Pentax K-1 Review Astrotracer

cbsphoto 發表於 2016-12-28 22:14:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Pentax K-1 Review    Astrotracerhttp://www.pentaxforums.com/reviews/pentax-k-1-review/astrotracer.html
這個例子用70mm鏡頭可以影60秒, 沒有Astrotracer只可影7秒。

cbsphoto  樓主| 發表於 2017-1-24 18:55:02 來自手機 | 顯示全部樓層
近日見個師兄 用pentax k1  + 450mm鏡頭(×1.5= 675mm), 唔使赤道儀(成萬元), 可以曝光20秒,真好
回復 支持 反對

skyfiction 發表於 2017-1-27 10:54:41 | 顯示全部樓層
7年前pentax已經可以咁玩.....
O-gps比起K-1早出7年, 支援K-r, K-5, K-5ii, K-5iis, K-3, K30, K50, K70, K-S1, K-S2, K500等等
亦有台灣同好早已經使用O-gps突破1000mm(換算後).
比係K-1之前,亦另一部有內置o-gps既係 K-3ii.

真係唔明, 出左7年既野, 點解加左落部FF機就好似新科技大發現咁...
我知係代理唔做野, 唔promote, 唔做廣告,
但Ricoh/pentax既website係一直都有呢件product係到,
重有埋sample相, 唔同焦距下max可追蹤時間....等既資料.
早幾年我都係自己係網上面巢到呢個o-gps既資料,然後去買,當然代理係冇乜入到貨,
然後有朋友去日本,就叫佢係日本代買.

回復 支持 反對

skyfiction 發表於 2017-1-27 10:55:43 | 顯示全部樓層
70mm何只60秒...多一倍都重得...
回復 支持 反對

Q伯 發表於 2017-1-27 11:37:31 | 顯示全部樓層
70mm7秒用500除焦距rule好易得出,唔駛記~

舉例如果改用28mm, 500/28大約等於18秒最多唔好過,固定攝影的話。
回復 支持 反對

cbsphoto  樓主| 發表於 2017-1-27 14:29:49 來自手機 | 顯示全部樓層
終於有人回應, 唔使自言自語, k 3II我都考慮中, 唔使買約一萬元,又大又重的赤道儀,就可以影到675mm, 真好。
回復 支持 反對

S-Asurada 發表於 2017-1-29 17:46:53 來自手機 | 顯示全部樓層
係出左好耐,但機身唔內置,我又唔會特登去買個外置gps嚟玩,對我呢d casual 影星的人係一大喜訊,多一個功能,抵
回復 支持 反對