6d Mark 2 正式來了

bullet 發表於 2017-6-29 12:14:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.canon.com.hk/tc/produ ... &prrfnbr=201221

https://www.usa.canon.com/intern ... dslr/eos-6d-mark-ii

johnykw 發表於 昨天 10:41 AM | 顯示全部樓層
manman1998 發表於 2017-7-17 11:28 PM
如果堅影果D慢慢就會發覺,原來鏡頭成像發色咁重要... 最終會|靜雞雞跳船� ...

我見到身邊好多朋友都回流Canon啦!

通常佢哋嘅結論係呢樣唔得個樣唔得,功能係好多,初頭玩好新鮮,但玩一段時間完左之後,大部分人真正用落黎黎去去都係用嗰d實際影相野,一講到實際野嘅時候就即刻見真章!因為嗰啲唔係靠喺宣傳單張可以感受得到!

例如:用遠攝鏡又大又重嘅時候, 仲要用咁細部機,隻手反而仲容易攰,調設定更加麻煩,隻右手手指乸埋一齊要設定時好易hi到隔離按鈕,呢啲就係真正感受嘅分別

完全同意,, 可換鏡相機 (不管有冇反光鏡) 太細和輕不是好事  發表於 昨天 12:37 PM
回復 支持 1 反對 0

johnykw 發表於 2017-7-16 13:51:01 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2017-7-9 11:18 AM
師兄似乎比 canon 傷害得好深喎

買相機影相求開心, 你情我願, 個品牌賺�� ...

佢越恨Canon就即係佢好在意Canon! 我唔會話4K無用,但係咪真係咁多人需要用到呢?就算你話通街都係4k電視都好,嗰d都係電視台,電影Blueray大制作,究竟有幾多人用4K拍片再後期,至少我朋友圈或客人圈子裡都無超過1%嘅人去用4K,好多人都知道好麻煩!同埋,你話Canon保守都好,至少我買完相機之後唔怕佢咁快又出新機又或者部機啲反應慢!我淨係同你講,入Menu選擇項目咁簡單嘅事,有邊部機反應快得過Canon?我俾你講,做人要現實d,唔係紙上談兵!
有d人又話無雙咭,呢個真係順水為挑剔而挑剔,要咁可靠嘅,好心就唔好用呢d機做Job啦!做個比喻:以為自己買咗部5皮野單車好威威可以去奧運比賽,點知人地李麗x用部15萬先落得塲比賽!又要無錢又要做大型Job,真係真係唔好害人!呢d機根本就唔係俾你咁用,好多成日諗住賴蛤蟆想食天鵝肉,唔該翻返嚟現實啦!

人哋公司又唔係得部6D2比你揀!呢個情況同你對住堆垃圾講點解會咁垃圾有乜分別?都明知呢啲係入門機,又要免費餐又要食鮑魚,真係.....

同埋究竟幾時開始Full Frame相機 = 專業?

上forum 糸咁, 啲人玩文字, 玩數據, 器材就紙上談兵, 攝景就搶道德高地 ...... 不過無左呢啲野個 forum 又好悶  詳情 回復 發表於 2017-7-16 03:14 PM

johnykw 發表於 2017-7-16 09:38:33 | 顯示全部樓層
唔係好明白而家啲人嘅心態,呢啲年代冇4K 就話部機仲咁落後!其實大部份人嘅心態係
有4K = 有面子,無4K = 你個人好落後,啲人就係有啲咁嘅心理包袱!講真好多人連4K係乜都唔知,我自己5D4,1DX II都只係用過幾次,file太大,再加上自己太鍾意後期製作影片,太花時間,部電腦規格要求又要好高,講真人哋有出2部4K俾你揀,而唔係冇得俾你揀,無錢買嗰啲機又或者拎唔起嘅人咁就真係冇辦法!但係就唔好話人哋部機好落後,依家部機又唔係賣超過兩萬蚊!呢個價錢其實幾吸引,等佢跌多少少,$13000左右入,老實講今本唔算貴,你睇吓富士APSC都賣成$12000,當然若果你買佢色彩咁我又冇得講!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 準確補捉

查看全部評分

marksman01 發表於 2017-7-16 15:14:32 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2017-7-16 01:51 PM
佢越恨Canon就即係佢好在意Canon! 我唔會話4K無用,但係咪真係咁多人需要用 ...

