轉貼nikon打雀逹人機身設定

take-that 發表於 2017-7-5 08:35:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
part 2好多設定其實k-1好多都啱用,時常覺得笨仔追焦差的,可試試調調機身設定
http://www.dchome.net/forum.php? ... &extra=page%3D1
Part 2 設定篇
先講講, 可以機身, 鏡身可供調較的設定 :

2.1.  單點追焦, 動態追焦, 3D 動態追焦
單點追焦 : 理論上,  單點對焦最快.  如果Pan 鏡技術可以永遠 lock 實單對焦點在飛行中雀鳥上, 就使用單點最好,  無須要使用動態追焦.  當使用單點追焦時而對焦甩開雀鳥身上, 就有機會甩焦.   可想而知, 單點用在飛行有規律可預測性的水鳥, 鷹, 大型雀鳥上較適用.  

在使用單點對焦上有一點要注意, 由於單對焦點面積行細, 如果單焦剛好落在沒有明顯detail 的地方如雀鳥腹部, 對焦系統會以為無法合焦而不釋放快門

動態追焦 : 當雀鳥短暫時間甩出對焦點, 會使用其他對焦點繼續對焦, 可選上9-21-51 點 而決定範圍.  代價是會拖慢對焦.  如果雀鳥與背境唔容易黐底, 動態追焦可有效應付不規則飛行而細小的鳥類.  如果雀鳥與背境容易黐底, 對焦就有機會甩左落背境到..

3D 動態追焦 : 可靠度不高, 不建議使用..  如雀鳥背境係天空完全唔會黐底, 可以一試.

簡單講, 只有有單點追焦, 動態追焦可用..  NIKON 自D7000 開始, 改變了"動態追焦"在迷焦時修正對焦的特性..  "動態追焦"在迷焦時, 會傾向在現處的對焦距離前後附近猶豫多幾下尋找對焦目標.   相比使用"單點追焦"時迷焦, "單點追焦"會傾向走回最近/最遠重新對焦..

2.2  9-21-51 點動態追焦
9 點最快,  51 點最慢..  再與機體級別有關,  同係用51 點, 旗艦機運算會快點..  

2.3.  AFC 對焦 / 快門 / 快門+對焦 / 對焦+快門 優先
正常影飛鳥, 不會揀快門優先.  但如果揀對焦優先 + 單點對焦,  就有機會如上所講  : 當單焦剛好落在雀鳥沒有明顯detail 的地方, 會不能釋放快門

如果用對焦優先+多點動態追焦, 只要其中一點找到detail, 快門都會釋放.

只有D4 才有"對焦+快門優先, 在對好第一張焦後, 會轉為快門優先, 不過對影飛雀不見有幫助, 因為當D4 迷焦行完一次最近最遠仍未能合焦, 就會不合焦都釋放快門..

2.4.  AFC Lock on
這個設定關乎AFC 對焦點甩開目標雀時, 會等待多少時間AFC 重新再對焦..  亦都關乎雀鳥由靜止到起跳時, 相機AFC 起動的反應時間. 特別係雀鳥由正面直接飛近相機, AFC Lock on 須要更快更短的時間去啟動對焦..  Canon 有同一function 但叫做AF  sensitivity, 更貼切表達這功能的意義

南生圍打飛鴨,  目標明確, 大大隻又唔易黐底, set 長有著數..  

反過來影翠鳥, 細隻之餘, 又須要AFC 快速修正對焦, set 短有著數

要注意 set 得太短, 當影番企定定雀時, AFC 修正可能會太敏感不停輕微走前走後, 而影響對焦準確性

2.5.  鏡身對焦距離區域
以384 為例, 明知唔會影飛雀近得過3 米, 就set 去3米至無限遠, 減少無用對焦行程

2.6.  鏡身 VR
影得飛雀快門都唔會慢. 建議熄左個VR, VR 組件運作時會懸空浮下浮下拖慢對焦.   寧願熄左個VR比多D 電去推支鏡追焦..

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
S-Asurada + 2 精彩內容

查看全部評分

take-that  樓主| 發表於 2017-7-10 08:58:07 | 顯示全部樓層
Q伯 發表於 2017-7-8 10:18 PM
其實力狂既 AF-C 配 AF-Lock 係邏輯有問題既產物, 八十年代遺留落黎既廢物來 ...

