DCHome.net 數碼天地論壇

查看: 3807|回復: 558

7警打人案今判刑 七警全部判監兩年不能緩刑

發表於 4 天前 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

公道何在?天理何在?明日一定上街遊行!香港法庭已堅離地!

https://hk.news.yahoo.com/738562-015923056.html

【10:46】獲知判決後,「香港政研會」、正義聯盟黨等撐警組織,隨即宣佈打算明天遊行,表達對7警打人案判決的不滿。
【10:23】法官宣判時有被告女親人即離庭入房大哭,亦有出庭的同袍當場落淚。
雖然據悉各被告有意上訴,但由於區院不能申請保釋,故各人今須開始服刑,換言之即時監禁。
【相關新聞】7警員聞判低頭 有家屬走向犯人欄哭泣
【10:15】第五被告陳少丹被控掌摑曾健超的普通襲擊罪,亦被判罪成,今被判入獄一個月,同期執行。
法官在法庭上怒斥7警令警隊蒙羞,又引述上訴庭案例稱,公眾信任警員可以維護法紀,今次案件有必要判處阻嚇刑罰,同時,因為事件廣被國際傳媒報道,也影響香港國際聲譽。法官又指,即使警員面對很大壓力,但這不是把曾健超帶到變電站亦襲擊他的理由。法官表明,案件嚴重,監禁是合適。
【相關新聞】第五被告陳少丹普通襲擊判囚1個月 與兩年監禁同期執行
【09:50】轟動全港的7警打人案今日早上在區域法院判刑,7警全部判監2年,不能緩刑。
官判刑時指,原本2年半刑期是恰當,但考慮各被告背景,任職時表現良好、服務社會,以及定罪後他們失去警員工作,故減刑6個月,終全部判監2年。
判刑之前,撐警及呼籲七警人士分別在庭外聚集,現場有多輛警車、60多名警員戒備,兩批支持者不時互相嗌咪指罵。庭外多個撐警團體亦懸掛標語,標語寫上「狗官」、「執法變犯法 司法不公;嚴懲暴徒 何罪之有」等字眼。
案件發生在2014年佔領運動期間,7名警員涉嫌於在金鐘添馬公園變電站暗角,毆打當時的公民黨成員曾健超。法官於本周二(2月14日)裁定7名被告有意圖而導致他人身體受嚴重傷害罪名不成立,但襲擊傷人的交替控罪全部罪成;至於第五被告陳少丹被控掌摑曾健超的普通襲擊罪,亦被判罪成。
7名被告依次序為有組織罪案及三合會調查科總督察黃祖成(49歲)、觀塘區反黑組高級督察劉卓毅(30歲)、觀塘區反黑組警長白榮斌(43歲)、觀塘區反黑組警員劉興沛(39歲)、東九龍總區刑事總部警員陳少丹(32歲)、九龍城區刑事偵緝警員關嘉豪(33歲)及觀塘區反黑組警員黃偉豪(37歲)。

發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
先唔講曾建超個打靶仔係咪罪有應得。。。
其實你地班人始終都避開一點不談。。

暴動?
點解唔可以追住暴徒來打?
可以!
呢個係『執法過程』,而且明文規定可以『使用適合暴力』去制止事件惡化!

但係,犯你已拉,咁拉埋一邊再打鑊金。。。
你覺得同七十年代貪污年代既黑警有無分別?
咁你接唔接受到你係『警署入邊比人中完心口』再叫你認罪既行為?

如果仲有人認為七警獲罪被判刑唔合理,係咪你地以後都默許警察係警署打犯先?

似乎你地仲末分得清楚『執法權』同『私刑』個分別係邊。。

絕對同意鐵兄既睇法,果個姓曾既,係差人眼中,可能打多十鑊都唔夠,但問題係你打佢既同時,比人影到,呢個一定係衰緊,只係要判坐幾耐咁解。  詳情 回復 發表於 3 天前
呢度冇人撐警察打人係啱,只係強調一點:刑期不公...襲警只坐5星期...  詳情 回復 發表於 4 天前
回復 支持 2 反對 0

發表於 前天 05:21 PM | 顯示全部樓層
nelnel323 發表於 2017-2-19 04:52 PM
其實只係想知點解 非法佔中/暴動+襲警可以判咁輕嘅……明知襲㨻他人係犯 ...

只想問你一個簡單問題者。。

警方有沒有被賦與『行使武力的權力』?
如有,那需不需要作出某種高度的限制和代價?

