三星為何不能大賣

lcclam 發表於 2017-5-31 23:06:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
分享一吓為何三星從不能大賣的原因
anti_kong_civ 發表於 2017-9-18 23:44:30 | 顯示全部樓層
felixfwk 發表於 2017-8-25 10:50 PM
我也正在猶豫當中,現在手機的質素仍然及不上這部相機的質素,所以仍� ...

其實識得用NX mini影到既野真係堅野,非手機可比
遲下等班妹妹仔放唔切賤賣再入部白色/啡色/黑色的,有點接受唔到Tiffany Blue

FYI,試機相,大家都多D分享下自己既小作品,費時D妹妹仔剩係拎部mini影自已既3/7臉
回復 支持 1 反對 0

felixfwk 發表於 2017-8-25 22:50:38 | 顯示全部樓層
anti_kong_civ 發表於 2017-8-18 07:50 PM
最後小弟還是出售了Samsung NX mini。 向做出呢個決定既時候,心裡是糾結的, ...

我也正在猶豫當中,現在手機的質素仍然及不上這部相機的質素,所以仍然留著

其實識得用NX mini影到既野真係豎野,非手機可比 遲下等班妹妹仔放唔切賤賣再入部白色的 [attachimg]2710949[/attachimg] [attachimg]2710950[/attachimg] FYI  詳情 回復 發表於 2017-9-18 11:44 PM

lcclam  樓主| 發表於 2017-5-31 23:29:42 | 顯示全部樓層

其實從來不是影像影得不好,亦不是鏡頭不好用,相反成像質素相當高,為何仍得不到影友歡心?

I'm also user of NX mini. Have similar expectation on NX mini system, very sad to see it's dying off this quick. The camera is very impressive, easy to carry, good for street photography. I perso  詳情 回復 發表於 2017-6-5 01:22 PM

lcclam  樓主| 發表於 2017-5-31 23:12:04 | 顯示全部樓層
用過三星很多部無反,先不談市場策略只講產品本身,似乎三星都未能給消費者帶來終極的滿意,每個產品,如某名人所講,就是差嗰一點點。
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-5-31 23:25:37 | 顯示全部樓層
打從NX200,然後1000然後又210,2000,NX5,10然後又11,NX300,NX20,NX3000,都沒有一部留得下來,亦眼見由小衆漸漸再向下滑,巳沒多人再會討論......
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-5-31 23:43:09 | 顯示全部樓層
Mini 的出現,曾令我心中出現一線曙光,機身細小,線條富個性,自拍方便,帶點復古味,今次又玩埋顏色,今次仲吾紅? 現場實試,ISO3200可用,定焦可影到汗毛,心中多年的押注和支持,望她熱賣,抗衡Sony的熱浪,然後會有新鏡用,再有後繼機,.一洗頹風,可惜這一切都沒出現........
回復 支持 反對

take-that 發表於 2017-6-1 18:02:42 | 顯示全部樓層
nx10同11機款都算好看,到nx20唔知點解好似古古怪怪咁,nx30更甚。
回復 支持 反對

x714342 發表於 2017-6-1 23:43:32 | 顯示全部樓層

用過 NX10, NX300, NX30, NX500, NX3300, 每代機都是有進步,
NX1,恆定2。8 係見到佢有心係市場發圍。
但無奈相機市場開始縮細,汰弱留強係必然。

D人見你用三星,普遍既反應係:"吓!? 三星?"
未用過三星既人,係唔會知佢好,但未用過既,因品牌問題,都會無端端踩一腳。

用過三星後,我唔明點解有人鐘意咒其他品牌垃圾?
少左個品牌,少左個競爭,一個熊本地震,大家餓新機餓年幾兩年,損失既係消費者。

三星鏡很多都用過,唯一不滿係冇16-80 旅遊鏡!
回復 支持 反對

一點水 發表於 2017-6-2 14:51:54 | 顯示全部樓層
認同兄台所說,沒有競爭,發展會慢,突破會窒礙,損益是用家

回復 支持 反對

一點水 發表於 2017-6-2 14:53:07 | 顯示全部樓層
NX5^v^
回復

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-3 08:37:25 來自手機 | 顯示全部樓層
三星絕對係好機(影靜態), 若只計ISO及成像絕對係有進步,可惜在機身設計上的失誤而影响用家體驗,以致被用家遺棄,可算係一大敗筆,稍得閒再分享
回復 支持 反對

take-that 發表於 2017-6-3 11:24:27 | 顯示全部樓層
現在用sony a5100,反觀samsung nx,nx四支餅仔鏡質素覺得真的不錯,16mm 2.4 30mm 2 45mm 1.8都不錯,支10mm 魚都好吸引,nx500用bsi cmos 影像質素都不差,可惜已經停產。
其實系統做得不錯,賣機可能都未必真太差,只可能是總部精簡架構材成為犠牲品
回復 支持 反對

anti_kong_civ 發表於 2017-6-5 13:22:46 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2017-5-31 11:29 PM
其實從來不是影像影得不好,亦不是鏡頭不好用,相反成像質素相當高,為� ...