上forum 糸咁, 啲人玩文字, 玩數據, 器材就紙上談兵, 攝景就搶道德高地 ...... 不過無左呢啲野個 forum 又好悶

rol 發表於 2017-7-10 13:07:39 | 顯示全部樓層

我對Dual pixel AF 有信心。連入門800D, 77D, M6 都得。斷估Canon唔會做差6D2 。

大煙霞有雨能見度低開77D live view 影,真正9里遠用C684+2X+crop 50%以上..

..

評分

參與人數 3威望 +6 收起 理由
MERLINJ + 2 準確補捉
supercw + 2 準確補捉
星願小王子 + 2 精彩內容

查看全部評分

SuperMak 發表於 2017-7-3 09:53:03 | 顯示全部樓層
我用緊5D4.....雖有雙咭槽但我都係RAW+JPG去哂CF到....爆咭先用SD.....
如果RAW同JPG再分開儲既話.....返到屋企過相揀相我會想屎呢......
所以可能個人習慣....另外用左CANON機由400D開始都有5部機了....TOUCH WOOD真係未試過死咭
上面有師兄講IPHONE跟ANDROID既比喻我都覺得好似.....用CANON真係因為佢好穩定同售後服務真心唔錯(雖然貴..)
另外5D4個4K真心只用過一次.....唔係唔想用...係因為無工具播到....枉論去執......家中電視又仍然強壯....
只去過一次朋友家中用4K HDR TV(SONY的)播過一次....真係好L靚....拍片我唔多熟...鏡係24-70 2.8II
但用手機的4K拍出來去播同5D4去拍又真係有D距離.....可能鏡頭吧.......

都係個句...要4K買5D4啦....要反MON買6D2啦....唔好再幻想CANON會出部完美機啦....

我個人經驗死卡機會真係極低(假設都係用番D比較主流既牌子啦). 雙卡槽我覺得最有用時係去旅行做BACKUP. 始終旅行時間較長, 影既相又較難影番, 會比  詳情 回復 發表於 2017-7-7 11:02 AM
2 cards 有其好處........I usually save RAW 去 CF, JPEG+video 去 SD 另外, 可能依然用緊 AMD PII 1090T+GTX950, 只可用 Canon EOS movie utility playback 略為好點, 其他 player 好  詳情 回復 發表於 2017-7-3 12:52 PM

bangbenbang 發表於 2017-7-1 23:20:38 | 顯示全部樓層
cbsphoto 發表於 2017-7-1 11:05 AM
N 記D7500有4k video, 定價: HK$9,880(淨機身)

你攻擊都搵啱對象先得架
我講6DII同級,你就搵部APSC黎講4K
利申,從來唔用DSLR拍片,寧願6DII冇拍片功能但平1000蚊

用左幾年C記,冇打算轉會,
等左6D2 好耐,點知定價咁Q貴,準備買6D算

講開又講,我一直都覺得
C記 VS N記/S記 係有D似 iPhone VS Android機
N記/S記 同 Android機 永遠都係規格講到幾勁幾勁,但User Interface 做得唔好,小問題又多
C記 同 iPhone 就貴人地一截,但介面用落順手,問題都較少

SuperMak 發表於 2017-6-30 10:16:54 | 顯示全部樓層
睇下CANON FB既留言就已經知道對手幾咁驚6D2既推出啦.....
要高質4K唔該就上5D/1D啦....D低能仔仲係到怨無4K......
仍然都係個句...真心影相既人係唔會轉去SONY....成日咩A7/A9黑科技...加加埋埋一樣咁重一樣咁貴...
可靠性呢?電量呢?過熱呢?.....成日一味講4K...你又有幾多器材出到4K呢?
再睇睇SONY所謂頂級G鏡出黎既成像....只講一支70-200...C/N兩家嬴左半條街有多....
D人就好似比SONY迷左咁...唔會用眼去分析好定唔好(<-大部份都係D低階無心影相純紀錄既人)

仲揸住6D不斷影緊既人我估有8成都會換機......咁耐都唔上5D應該覺得用唔著......
BTW...6D2個反MON真係好吸引方便.....