普通民眾有沒有被賦與『行使武力的權力』?
如沒有,那如果遇事的『平衡點』又在那里?要不要付出跟『警察同等的代價』?
相信你很清楚了吧?

同樣是武力,但因為權力不等,自然判決也會有不均等現像,這是再簡單不過的道理。。

再者,現實並非法官不想判,而是要講『証據』,很多時候,在『暴動事件』中難以對某些犯案人士定罪,並非是說法官偏坦,而是過程中控辯雙方都有其証詞,有時會完全採用控方証詞,有時是辯方証詞,更多既係控辯雙方都會考慮。。
些所以,正路方法是警方要『設法獲得証據』,而開始大量配發行動CAM就係對付『暴力沖突事件』既有力應對。。

點講呢,你可以唔採用其他人既法律觀點,什至我講出『警察學堂既經驗』你都可以置之不理。。
但至少就算一哥講話會有人覺得不合理(但一哥迫於形勢,必須要如是說!),都唔代表警察無做應該做既正確事——如何在沖突中搜証。。
其實大家都知個遊戲點玩,只不過有好多『以為有良心的旁觀者』其實是好心做壞事而不自知者。。

如你覺得非法佔中/暴動+襲警 値得或應該輕判就得了,7警受幾多碌唔係問題重心,社會絲裂亦明係今日開始。要練字 唔使re我  詳情 回復 發表於 前天 05:39 PM

發表於 前天 01:13 AM | 顯示全部樓層
moso 發表於 2017-2-19 12:53 AM
師兄,似乎你將個人想像及現實世界混成一體。

睇下點。

佔中已兩年多了,今日又因呢件事成班人出黎遊行。訪問其中一條友....話打得啱,不過打得唔夠醒。即咩呢? 打得夠醒目就得了。

整個社會都歪理。

唔記得邊個議員話佔中引左成班傻既人出黎 (即被你地稱為黃屍果D),我都覺得有少少,但同時支持政府及警察方面亦都唔少傻既人出黎........成個社會傻鬥傻,鬥到今日都未鬥完,似乎又借七警再黎過。

題外話,有無發覺撐警既一般都係上左一定既年紀層,目測一般四至六十歲,有無人研究過點解係呢個年紀層?  詳情 回復 發表於 前天 09:33 AM

發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
lau1523 發表於 2017-2-17 04:20 PM
警察打人肯定有問題,要接受法律制裁。
同樣地,無論是鬧差人,或者是 ...

無錯,你可以戥七警可惜,做左唔應該做既事,但判坐幾耐係由法官決定,不服就上訴,就係咁簡單

發表於 4 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
7打1... 知法犯法.......再犯機會高... 無緩刑... 差唔多啦....判少左

ppnuts 發表於 2017-2-17 03:08 PM
東南亞裔小販誤殺販管隊員判一年監,警察執行職務懲界拒捕暴徒要坐監 ...

如果,係拘捕過程當中打曾建超,你講得岩,佢抵死!

但係,成件事個重點唔係佢做左乜,亦唔係過程係點樣。。。
而係佢『已經被捕』!
成件事針對既係『已經被捕無晒反抗力』之後既警察行為。。

如果此案能以『佢做初一所以我做十五』為由打得甩,咁將來警署打人、屈打成招呢類事件就會無日無之。。

你明唔明警察『可以做乜?』又『唔可以做乜?』

如果你地講既理由成立,應該係末上手扣前,就打到佢豬頭咁,我就要大讚呢七位友仔好聰明,又大快人心!
但你地卻係讚成佢地『拘捕之後大動其手』,其實你地係推佢地去死!

我淨係記CCTV段紀錄片 曾生好似隻豬咁樣 “被”送去上水屠房...  詳情 回復 發表於 昨天 09:25 AM
回復 支持 1 反對 0

發表於 前天 10:33 AM | 顯示全部樓層
moso 發表於 2017-2-19 09:39 AM
持不同意見無所謂,但討論時,有實例不願看,祗顧自我去編織其它事情,� ...

Though I sympathize the cops and especially their families, I feel it's important to accept the verdict and believe in our judicial system. It is the system that holds the society together, and we must accept certain imperfections within.  

it would be anarchy if we stop believing the law, and find the cops to be our public enemy, vice versa!!

I tend side on your opinion, yet I cannot find faults on other's comments.

