AY2007 發表於 2017-3-16 11:38:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
http://www.bastillepost.com/hong ... 8%E6%94%B6%E6%9F%B4

澤楷開腔 落雨收柴

特首選舉進入最後衝刺階段,候選人電視辯無大驚亦無大喜,曾營或林營都話自己KO對手,似乎只證明了兩人各有所長,無人KO到對手。但小小超李澤楷突然開腔撐林鄭,卻殺曾營一個措手不及。

王惟微過去講過會有商界人猛人開腔撐林鄭,來到選舉末段仍然繼續發酵。小小超是香港僱主聯合會界別選委,之前沒有提名任何候選人,昨日突然接受《文匯報》、《信報》、《明報》訪問表態,話經過客觀觀察及認真考慮後,覺得林鄭月娥是值得支持的人選。

完全信任 到位提法

小小超話,雖然3名候僎人都做過重要職務,反映中央對他們的信任,但現時世界接二連三有很多變數,香港政府一向在外交和軍事方面由中央代表,「 在各方各面不可估計的情況下,尤其是世界如此多變數,一個中央完全信任的特首,會為香港市民帶來更多穩定性。」

細看小小超的講話,他突出了特首不止要中央信任,而且要中央「 完全信任」。在阿爺的眼中,這個講法十分到位,講出阿爺心之所想。中央信任曾俊華做財爺,信任胡國興做法官,不等如信任他們做特首。

小小超在選舉末段作這個表態,對選情是一個重磅炸彈,會大大挫傷曾營的士氣。在提名之前, 一直有傳聞話李家支持曾俊華。但李超人在上月19日率先開腔闢謠,話林鄭不是CY2.0,並說中央沒有干預選舉,已露出暗撐林鄭的口氣。

李超人開了口,大仔澤鉅在政協界別集體提名了林鄭,只餘細仔澤楷未表態。如今小小超這個表態,清楚細緻,已不留想像空間了。

兩大傳聞 一一破滅

在提名前後,曾營支持者一直相信兩大傳聞,一個是「兩個中央論」,話習核心不滿特首梁振英要換人,而他真正心儀的人選是曾俊華。另一傳聞是「李家支持論」,傳話李家支持曾俊華,會動員大量選票投向他。

如今兩大傳間一一破滅,李家全線表態,而兩個中央論亦破了產。中央雖然未能支持CY競選連任,但馬上選他當政協副主席,而且習核心在政協大會散會時在鏡頭下和CY詳談近1分鐘,充份顯露挺CY的態度。另外一直話有兩個中央的《成報》,其老闆谷卓恒在上月底被中國向國際刑警成功申請紅色通緝令,全球通緝。誰人仍有相信有兩個中央、相信習總支持鬍鬚曾,就真是傻瓜啦。

特首選舉已到埋尾階段,正所謂落雨收柴,可以收工了。有人期望商界選委講一套做一套,投票時會反水。王惟微認為這只屬奇想,商界選委都是聰明人,知道自己做事的後果,好難胡亂來。單看選舉期間沒有林鄭的重磅醜聞爆出,就知道反對力量有多大了。

voigtlander 發表於 2017-3-16 12:26:18 | 顯示全部樓層
不記名投票,現在話乜都得,到時死無對證。  

睇個勢唔會轉. 我相信超人3仔爺都唔駛咁. 最多唔出聲. 現在係出埋面講, 俾埋理由. 夠晒誠意.  詳情 回復 發表於 2017-3-16 02:37 PM
回復 支持 反對

hiker 發表於 2017-3-16 13:01:36 | 顯示全部樓層
係咪傳聞?
回復 支持 反對

bchang 發表於 2017-3-16 13:06:43 | 顯示全部樓層
小小超都表態,少有!

仲要係閒會布  詳情 回復 發表於 2017-3-16 01:46 PM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2017-3-16 13:46:17 來自手機 | 顯示全部樓層
bchang 發表於 2017-3-16 01:06 PM
小小超都表態,少有!

仲要係閒會布
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2017-3-16 13:55:47 | 顯示全部樓層
薯片,法官收檔
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2017-3-16 14:01:26 | 顯示全部樓層
薯片叔叔唔係話無諗過會輸,贏硬咩?

他怎會不知道是會輸的,從參選開始目的都是借用民望,以高民望落敗,令林太贏得尷尬。  詳情 回復 發表於 2017-3-16 02:15 PM
回復 支持 反對

garrychung 發表於 2017-3-16 14:15:46 | 顯示全部樓層
lau1523 發表於 2017-3-16 02:01 PM
薯片叔叔唔係話無諗過會輸,贏硬咩?