真心影相係唔會轉sony ? 咁外國攝影師轉sony 係咪都係唔係真心影相? 相機係人手 點發揮係靠自己技術 c記咪多得你地e班一味吹棒既人羅,將缺點講到優  詳情 回復 發表於 2017-7-6 11:04 PM
同感!Sony tv is the best!  發表於 2017-6-30 06:52 PM
可能個個都諗住轉會CANON, 等左咁耐, 但係出部咁既野仲過皮五, D750 都不如, 當然大把怨氣啦~  詳情 回復 發表於 2017-6-30 05:07 PM
睇完唔會轉會 但想轉返5D3  詳情 回復 發表於 2017-6-30 02:43 PM
全同意……目前為止,只喜歡 Sony 的 PS4  詳情 回復 發表於 2017-6-30 12:59 PM

sum007 發表於 2017-6-29 17:35:00 | 顯示全部樓層
婚禮video仲有好多師兄用緊6d開工
我估6d2如果回落都應該吸引到佢地(當換拍到殘晒既cmos都抵啦)

Canon業務其實好醒水,佢識吸唔同層既客..亦係咁佢先叫做得住
正如當年好多人插Eos m..但偏偏Eos m就幫Canon搵唔少水一樣,因為佢地睇得透個市場

好似今次好多人插無4k..但我諗影響無想像中咁大
因為6d用戶上5d4..A7rii 之類,依個情況一定有
但6d本身target唔係佢地,而係低中層既攝影朋友
對於依班朋友,5D4/5Ds/A7r2過於複雜亦未用得晒功能
(針對6d既客路,我覺得反mon+touch更為重要)

就以A72為例,熟手師兄要追fo或拍片hand held可能只係食菜咁易
但對低中層用戶就一定係6D2依隻反MON+touch+dpaf更方便,一點就中

討論區既師兄當然有好多資深攝影人,所以評論上好多會覺得部機唔夠好
但唔上討論區既初入門攝影市場都唔細,6D2應該岩佢地
(好似我身邊.當年6D一出連FF都唔知係咩就狗沖...至今依然將部機封塵...不過聽到6D2一出,已經話一定買)

**歡迎繼續討論..因為近年個討論區真係無乜野睇

bangbenbang 發表於 2017-6-29 22:10:29 | 顯示全部樓層
$15500 呢個價有些少趕客
隔離台同級(可能弱少少) 嘅D750街價都係1萬頭

N 記D7500有4k video, 定價: HK$9,880(淨機身)  詳情 回復 發表於 2017-7-1 11:05 AM
回復 支持 0 反對 1

bullet  樓主| 發表於 2017-6-29 12:22:58 | 顯示全部樓層
建議零售價: EOS 6D Mark II 機身:稍後公佈 EOS 6D Mark II 連EF 24-70mm f/4L IS USM鏡頭套裝:稍後公佈  EOS 6D Mark II 連EF 24-105mm f/4L IS II USM鏡頭套裝:稍後公佈
回復 支持 反對

bullet  樓主| 發表於 2017-6-29 12:23:09 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

Mone90 發表於 2017-6-29 12:33:07 | 顯示全部樓層
6D 二手應該大跌價
回復 支持 反對

sum007 發表於 2017-6-29 12:41:55 來自手機 | 顯示全部樓層
以canon咁大客戶群的,依部野應該好多人換
回復 支持 反對

rayleung930 發表於 2017-6-29 13:31:15 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知用唔用得番6D塊L架?
回復 支持 反對

TWONG 發表於 2017-6-29 14:35:09 | 顯示全部樓層
不如大家估下開售後一個月
街賣會幾多錢?

我估$12000
回復 支持 反對

fm109 發表於 2017-6-29 14:47:22 | 顯示全部樓層
跌咁多

呢部機無了4K,開工唔會買佢,換FF機的又貴過A72,真是好難賣到高價……  詳情 回復 發表於 2017-6-29 03:37 PM
回復

buyerbb 發表於 2017-6-29 15:37:08 | 顯示全部樓層

呢部機無了4K,開工唔會買佢,換FF機的又貴過A72,真是好難賣到高價……
回復 支持 反對

sum007 發表於 2017-6-29 16:20:32 | 顯示全部樓層
有touch 有反mon 有dpaf
仲加左對焦點
淨係食6d舊客同80d以下用戶果批客群都有排食

如果因為無4k就無人買
市場上無晒canon人

所以的估一個月後
街價14000+

說實話4K我覺得都是開工用,留住來以防萬一而已。 但是6D和80D升上去唔一定買6D II 如要升級,5D4/5Ds/A7r2吸引力高好多。 如要平,細部和反mon,A72仲  詳情 回復 發表於 2017-6-29 04:34 PM

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
PazzoK + 1 認同如果無4K就冇人買嗰句XD

查看全部評分

回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2017-6-29 16:34:08 | 顯示全部樓層
sum007 發表於 2017-6-29 04:20 PM
有touch 有反mon 有dpaf
仲加左對焦點
淨係食6d舊客同80d以下用戶果批客群都� ...