樓主| 發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2017-2-18 12:37 AM
好多生蕃覺得行私刑無問題

呢啲叫做生蕃,係正人君子。先撩者賤淋味水那個至係生蕃,假借民主之名,禍港殃民。

ironridder 發表於 2017-2-17 04:37 PM
關鍵仲係『權力』呢兩個字。。

法律有明文規定,警察就係『執法人員� ...

權力每個人都有, 只係睇係邊方面既權力. 正如我上面講, 警察只係有權拉人, 唔可以定罪, 唔可以當成係執法既全部.
所以你講既『知法犯法』,係等同於『知法而又有權力執法』唔成立.
第2,3點唔係一個講法, 而係對"『知法犯法』,係等同於『知法而又有權力執法』唔成立"既疑問?
如果照你既講法咁警察先係有權執法, 咁唔係只得警察適用咩? 所以我先想知你對執法既定義係乜?  
關於戴生等身為法律系教授而教人犯法我就認為絕對係『知法犯法』,唔應該放過, 更加唔應該輕判. 佢熟知法律, 仲係教人法律, 同一個唔熟法律, 對其他人法律觀點冇乜影響既人比, 明顯有大好多既責任.

我唔係反對知法犯法要罰重D, 而係唔讚成你講既『"知法犯法』,係等同於『知法而又有權力執法』"

佔中係一場暴動,有如打戰,在戰場上辣低暴徒點解會有罪?而且暴徒冇咩傷,行得走得。而事後暴徒黑社工判刑極輕,俠警要判咁重?

再講,旺角暴動,暴徒打警察,好傷,血流批面,暴徒冇一個有事,點解???

最後,暴動幕後主腦公然鼓動用行動發起暴亂,點解一D事都冇?

我同意判監既
但佢又唔係傷得好重,兩年真係重左,我個人覺得6個月比較合理
回復 支持 反對

法官在法庭上怒斥7警令警隊蒙羞...!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
艾都在此怒斥此 pk 令法治 蒙羞...!
不如判夠最高的 3年...!

最高三年, 先判兩年, 原來已經手鬆左  詳情 回復 發表於 半小時前
回復 支持 反對

曾健超判5星期 七警判24月

https://hkgpao.com/articles/111616

「薑化」法庭
(曾小薇)

很多人都說薑好處可多︰袪風寒、暖和人體,又說是女士恩物,但卻從來不提它的壞處。凡事都是相對的,有好就有壞。薑,對於頸椎毛病,身體有炎症者,例如牙周炎、肩周炎、三叉神經炎諸如此類炎症,都有令其病情惡化的能力。不信?試試三叉神經炎時服薑汁撞奶,或者用薑煮菜餚,吃了不到半小時,包你痛得跳起來。牙周炎的牙肉紅腫不戒薑,紅腫很難退,也難將牙周炎治好。對於骨痛頸椎炎等,吃了薑,也令人痛上加痛。然而,許多人習慣了認定薑就是好東西,於是,不願意相信薑的「陰暗面」。

余若薇一味靠嚇

法庭也一樣。法庭可以維護公義,也可以摧毀公義。任何官,法官,有為者,為民者,是好官、父母官;若貪贓枉法,顛倒黑白,用權力擾亂公義,禍及人民,就會被稱為狗官。余若薇說普通法下,藐視法庭可以構成刑事罪。問題在於,藐視法庭的定義,在行使普通法的國家都沒有清晰明文的內容和定義,更甚者,它的原則,本來就和泛民口中一直鼓吹的言論自由、知情權等背道而馳,崇尚民主自由的國家,對於藐視法庭一罪,尤其言論上的,而非行為上的,早作寬鬆處理。 熟知法律的余大狀怎麼不詳細說明,而要嚇唬人呢?不過,當年佔中,大批學生, 佔中份子不服從法庭判下的禁制令,就是名副其實的藐視法庭,然而,為什麼沒有人提出刑事檢控呢

歷史上,英國有錯判的冤獄,美國更多,比較有名的,也已被拍成電影,但更多是沒有被傳媒廣泛報道而不為人知的實事。

無從可監察法庭

今日我們為了七警被判而感慨,唏噓,不是想否定法庭的審訊或者判決,因為程序上可以通過上訴去處理。而是,市民如我,感到同一個地方,卻有不同的尺度。 曾蔭權案,法官用了足足兩天去引導陪審團,這叫公正; 但市民同情七警為了執法而墮入困局,在網上發起求情,卻被指妨礙司法;佔中主腦,佔中骨幹份子還在環遊世界的時候,在佔中期間執法的警察卻最先被送上法庭究治;分明藐視法庭的人被判社會服務令,而只是在享受自己應有的言論自由的香港人高志森卻被警告可能觸犯刑事;藐視國家倒插國旗的鄭松泰仍在議會中暢所欲言,而我們這些升斗小民卻連一個屁也不讓放了!

