新手去北海道影相一問

kenleung_tm 發表於 2017-1-4 21:16:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
師兄們,

請指教,小弟第一次去落雪地方拍攝,我只得部K3,冇WR鏡,只可帶FA28 2.8 ; power zoom FA70-200 同支DA10-17魚眼鏡; 大公主唔敢帶了.....請問,在零下的環境下,會整壞支鏡嗎?

kodalux 發表於 2017-1-5 00:21:54 | 顯示全部樓層
試過雪地幾次用普通鏡,基本上無乜問題,自己會落hood, 唔好比雪溶係支鏡(未溶之前抺走佢), 反而留意點避免出入溫差大時鏡面的水氣。我會戴露手指的手套保暖。

ok thx  詳情 回復 發表於 2017-1-5 10:05 PM
回復 支持 反對

omom 發表於 2017-1-5 00:42:55 | 顯示全部樓層
Ching,
I have uses K3  da 10-17 at Finland from -5 to -25 C at Dec 2016, both body and lens is ok

Pls pay attention that  the battery life will be slightly shorter if under -10 C to -25 C

If temp is from 0 to -5 C , K3 and battery work normally as usual, no big different .

note and thx  詳情 回復 發表於 2017-1-5 10:05 PM
回復 支持 反對

mineo 發表於 2017-1-5 14:34:00 | 顯示全部樓層

我有年係歐洲有雪落時用K100D + DA18-55 都無事. 每次影完就放返入相機袋, 室外進入有暖氣的室內溫差較大, 就留係門口停留一陣緩衝一下, 避免鏡片有霞氣.
當然, 如果無WR落緊大雪就吳適合用了.

明白晒^^  詳情 回復 發表於 2017-1-5 10:07 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
笨得太遲 + 2 大師作品

查看全部評分

回復 支持 反對

kenleung_tm  樓主| 發表於 2017-1-5 22:05:04 | 顯示全部樓層
kodalux 發表於 2017-1-5 12:21 AM
試過雪地幾次用普通鏡,基本上無乜問題,自己會落hood, 唔好比雪溶係支鏡( ...

ok thx
回復 支持 反對

kenleung_tm  樓主| 發表於 2017-1-5 22:05:28 | 顯示全部樓層
omom 發表於 2017-1-5 12:42 AM
Ching,
I have uses K3  da 10-17 at Finland from -5 to -25 C at Dec 2016, both body and lens is ok
...

note and thx
回復 支持 反對

kenleung_tm  樓主| 發表於 2017-1-5 22:07:38 | 顯示全部樓層
mineo 發表於 2017-1-5 02:34 PM
我有年係歐洲有雪落時用K100D + DA18-55 都無事. 每次影完就放返入相機袋, 室� ...

明白晒^^
回復 支持 反對

samurai 發表於 2017-1-8 14:51:50 | 顯示全部樓層

上年我在北海道戸外拍鳥,落雪半日,零下十度, 相機鏡頭都沒問題

回復 支持 反對

ysgemini 發表於 2017-1-10 22:59:32 | 顯示全部樓層
以前帶K10D 去東北影雪節影到滑雪手套都覺部相機好冰都問題, 我諗注意返自己夠唔夠暖先會好D
另外注意出入温差大的地方
回復 支持 反對

cosy 發表於 2017-1-12 12:08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
去旅行先至要帶靚鏡,大公主通透好多。
回復 支持 反對

S-Asurada 發表於 2017-1-12 12:33:40 | 顯示全部樓層
賓得D镜跌壞多過浸水壞啦. 支31未上機就咁照頭比成支水淋完, 吹番乾, 又用得番, 咩事都冇
回復 支持 反對