說實話4K我覺得都是開工用,留住來以防萬一而已。
但是6D和80D升上去唔一定買6D II
如要升級,5D4/5Ds/A7r2吸引力高好多。
如要平,細部和反mon,A72仲平仲吸引,反mon 和dpaf 呢幾樣野,在A72來說差無幾……
說到尾,這是大機身的單反,不是無反。touch,反mon,dpaf在大型機身的吸引力其實唔夠高。其實5D4更應該用反mon,可惜為保住 canon video的地位,才出到這樣奇怪。

不過一個月跌4k又誇張點,在呢段時間出,都是為暑假期生意,到10月啦,應該有機會了。

一般人用得到4K的小之又少 所以canon不擔心,問過用5D4啲弟兄姊妹差不多冇人用4K拍片, 有多過一張128GB CF的人也很少  詳情 回復 發表於 2017-7-2 04:14 PM
A72就係轉系統. 應該調轉講, 如果A72 唔係好過6d2好多都唔會吸引到CANON人用.  詳情 回復 發表於 2017-6-29 05:16 PM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2017-6-29 17:16:17 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2017-6-29 04:34 PM
說實話4K我覺得都是開工用,留住來以防萬一而已。
但是6D和80D升上去唔� ...

A72就係轉系統. 應該調轉講, 如果A72 唔係好過6d2好多都唔會吸引到CANON人用.
回復 支持 反對

samchan 發表於 2017-6-29 17:26:47 來自手機 | 顯示全部樓層
3個月後12000
回復 支持 反對

samchan 發表於 2017-6-29 17:27:23 來自手機 | 顯示全部樓層
第一個月都玩賣斷

認同,首月會賣斷,年尾去到12000左右  詳情 回復 發表於 2017-6-29 05:38 PM
回復 支持 反對

PazzoK 發表於 2017-6-29 17:30:38 | 顯示全部樓層
唔少人都係影相為主, 少拍片, 所以我覺得係有market
p.s.: 淨機估價~$14000
回復 支持 反對

image 發表於 2017-6-29 17:33:52 來自手機 | 顯示全部樓層
仲貴過當年嘅6D,完全唔吸引,買Sony無反性價比高好多

Sony A7 相機,可以買 Apps 都係百幾蚊,做濾鏡。 前排,有影友,影出黎唔錯。 HDR Apps 好過真正一塊玻璃。  詳情 回復 發表於 2017-7-1 01:04 PM
其實a72如果出個touch mon版... 出幾支平民鏡... 賣13000左右 其實佢一定迫到6d2大跌..所以年尾好睇a73點賣法  詳情 回復 發表於 2017-6-29 05:37 PM
回復 支持 反對

sum007 發表於 2017-6-29 17:37:24 | 顯示全部樓層
image 發表於 2017-6-29 05:33 PM
仲貴過當年嘅6D,完全唔吸引,買Sony無反性價比高好多

其實a72如果出個touch mon版...
出幾支平民鏡...
賣13000左右
其實佢一定迫到6d2大跌..所以年尾好睇a73點賣法

問題係, SONY 邊有咁好死! 照開15K, 送電+card, 再送$1000 coupon 就會。。。。掛。  詳情 回復 發表於 2017-7-2 01:37 PM
回復 支持 反對

sum007 發表於 2017-6-29 17:38:38 | 顯示全部樓層
samchan 發表於 2017-6-29 05:27 PM
第一個月都玩賣斷

認同,首月會賣斷,年尾去到12000左右
回復 支持 反對

EOS5 發表於 2017-6-29 19:19:19 | 顯示全部樓層
唔知佢於高ISO下表現如何,如果以2600萬像素,可以比第一代進步一級,就有好大吸引力。
回復 支持 反對