法庭「薑化」,成了一塊不見其利,卻見其害的薑。而最慘烈的事情是︰我們無能監察!亦無從監察!

法治 ah..., 法官律c 惡晒 ga la..! 我試得多 la.., 在法庭由 9點等到 3點幾, 要再排期, 有次遲左 10分鐘, 等左2個鐘, 個官問我做乜 late, 先罰我 1k 擔保 先審..  詳情 回復 發表於 4 天前
回復 支持 反對

原來打人導致嚴重受傷的最高刑罰係 3年..., d pk 真係要小心行街..!

回復 支持 反對

個女神俾塊黃布遮住。
回復 支持 反對

D 黃官唔喺最鍾意話犯法喺為咗公義,所以判社會服務令咩!依家呢七警擺明為公義打 seven 個 pk 曾健超啦!
回復 支持 反對

痴L左線!
回復 支持 反對

法治 ah..., 法官律c 惡晒 ga la..!
我試得多 la.., 幾次在法庭由 9點等到 3點幾, 要再排期,
但有次遲左 10分鐘, 等左2個鐘, 個官問我做乜 late,  先罰我 1k 擔保 再繼續審..!

我都幾次收到信,話要做陪審員,好彩無次抽到。 最慶有此去到法庭話,今日唔需要陪審員,你地可以返屋企啦! 又唔早D講,浪費時間,浪  詳情 回復 發表於 4 天前
同國內航班咪一樣,你遲到飛機會開走;飛機遲到幾粒鐘,你都要等。  詳情 回復 發表於 4 天前
"官"字兩個口  詳情 回復 發表於 4 天前
回復 支持 反對

carbon 發表於 2017-2-17 12:19 PM
我試得多 la.., 幾次在法庭由 9點等到 3點幾 ...

"官"字兩個口
回復 支持 反對

我試得多 la.., 幾次在法庭由 9點等到 3點幾 ...

同國內航班咪一樣,你遲到飛機會飛走;飛機遲到幾粒鐘,你都要等。
回復 支持 反對

我都幾次收到信,話要做陪審員,好彩無次抽到。

最慶有次去到法庭話,今日唔需要陪審員,你地可以返屋企啦!

又唔早D講,浪費時間,浪費車錢。
回復 支持 反對

唔好將刑期合理與否同有無罪拉埋一齊黎講。兩件事黎。判刑過重係指根據同類型案例做標準,好客觀的。

2年 vs 5weeks..., 俗語話, 先撩者賤..., 艾都 think think 用米田貢淋個官, 唔應該多個 5 weeks..!

On 居,俾我就買通個廚師,然後每餐加料俾個官食。  詳情 回復 發表於 4 天前
回復 支持 反對

carbon 發表於 2017-2-17 01:54 PM
2年 vs 5weeks..., 俗語話, 先撩者賤..., 艾都 think think 用米田貢淋個官, 唔應該� ...

On 居,俾我就買通個廚師,然後每餐加料俾個官食咖哩飯。
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2017-2-17 01:46 PM
先唔講曾建超個打靶仔係咪罪有應得。。。
其實你地班人始終都避開一點� ...

呢度冇人撐警察打人係啱,只係強調一點:刑期不公...襲警只坐5星期...

刑期不公? 我上面既留言,已經講左個分別。。 當一個有權力開槍既人,同一個無權擁有武器既人,同時干犯一個罪行,你覺得要點判? 唔係有  詳情 回復 發表於 4 天前
我覺得唔係嚴重傷人罪, 條pk友行人趙得, 仲係社工, 公民大狀黨員, 警察都係人, 被pk 挑釁先失控, 呢 d 係可原諒傷人, 念其初犯, 已付極高代價, job/pension  詳情 回復 發表於 4 天前
呢D叫做 公民黨治港 囉...政治判案.  詳情 回復 發表於 4 天前
回復 支持 反對

冇嘢好講!  

回復 支持 反對

leicafans 發表於 2017-2-17 02:31 PM
呢度冇人撐警察打人係啱,只係強調一點:刑期不公...襲警只坐5星期...

呢D叫做  公民黨治港 囉...政治判案.