾年都已經唔記得左正確拍攝位置, 而家好方便, 拍攝時已經可以紀錄埋座標, 用返原廠軟件可以即時睇返自己所有遊歷過ge地方, 尤其深刻, 亦方便分享拍攝位置資訊比朋友, 之前未有內置GPS時, 成日要每次開電話用App紀錄後再回家連接電腦同步返d相片, 好麻煩, 最大問題係當你去旅行時一出酒店門口已經唔記得左開電話App紀錄位置, 費時失事! 用緊ge 1DX2一樣有內置GPS, 不過相比起5D4的話, 搜尋GPS快1DX2幾倍速度, 5D4好快定到位! 對於我呢樣野係一大喜訊!!!

畫質方面, 自己用過好多Canon DSLR, 近幾來用來過ge 6D, 5D3, 5DSR, 1DX, 近半年1DX2, 到而家5D4, 本身已經有1DX2, 所以絕對唔會[幻想][妄想][天真] 5D4畫質會超越1DX2, 所以都無抱好大期望, 我認為只要有8-9成接近1DX2已經足夠, 而我認為ISO 3200底下已經做到, ISO 3200以上就開始分野較大! 不過唔緊要, 反正我唔係成日用超高ISO, 反正多數低ISO落腳影, 反而要贏1DX2就係多左嗰1000萬像素, 影風景絕對有優勢!

我自己隨左like 5D4 有Wifi, GPS外, 多d像素同埋最緊要最緊要係"輕左", 同埋周街Snapshot時要兼顧畫質同時又唔可以太大部, 用1系機街拍Snapshot, 好容易嚇怕被攝對象!
連拍就更加一定無得同1DX2比, 1秒7張 vs 14張, Buffer又多d, 不過間中Part Time影下生態夠做啦! 80D都係1秒7張d人都係咁照影生態.

大家可以隨便post多d 5D4相同有關討論, 謝謝各位收睇^^

ISO 3200, 自動白平衡, 自家製Picture Style [原廠DPP開Raw > Jpeg (少量Noise Reduction) > Photoshop加簽名檔]

更新歷史
2016-9-17 第5頁#90加大坑舞龍高ISO相
2016-9-19 第7頁#125-126 Dual Pixel Raw功能可增加相片細致度

評分

參與人數 7威望 +14 收起 理由
stephen824 + 2 恭喜提機!
MTping + 2
gattaca + 2 精彩內容
rol + 2 精彩內容
NelsonHo1874 + 2 精彩內容
lamcc + 2 精彩內容
MERLINJ + 2 主題明確

查看全部評分

dctat13 發表於 2017-8-8 00:22:27 | 顯示全部樓層
benck 發表於 2017-8-6 01:07 PM
去了兇宅買了剩body.

行左天詳,dcfevar,成成

得最後果間有24-70kit就買入

2470/4L? What about the PQ of this lens? Thx.  詳情 回復 發表於 2017-9-10 11:59 PM
回復 支持 1 反對 0

ekiii 發表於 2016-9-10 00:55:56 | 顯示全部樓層

老實講, 試左幾張稍高ISO (ISO8000), 真係有DD失望, noise控制同色調層次都好麻麻, Canon始終難做到高素像仍有高ISO質素。

呢個我係出左1DX2時候再對比返1代已經有你呢個情況出現!要習慣!反而以前相片明亮度係大d,但你亦可以睇樓返,5D4光位白位係光d白d,更加容易造成立體感,呢個個人與觀點不同,好難一概而論!  詳情 回復 發表於 2016-9-10 02:32 PM
回復 支持 反對

samchan 發表於 2016-9-10 01:02:09 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2016-9-10 12:55 AM
老實講, 試左幾張稍高ISO (ISO8000), 真係有DD失望, noise控制同色調層次都好麻麻, Canon始終難做到 ...

回復 支持 反對

Ozzz 發表於 2016-9-10 02:38:55 | 顯示全部樓層
請問師兄有無試過5D3 手柄 (BG-E11) 落5D4 度, work 嗎? 謝!!
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2016-9-10 11:11:03 | 顯示全部樓層

我download 左dpreview 啲 raw, 5D4 iso 最盡都糸12800, 但可喜的是ISO100 - 1600呢段個 shadow 同1Dx2一樣超乾淨, 唯一分別糸1Dx2 後制的訊息多一載. 另外 noise 既微粒都糸唔夠一仔靚, 但iso3200 之前分別較小.

如果同5D3 比, 畫質糸一個特破, 當然要糸資深攝影角度來看, 如當傻瓜機咁用同5D2都差不多, 慳唔小

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
MERLINJ + 2

查看全部評分

回復 支持 反對

marksman01 發表於 2016-9-10 11:30:17 | 顯示全部樓層
同一張5D4 既raw, 糸DPP 出同糸LR 出真糸兩回事

DPP

LR

師兄唔好介意,玩下而已 XDDD DDP Edited marksman01 LR 不過DDP 直出真是唔是好得 XDDDD  詳情 回復 發表於 2016-9-11 06:24 PM
To be honest, just by the naked eye and without putting them side by side. Why I see more details in highlights and shadows in the LP photo ?? I need glasses ?  詳情 回復 發表於 2016-9-10 01:55 PM
回復 支持 反對

dicky5d3 發表於 2016-9-10 11:32:20 來自手機 | 顯示全部樓層
5d2夠玩,打上model是貪新多
回復 支持 反對

rotalution 發表於 2016-9-10 13:55:09 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2016-9-10 11:30 AM
同一張5D4 既raw, 糸DPP 出同糸LR 出真糸兩回事

DPP

To be honest, just by the naked eye and without putting them side by side. Why I see more details in highlights and shadows in the LP photo ?? I need glasses ?

