Canon 5d Mark 3>>>canon 5d mark4

tklam 發表於 2017-7-31 13:30:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Canon 5d Mark 4推出已經一段時間,好多用家是由canon 5d mark 3轉用canon Mark 4, 這段時間操作瞭解應該都非常清楚,我想問一問現mark4用家,Mark 4和mark 3差別大不大?畫質、iso提升明不明顯?mark 3用家值得升上Mark 4嗎??希望這些用家給些意見!謝謝!
dseva 發表於 2018-8-30 06:11:09 | 顯示全部樓層
我記得無買5d4 最大原因係因為佢影人膚色差過5d3 ,感覺好黃
我覺得 5d2 同 5d3 影人先係正宗 canon 色水

5d 1代色水仲正  詳情 回復 發表於 2018-8-30 08:50 PM
回復 支持 1 反對 0

sum007 發表於 2017-8-14 20:00:00 | 顯示全部樓層

個人意見
一般用家用5d3真係夠用
當然5d4真正同5d3對比其實係升級左幾多野

Pixel多左iso依然keep到
Dynamic range好左
暗位對焦好左
拉暗位好左好多(但無1dx>1dx2咁明顯)
Touch mon and live view強左好多
4k(非實用)

但換黎既係耗電大增(5d3可以兩電打2000張..但5d4未到一半就要換電)
光位拉回正常曝光就弱左
可能新出..副廠燈或鏡可能會出現小問題

簡單講
如果你唔常執相
真係唔建議用差不多一萬升級(5d3二手換5d4一手)
用依筆錢買部多無反/80d/6d2/鏡仲實際

希望幫到你

rlmbit 發表於 2017-8-6 16:48:41 | 顯示全部樓層
5D3>5D4即係唧咗支牙膏一吓,咁你諗下平時刷牙用幾多牙膏,自己睇下夠唔夠用啦.

如果玩攝影5D3夠用有多,如果玩器材買5d4都唔夠用,

正所謂識玩一定玩一仔.

建議想要乜就買乜,畢竟有錢就是任性.

himdesign 發表於 2017-8-3 12:45:15 來自手機 | 顯示全部樓層
我見肥花d comment 差到無人有,係咪打手?

唔出奇,肥花有好多打手,comments可以唔使睇,要睇去外國網站搵,睇多D唔同去分析也無壞  詳情 回復 發表於 2017-8-4 08:18 AM
回復 支持 反對

looloo 發表於 2017-8-3 21:36:55 | 顯示全部樓層
暗位, d range寬容度, 對焦都進步左 . 仲有touch mon, Dual-Pixel RAW, wifi ...  我唔拍片的都覺進步不小. 拍片仲有4K, c-log
但如何你只是在螢幕睇相比較, 都可以說差不多.. 因網上分享其實睇緊好低解像度, 況且落在高手中, 5d3 嬴 5d4都仲得,
但客觀比較就係進步左, 但果d進步值唔值差價就見仁見志.... 我唯一想佢高點解像度,其他都尚算滿意

btw, 我就是5d3 去 5d4 暫無後悔
回復 支持 反對

gamadog 發表於 2017-8-4 08:18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
himdesign 發表於 2017-8-3 12:45 PM
我見肥花d comment 差到無人有,係咪打手?

唔出奇,肥花有好多打手,comments可以唔使睇,要睇去外國網站搵,睇多D唔同去分析也無壞
回復 支持 反對

lowing 發表於 2017-8-4 09:41:17 | 顯示全部樓層
C記用家可以睇Dustin Abbott,佢專用C記,做嘅評測詳盡中肯
回復 支持 反對

man615 發表於 2017-8-5 10:14:12 | 顯示全部樓層
我都係由5D3>5D4
其實最大唔一樣,只係個live view 對無同拍片,如果唔會用到LEE兩點,其實唔駛搵
回復 支持 反對

himdesign 發表於 2017-8-5 11:10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
不嬲肥花5系都有4.5粒星,今次5D4 得3.5粒,個個都講到暗位對焦好差。但我睇amazon 又唔太低分
回復 支持 反對

alex_ysl 發表於 2017-8-14 16:42:48 | 顯示全部樓層
我有MARK II,MARK 3 可以忍手,MARK 4相對吸引。
我一向隔代UPGRADE。
不過我都係想機身可以輕身D,配件太重了。
回復 支持 反對

chinaeddie 發表於 2018-7-18 00:33:08 | 顯示全部樓層
sum007 發表於 2017-8-14 08:00 PM
個人意見
一般用家用5d3真係夠用
當然5d4真正同5d3對比其實係升級左幾多� ...

回復 支持 反對

韋士利 發表於 2018-7-18 18:42:15 | 顯示全部樓層
利申我係冇5D4 之前係5D2 然後5D3... 身邊有朋友5D2 上 5D4 借過黎玩感覺分別唔大 可能新功能我用唔著...
所以完全冇意慾升級...
有幾點同樓上師兄們意見差不多
1)少用黎拍片或唔需要4K 5D3 升5D4 未必大分別
2)升級補差價大 買另一機玩仲抵玩 由其是無反 一機3鏡 8k有找
3)最好自己問人借黎玩下 冇就上showroom 試 有好多野自己覺得值就值
回復 支持 反對

johnykw 發表於 2018-8-12 02:10:53 | 顯示全部樓層

只可以咁講用完5D4好難返到轉頭用返5D3! 覺唔覺得真係升級好咗,其實係好睇你影乜野題材!影嘅題材越多,你先感受到部5D4嘅分別!

最簡單一個例子,5D4 and 1DX Mark II,中間對焦點有-3ev,即係話好暗都對到,5D4 的確比5D3對暗位是快咗好多,唔會好似5D3咁按完個對焦制要等好耐先對到焦,所以6D2平常情況分別唔大!
回復 支持 反對

dennis1025 發表於 2018-8-30 20:50:18 | 顯示全部樓層
dseva 發表於 2018-8-30 06:11 AM
我記得無買5d4 最大原因係因為佢影人膚色差過5d3 ,感覺好黃
我覺得 5d2 同 5d ...

5d 1代色水仲正
回復 支持 反對