D文 發表於 2017-4-2 15:04:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟N年前入手velbon 640拍腳,之後再換左PHOTOCLAM PC48頭,雖然嚴佢唔夠高,但見影到夠定就算
但早幾星期帶佢去歐洲,風大關係震得好嚴重,冰島錯失左唔少精彩極光相,響巴黎就算我用手搒住都係鬆鬆地
支腳本身有個勾勾袋,不過要另裝,已經唔見左.
依家諗住換第二支
做過功課師兄們都介紹Aoka腳,如果284C算唔算係同640同級?我本身個PC48頭係咪好過佢跟嘅KK38頭?
多謝各位師兄幫忙
吹水王 發表於 2017-4-2 23:03:41 | 顯示全部樓層
拍鎖版輕過扭鎖版.01kg;但拍鎖版的腳管硬度冇扭鎖版咁硬朗。
回復 支持 1 反對 0

吹水王 發表於 2017-4-2 15:30:22 | 顯示全部樓層
師兄,風大的地方,用乜腳都會震的。你用v仔640+pc48ns都話震,咁aoka  kt284c都唔會好得去邊的。要換就換3號的kt324c好過啦!

用埋佢中柱個勾勾重野都唔會好D?我支640未試過用佢個勾 324好似又重左D,旅行唔太方便....  詳情 回復 發表於 2017-4-2 04:00 PM
回復 支持 反對

D文  樓主| 發表於 2017-4-2 16:00:40 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-4-2 03:30 PM
師兄,風大的地方,用乜腳都會震的。你用v仔640+pc48ns都話震,咁aoka  kt284c� ...

用埋佢中柱個勾勾重野都唔會好D?我支640未試過用佢個勾
324好似又重左D,旅行唔太方便....

(之後上網睇返原來640都成2KG,324 1.7KG.640摺左嘅長度同324倒摺左差唔多,咁都諗得過.Thanks Ching)
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2017-4-2 18:08:42 | 顯示全部樓層
640約是1.6kg,kt324是1.7kg,重多0.1x  kg  o者!但腳架全開(139cm)高o左!腳管(32mm)粗o左!

唔知係咪時代久遠,我見D英文網搵到兩個重量,一係1.5kg,一係2kg.見你咁講即刻去磅下,又真係1.4X kg  詳情 回復 發表於 2017-4-2 06:35 PM
回復 支持 反對

D文  樓主| 發表於 2017-4-2 18:35:30 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-4-2 06:08 PM
640約是1.6kg,kt324是1.7kg,重多0.1x  kg  o者!但腳架全開(139cm)高o左!腳管(32mm) ...

唔知係咪時代久遠,我見D英文網搵到兩個重量,一係1.5kg,一係2kg.見你咁講即刻去磅下,又真係1.4X kg
回復 支持 反對