I'm also user of NX mini.
Have similar expectation on NX mini system, very sad to see it's dying off this quick.
The camera is very impressive, easy to carry, good for street photography.

I personally think NX mini failure is mainly due to poor marketing focus.
Although it is a compact system camera with one inch CMOS sensor, the company only market it as a selfie camera, like  those over-priced CASIO TR (<<they sucks).

This in turn drives away prosumer from buying mini.... To be honest, my first hand on NX mini is when I purchased this camera as anniversary gift to my girlfriend. I bought mini because she loves selfie, and of course she ends up putting the mini aside cause she then realised her Samsung S8 can take selfie a lot easier and she can share her cute face across social media.

Asking her why not use my Mini when we travel, she replies her S8 can do as much as a Mini (<in terms of taking selfie)....

Angry, frustrated and feel offended.
I decided to take this camera with her for a proper photography session on the street one night.
and then.....

after taking a few shots in the night,
I realised...."OMFG! This mini is a masterpiece!!"

回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-5 23:25:03 | 顯示全部樓層
見咁多師兄回應,繼續寫我對三星的感受
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-5 23:34:55 | 顯示全部樓層
呢個閃光燈我也不知GN幾多,反正亦無需考究太多了,但是明明不可返他亦佢做到有個圓形好似關節的位置,令我覺得既然要做點解唔做到可以反呢
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-5 23:37:51 | 顯示全部樓層
既然不能返都算了,反正放棄向天花板打只係少一種玩法吧,但請留意閃燈個膠蓋的位置
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-5 23:49:23 | 顯示全部樓層
三星精妙之處就喺呢張圖片睇到了,當插上外置閃燈之後反Mon竟然無法返上成為90度角,呢部所謂自拍嘅相機等於廢左武功。外置閃燈同反Mon只能二擇其一,呢個問題已經喺初代反 Mon中出現過(NX3000),想不到問題仍不停在新機中重覆出現,需知Mini外置閃燈非跟機配件要另外購買,為何三星容許如此設計師產品可賣出街呢,情況真如Note7一樣, 結果慘不忍睹

Canon M3 都係咁..... NX300M 都係咁.....  詳情 回復 發表於 2017-6-6 11:00 AM
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-5 23:57:57 | 顯示全部樓層
真心講呢個閃燈能夠令到Mini再增加多份古典味,可惜基於天生有遺傳病而不能長插於機上。亦可能因為咁而令上手師兄放棄留到我手上。其實我已不是首次買入NX Mini,為的就是呢個閃燈,可惜而家見咁嘅情況真係有點又愛又恨,不知師兄們有何睇法呢?

對小弟黎講呢支燈似係多鬼餘,雖比內置強,但無得打天花真係廢左一半武功囉。不過日間背光埸合仍然好用。如果mini有類似O記或P記既 9-27mm EZ 餅鏡  詳情 回復 發表於 2017-7-5 11:51 PM
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-6 00:34:33 | 顯示全部樓層
反觀年代較為久遠嘅Nikon V1, 雖然佢嘅sensor質素比Mini差,功能亦非十全十美,不過佢嘅閃燈能多角度調教令到用家有相當好嘅體驗,而掩蓋了V1本身冇內置閃燈等呢個問題,基於佢嘅正確設計,今時今日仍好多用家,而我自己亦一直保留出勤率亦相當高,唔會有用Note7嘅感覺。
回復 支持 反對

lcclam  樓主| 發表於 2017-6-6 00:47:11 | 顯示全部樓層
唔知有冇用NX500嘅師兄可以分享下
回復 支持 反對

gareth12468 發表於 2017-6-6 11:00:23 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2017-6-5 10:49 AM
三星精妙之處就喺呢張圖片睇到了,當插上外置閃燈之後反Mon竟然無法返上 ...

Canon M3 都係咁..... NX300M 都係咁..... 插咗閃燈機本上嗰 mon 係反唔晒向前.....
回復 支持 反對