Augostino 發表於 2016-10-15 03:23:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
事源係我朋友會係酒店擺幾圍食飯 , 佢叫我幫手影下相 .

所以想趁機會買枝閃光燈. google 過後心水有以下兩枝 , 大家覺得邊枝好 ?

Pentax AF540FGZ II
Metz 64 AF-1

我用緊 Pentax K-r. 當晚應該會帶枝 DA* 16-50 去 .
還有什麼要準備 ? 要另外買柔光罩 ?

謝謝大家
carbon 發表於 2016-10-15 10:21:28 | 顯示全部樓層
PENTAX ONLY.., MY METZ 54  DOESNOT COMPATIBLE ON THE NEW PENTAX BODY, BUT AF360 NO PROBLEM.

回復 支持 反對

Pong_Pong 發表於 2016-10-16 01:01:55 | 顯示全部樓層
以前有Metz 48, 現在用Metz 44 & 58, 除左舊款48個menu比較難用外, 冇咩投訢, 夾k30和k3II個ttl都叫準, Metz一向回電快色溫準, 亦support Pentax個無線飛燈system.

原廠我冇用過.

我反而擔心你唔知有冇用開閃, 用唔慣用唔熟好可能影得衰過唔落閃的, 另外現場環境對閃燈都幾大影響.

回復 支持 反對

jlsc 發表於 2016-10-16 23:56:17 | 顯示全部樓層
我用緊Metz 64 AF-1
配開K200d & K3 II 用
要留意Metz閃出黎既色調偏白, 諗下適唔適合你

雖然Metz叫 Made in Germany, 但我個支稍大力碰到落臺邊就裂左, 雖然運作正常, 但而家擰燈頭要就就
我估原廠旗艦有 Weather resistence, 造工定不比Metz差

K-r我有過, 配16-50應該已經幾頭重腳輕下, 上埋旗艦燈你可能會用得冇咁得心應手, 酒店地方大至要大WATT燈, 否則平日係樓底唔高既空間用支Metz 48可能都夠

仲有酒店/酒樓一用水晶燈就千萬唔好用跳燈, 個個塊面花哂, 影左幾乎無得救...

回復 支持 反對

jlsc 發表於 2016-10-16 23:56:26 | 顯示全部樓層
Deleted

回復

香港至NET超人 發表於 2016-10-17 12:19:19 | 顯示全部樓層
唔使咁貴仲有枝METZ 52AF-1
http://www.metz-hk.com/product/detail.php?id=30
回復 支持 反對

INTESSA 發表於 2016-11-28 22:03:26 | 顯示全部樓層
我有原廠540一代同Metz 58 AF-2,老實講Metz係準啲同回電快好多好多,用過Metz唔會用翻原廠
回復 支持 反對

Q伯 發表於 2016-11-29 09:52:47 來自手機 | 顯示全部樓層
畸勾室內走蕉,影分唇不宜。
回復 支持 反對

m11 發表於 2016-12-3 09:34:08 來自手機 | 顯示全部樓層
請教邊支燈可做到類似N牌Auto FP High-Speed sync這樣的功能?
回復 支持 反對