無計, 要錢既software 糸好好多  詳情 回復 發表於 2016-9-10 02:37 PM
因為LR and PS Recovery光位同推Shadow ge 彈性呢一部份已經輕易贏原廠DPP! 除非係無LR or PS另計,咁DPP始終係Canon免費軟件,一定未必會提供大量執相功能!  詳情 回復 發表於 2016-9-10 02:26 PM
回復 支持 反對

CGuy 發表於 2016-9-10 14:02:24 | 顯示全部樓層
新仔報到. WALKIN買入2470 KIT, 上一部CANON係5D2...之後轉會去無反, 第一次回單反呢邊

恭喜恭喜!幾銀呀師兄?  詳情 回復 發表於 2016-9-10 05:22 PM
回復 支持 反對

johnykw  樓主| 發表於 2016-9-10 14:26:26 | 顯示全部樓層
rotalution 發表於 2016-9-10 01:55 PM
To be honest, just by the naked eye and without putting them side by side. Why I see more details  ...

因為LR and PS Recovery光位同推Shadow ge 彈性呢一部份已經輕易贏原廠DPP! 除非係無LR or PS另計,咁DPP始終係Canon免費軟件,一定未必會提供大量執相功能!

thanks for the info, 基本上無用過DPP 哈哈  詳情 回復 發表於 2016-9-10 05:18 PM
回復 支持 反對

johnykw  樓主| 發表於 2016-9-10 14:32:29 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2016-9-10 12:55 AM
老實講, 試左幾張稍高ISO (ISO8000), 真係有DD失望, noise控制同色調層次都好麻麻, Canon始終難做到 ...

呢個我係出左1DX2時候再對比返1代已經有你呢個情況出現!要習慣!反而以前相片明亮度係大d,但你亦可以睇樓返,5D4光位白位係光d白d,更加容易造成立體感,呢個個人與觀點不同,好難一概而論!

我只係對影象對D舊機無咩分別有D失望啫。 但我入5D4唔係因為成像,主要返而係機能,FF又拍片(dual pixel好重要)、又影相、連拍速度合理、又iTSR(追焦超好用)、又touch mon、又wifi又GPS, 總算終於集晒係一部  詳情 回復 發表於 2016-9-10 02:46 PM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2016-9-10 14:37:42 | 顯示全部樓層
rotalution 發表於 2016-9-10 01:55 PM
To be honest, just by the naked eye and without putting them side by side. Why I see more details  ...

無計, 要錢既software 糸好好多
回復 支持 反對

ekiii 發表於 2016-9-10 14:46:38 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2016-9-10 02:32 PM
呢個我係出左1DX2時候再對比返1代已經有你呢個情況出現!要習慣!反而以前相片明亮度係大d,但你亦可以睇 ...

我只係對影像對同D舊機無咩分別有D失望啫。

但我入5D4唔係因為成像,主要返而係機能,FF又拍片(dual pixel好重要)、又影相、連拍速度合理、又iTSR(追焦超好用)、又touch mon、又wifi又GPS, 總算終於集晒係一部機身,可以1機走天涯。1仔都接近,但可惜大部得濟同無wifi。

遲D認真影D相先再post,同再整多D比較相比人參考。
回復 支持 反對

lamcc 發表於 2016-9-10 16:30:38 | 顯示全部樓層
The quality at 3200 is very good indeed.
回復 支持 反對

sunhikari 發表於 2016-9-10 17:03:34 | 顯示全部樓層
無標題 by sunhikari, 於 Flickr

by sunhikari, 於 Flickr

呢兩張相都係係5D4影落後用WI-FI傳到手機再上Flickr,即使用作搖控拍攝都暫時無LAG機情況,可以透過ROUTER或相機直連操作,彈性好高
另外的是5D4的自動對焦好好,非常快,特別係多點自動對焦,同6D比簡直係另外的一個次元咁濟,影貓貓都無有拍了
回復 支持 反對

rotalution 發表於 2016-9-10 17:18:22 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2016-9-10 02:26 PM
因為LR and PS Recovery光位同推Shadow ge 彈性呢一部份已經輕易贏原廠DPP! 除非係無LR or PS另計,咁DPP ...

thanks for the info, 基本上無用過DPP 哈哈
回復 支持 反對

rotalution 發表於 2016-9-10 17:22:47 | 顯示全部樓層
CGuy 發表於 2016-9-10 02:02 PM
新仔報到. WALKIN買入2470 KIT, 上一部CANON係5D2...之後轉會去無反, 第一次回單反呢邊

恭喜恭喜!幾銀呀師兄?
回復 支持 反對

ABC12 發表於 2016-9-10 20:16:08 來自手機 | 顯示全部樓層
其實多唔多師兄會用 screen protector?

會用. 但唔知有得買未.. 想去貼番張  詳情 回復 發表於 2016-9-11 01:45 PM
Larmor?  詳情 回復 發表於 2016-9-10 08:33 PM
回復 支持 反對

rotalution 發表於 2016-9-10 20:33:21 | 顯示全部樓層
ABC12 發表於 2016-9-10 08:16 PM
其實多唔多師兄會用 screen protector?

Larmor GGS?
回復 支持 反對

EOS5D2 發表於 2016-9-10 21:08:07 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對