ep3影夜景和星空問題

kawai1126 發表於 2016-11-1 11:35:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
請問各位師兄,我用ep3影夜景iso200好多雜訊,影星星用iso200,800都係好多雜訊,有開機身降燥,有腳架,關防震,影RAW,有無辦法可以少d雜訊?
謝謝各位解答
Ch@nSiR 發表於 2016-11-2 18:36:28 | 顯示全部樓層

EP3 以現代機能黎講已經太老舊, 影星空唔太適合
不過我當年都有用更老舊既 E420 影, 主要係大光圈 + 追蹤 + 疊相黎減少 noise

http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1149866

回復 支持 反對

Jose_ray 發表於 2016-12-5 16:47:53 | 顯示全部樓層
曝光+1級應該會好少少。我用EPL2 200 iso都係好多噪點,加咗曝光就好少少。估唔到EP系列都係有呢個問題。
回復 支持 反對

anti_kong_civ 發表於 2017-6-3 20:23:52 | 顯示全部樓層
O記機唔適合影星空,要咁玩恐怕要搵返大佬同二哥。

O 記唔適合影星空呢個論調真係聽到爛, 請指教 http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1149866&extra=page%3D1  詳情 回復 發表於 2017-6-4 05:09 PM
回復 支持 反對

Ch@nSiR 發表於 2017-6-4 17:09:10 | 顯示全部樓層
anti_kong_civ 發表於 2017-6-3 08:23 PM
O記機唔適合影星空,要咁玩恐怕要搵返大佬同二哥。

O 記唔適合影星空呢個論調真係聽到爛, 請指教

http://www.dchome.net/forum.php? ... &extra=page%3D1

Very nice photos, thanks, sincerely As you mentioned "雖然更好的相機會事半功倍,但不見得沒那麼好的器材就無法拍到某些照片。" Not many people will have the pat  詳情 回復 發表於 2017-6-5 01:09 PM
回復 支持 反對

anti_kong_civ 發表於 2017-6-5 13:09:41 | 顯示全部樓層
Ch@nSiR 發表於 2017-6-4 05:09 PM
O 記唔適合影星空呢個論調真係聽到爛, 請指教

http://www.dchome.net/forum.php?m ...

Very nice photos, thanks, sincerely
As you mentioned "雖然更好的相機會事半功倍,但不見得沒那麼好的器材就無法拍到某些照片。"
Not many people will have the patient or time to post-process multiple photos. For me, I only use "olympus image viewer to process my shots", and I think it's quite good enough.

Not yet into multiple exposure area yet, unfortunately.

其實由E-M10開始既機種已經加入左Live Comp 影星流跡連後製都可以慳番 除左星流跡外,好多m4/3友都有影銀河,上facebook m4/3交流page已經大把銀河相睇  詳情 回復 發表於 2017-6-5 01:44 PM
其實我有部分相係單張曝光的, 所以並非 O 記適唔適合  詳情 回復 發表於 2017-6-5 01:23 PM
回復 支持 反對

Ch@nSiR 發表於 2017-6-5 13:23:30 | 顯示全部樓層
anti_kong_civ 發表於 2017-6-5 01:09 PM
Very nice photos, thanks, sincerely
As you mentioned "雖然更好的相機會事半功倍 ...

其實我有部分相係單張曝光的, 所以並非 O 記適唔適合
回復 支持 反對

rakuten0811 發表於 2017-6-5 13:44:43 | 顯示全部樓層
anti_kong_civ 發表於 2017-6-5 01:09 PM
As you mentioned "雖然更好的相機會事半功倍 ...

其實由E-M10開始既機種已經加入左Live Comp

影星流跡連後製都可以慳番

除左星流跡外,好多m4/3友都有影銀河,上facebook m4/3交流page已經大把銀河相睇
回復 支持 反對