不同場面用不同設定,可減少甩開主體機會。
當然對焦天下無敵就唔洗搞咁多,好多人覺得nikon對焦好過pentax,但其實幾多人真係對比過兩個牌子?大都是紙上談兵only。

我對比過,兩個牌子都是用該牌子的旗艦級,鏡頭也是大炮級別。兩牌子確是差距好大。  詳情 回復 發表於 2017-9-4 03:53 PM
我用左笨鴨同奸狼貢多年,祇可以講奸狼追焦好過笨鴨~  詳情 回復 發表於 2017-7-10 09:03 AM
回復 支持 1 反對 0

Q伯 發表於 2017-7-5 09:27:21 | 顯示全部樓層
賓得邊庶有貢多花款搞? -_-#

賓得梗係有啦, 起碼AFC LOCK ON 有  詳情 回復 發表於 2017-7-7 12:21 PM
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2017-7-5 10:37:35 來自手機 | 顯示全部樓層
咁,入多部N機試下佢個AFC功能
回復 支持 反對

take-that  樓主| 發表於 2017-7-5 11:05:29 | 顯示全部樓層

AF-C LOCK ON 有 9點對焦有 快門優先 對焦優先有
回復 支持 反對

samchan 發表於 2017-7-5 11:16:00 來自手機 | 顯示全部樓層
邊有k mount鏡打
回復 支持 反對

頭文字L 發表於 2017-7-7 07:58:11 來自手機 | 顯示全部樓層
想問一下,支新款AFS28/1.4得唔得?
回復 支持 反對

S-Asurada 發表於 2017-7-7 12:21:27 | 顯示全部樓層
Q伯 發表於 2017-7-5 09:27 AM
賓得邊庶有貢多花款搞? -_-#

賓得梗係有啦, 起碼AFC LOCK ON 有

響邊庶Set呢?  詳情 回復 發表於 2017-7-7 10:17 PM
回復 支持 反對

Q伯 發表於 2017-7-7 22:17:58 | 顯示全部樓層
S-Asurada 發表於 2017-7-7 12:21 PM
賓得梗係有啦, 起碼AFC LOCK ON 有

響邊庶Set呢?

呢度有相關資料! https://www.pentaxforums.com/forums/190-pentax-k-1/341097-af-c-lock.html  詳情 回復 發表於 2017-7-8 08:31 AM
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2017-7-8 08:31:56 | 顯示全部樓層

其實力狂既 AF-C 配 AF-Lock 係邏輯有問題既產物, 八十年代遺留落黎既廢物來! 話明要連續對焦, 即主體不停郁距離不停在變, Lock 個對焦距離把鬼麼? 如果  詳情 回復 發表於 2017-7-8 10:18 PM
回復 支持 反對

Q伯 發表於 2017-7-8 22:18:58 | 顯示全部樓層
IvanLi 發表於 2017-7-8 08:31 AM
呢度有相關資料!
https://www.pentaxforums.com/forums/190-pentax-k-1/341097-af-c-lock.html ...

其實力狂既 AF-C 配 AF-Lock 係邏輯有問題既產物, 八十年代遺留落黎既廢物來! 話明要連續對焦, 即主體不停郁距離不停在變, Lock 個對焦距離把鬼麼? 如果係咁不如用 AF-S 啦!

不同場面用不同設定,可減少甩開主體機會。 當然對焦天下無敵就唔洗搞咁多,好多人覺得nikon對焦好過pentax,但其實幾多人真係對比過兩個牌子?大  詳情 回復 發表於 2017-7-10 08:58 AM
所以我打雀一向只用 AF.S ... 最多咪開 AK47 模式囉 ...  詳情 回復 發表於 2017-7-9 12:00 AM
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2017-7-9 00:00:55 | 顯示全部樓層
Q伯 發表於 2017-7-8 10:18 PM
其實力狂既 AF-C 配 AF-Lock 係邏輯有問題既產物, 八十年代遺留落黎既廢物來 ...

所以我打雀一向只用 AF.S ...
最多咪開 AK47 模式囉 ...
回復 支持 反對

Q伯 發表於 2017-7-10 09:03:47 | 顯示全部樓層
take-that 發表於 2017-7-10 08:58 AM
當然對焦天下無敵就唔洗搞 ...

我用左笨鴨同奸狼貢多年,祇可以講奸狼追焦好過笨鴨~
回復 支持 反對

take-that  樓主| 發表於 2017-7-10 10:01:11 | 顯示全部樓層
我同d600比,k-1背光對焦準過d600
回復 支持 反對

rawpaper 發表於 2017-7-21 02:56:27 | 顯示全部樓層

D7500 /D7200/ D500都有呢種對焦.....
"根據主體狀態自動啟動預測追蹤對焦"

不過我唔清楚係咩黎.....
係米買機送技術......
部機自己攪點曬..?
我岩岩壞左部D90....搵緊代替品.....
我係K-1度又唔見有類似既對焦方式....
回復 支持 反對

dsport 發表於 2017-9-4 15:53:13 | 顯示全部樓層
take-that 發表於 2017-7-10 08:58 AM
當然對焦天下無敵就唔洗搞 ...

我對比過,兩個牌子都是用該牌子的旗艦級,鏡頭也是大炮級別。兩牌子確是差距好大。
回復 支持 反對