他怎會不知道是會輸的,從參選開始目的都是借用民望,以高民望落敗,令林太贏得尷尬。

薯片本身係想贏既. 佢原來可能都覺得建制幾多人會支持佢. 林鄭出呢後先搶晒佢D 票. 想林太贏得尷尬既泛民啫.  詳情 回復 發表於 2017-3-16 02:39 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
非鷹 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

非鷹 發表於 2017-3-16 14:33:39 | 顯示全部樓層
係咪李+成歐洲投資失利,所以打算返香港啊?
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2017-3-16 14:37:24 | 顯示全部樓層
voigtlander 發表於 2017-3-16 12:26 PM
不記名投票,現在話乜都得,到時死無對證。

睇個勢唔會轉. 我相信超人3仔爺都唔駛咁.
最多唔出聲. 現在係出埋面講, 俾埋理由. 夠晒誠意.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2017-3-16 14:39:49 | 顯示全部樓層
garrychung 發表於 2017-3-16 02:15 PM
他怎會不知道是會輸的,從參選開始目的都是借用民望,以高民望落敗,� ...

薯片本身係想贏既. 佢原來可能都覺得建制幾多人會支持佢. 林鄭出呢後先搶晒佢D 票.

想林太贏得尷尬既泛民啫.
回復 支持 反對

garrychung 發表於 2017-3-16 14:42:43 | 顯示全部樓層

若果再列出中央對下屆特首人選的四大標準,我會咁睇

1.愛國愛港
冇標準,並非香港人點睇,在乎中央點評價

2.有管治能力
林鄭略為優勝

3.港人擁護
曾及林鄭各自有一定港人擁護,但都沒有大多數擁護

4.中央信任
照上文解讀,中央從來只有一個選擇,即使其他候選人有4大條件的3.9,差這個0.1的絕對信任就定勝負

家聰,幾時,試鏡開貼,我等左好耐!  詳情 回復 發表於 2017-3-16 11:04 PM
回復 支持 反對

charles2 發表於 2017-3-16 23:04:15 | 顯示全部樓層
garrychung 發表於 2017-3-16 02:42 PM
若果再列出中央對下屆特首人選的四大標準,我會咁睇

1.愛國愛港

家聰,幾時,試鏡開貼,我等左好耐!
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2017-3-17 01:02:00 | 顯示全部樓層
今次選特首有花生食,係前財爺欣然接受泛民忽然力挺,洗濕個頭,做九唔搭八既野迎合泛民。

以佢多年表現,根本無評低林鄭的資格;泛民吹捧佢,竟然有人信兩套八成相同的政綱,一個係撕裂2.0,另一個係團結香港希望,不可思議~

撕唔撕裂都係泛民攪出呢啫. 佢地有解釋權.  詳情 回復 發表於 2017-3-17 10:33 AM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wch321 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2017-3-17 10:33:09 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2017-3-17 01:02 AM
今次選特首有花生食,係前財爺欣然接受泛民忽然力挺,洗濕個頭,做九唔� ...

撕唔撕裂都係泛民攪出呢啫. 佢地有解釋權.
回復 支持 反對

星願小王子 發表於 2017-3-17 11:04:14 | 顯示全部樓層

其實薯片叔或林鄭做特首,我都冇乜所謂,但浄係睇lee幾日ge辯論,特別係今日講 "如果有市民不信任政府是制度問題還是人的問題",薯片叔和法官真好背台詞,一D都冇諗過點樣用心實際去做,好冇誠意,容空泛之極;反而林鄭就好有急材;句句都好言之有物,真係特顯佢一貫實事求是,實幹ge風格;最緊要係睇佢ge面部表情同手勢,真係言出由心,鬼咁自然;真係俾佢呃都抵。

真係好希望那班港獨、「泛民主黨」,唔好為呃票、為一己私慾,假借民主之名,再郁D,有理冇理都盲目就拉布;仲有要香港回復正軌,都唔係一朝一夕ge事,唔該那班政棍同衰神高枱貴手,俾D時間下屆「林鄭」特首,大家都要安心、放長雙眼睇......
至於廿三條立法,特首普選成唔成功,都唔好淨係頼落「林鄭」到,始終香港都係由中國管治,共產黨現時有絕對話事權

就算有普選又點,有真「民主」又點?,你睇美國都可以揀個不知所謂ge「特朗普」出來,佢連基本對人禮貌都唔識,又大言不慚,大美國主義(幾十年前仲可以話係),狗up當秘笈,犯錯就鑊鑊新鮮鑊鑊金,越保越差,佢何來當上堂堂大國總統?民主?哈哈....... 睇下遲了美國點衰.....
回復 支持 反對

hiker 發表於 2017-3-17 11:14:33 | 顯示全部樓層
泛民要搵食嘛,唔搞事等於無工開。
回復 支持 反對