可能係好簡單問題, 不過唔識影

星願小王子 發表於 2017-8-8 20:52:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
每次去旅行, 坐旅遊巴上到高速公路, 旅遊車開得很快, 究竟有無方法可以影得清張相呢?
上次旅行其中一張相, , 張相放大唔清, 是相機反應慢嗎?還是有其他方法呢? 抑或跟本影唔到? 有沒有改善方法?

已預早手動對焦在約十呎(MF), f/5.6, iso 400, 1/3200s, EOS-M3 / 11-22mm F/4-5.6 IS @11mm
那條高速公路沒有限速的

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
charles2 + 20 構圖美觀

查看全部評分

charles2 發表於 2017-8-8 21:20:39 | 顯示全部樓層

多謝加分  發表於 2017-8-8 11:01 PM
回復

DLBB 發表於 2017-8-8 21:26:57 | 顯示全部樓層
1.  旅遊車開得很快, 其中一張相唔清, 咁有冇其他清的? 還是全部都不清?

2.  有冇關上IS?

1. 在這個情況下影的全部唔清 2. 沒有關上, 真的有影響嗎? 沒有想過....  詳情 回復 發表於 2017-8-8 09:33 PM
回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-8 21:33:33 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2017-8-8 09:26 PM
1.  旅遊車開得很快, 其中一張相唔清, 咁有冇其他清的? 還是全部都不清?

2 ...

1. 在這個情況下影的全部唔清

2. 沒有關上, 真的有影響嗎? 沒有想過....

1/3200s快門不需要IS, 如果支鏡IS反應慢, 在極度震動下, 可能有反效果, 但冇一張清就應該不會 又有冇不在車上, 用手動對焦在約十呎(MF), f/5.6影的大景  詳情 回復 發表於 2017-8-8 09:51 PM
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2017-8-8 21:51:58 | 顯示全部樓層
星願小王子 發表於 2017-8-8 09:33 PM
1. 在這個情況下影的全部唔清

2. 沒有關上, 真的有影響嗎? 沒有想過....

1/3200s快門不需要IS, 如果支鏡IS反應慢, 在極度震動下, 可能有反效果, 但冇一張清就應該不會

又有冇不在車上, 用手動對焦在約十呎(MF), f/5.6影的大景相?  見所post的相, 景物是十呎以外的

1. 架車上咗高速公路其實行好穩定下, 我祗係諗住部機對焦慢, 手動對咗焦會小一個問題, 因為用到11mm (FF 17.2mm), 諗住會夠景深, 係咪應該對無限遠呢?   詳情 回復 發表於 2017-8-8 11:00 PM
回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-8 23:00:36 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2017-8-8 09:51 PM
1/3200s快門不需要IS, 如果支鏡IS反應慢, 在極度震動下, 可能有反效果, 但冇 ...

1.
架車上咗高速公路其實行好穩定下, 我祗係諗住部機對焦慢, 手動對咗焦會小一個問題, 因為用到11mm (FF 17.2mm), 諗住會夠景深, 係咪應該對無限遠呢? 還是設定在超焦距的位置

剛找到計算方法
https://www.nikonimgsupport.com/ ... ed=1&lang=zh_TW

H = f2 / (F x 0.033) , H = 超焦距 (mm), F = 光圈, f = 焦距
H = 17.2 x 17.2 / (5.6 x 0.033) = 1.6 米 (約5呎)

雖然手動對焦不在超焦距上, 但總有一個位會清

2. 又有冇不在車上, 用手動對焦在約十呎(MF), f/5.6影的大景相?

沒有試過
在去諾曼第大橋遇上塞車, 在前面擋風玻璃窗就影過一張清的相, af的 (祗是想說明與玻璃窗無關)

回復 支持 反對

DLBB 發表於 2017-8-8 23:14:42 | 顯示全部樓層
星願小王子 發表於 2017-8-8 11:00 PM
1.
架車上咗高速公路其實行好穩定下, 我祗係諗住部機對焦慢, 手動對咗�� ...

小弟有EOS-M同11-22, 剛才試過, 11mm f5.6 MF十呎, 無限遠雖然不是最sharp, 但仍比師兄張相sharp好多, 除非MF五呎或更近

不好意思, 除IS同景深外, 小弟暫未有其他的想到

又小弟自己都試過在車內影外面風景, 通常24mm用1/1000s就夠sharp, 不過就好少透過玻璃影, 因為好難避免反光
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2017-8-8 23:29:14 | 顯示全部樓層
先前想到景深, 係見師兄張相好似有2個sharp位, 一係最右面的窗框微弱反光, 另外係中左天空上的黑點(塵?), 師兄可以睇下原相100% crop, 這2個是否sharp位, 同是甚麼來?
回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-8 23:44:45 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2017-8-8 11:29 PM
先前想到景深, 係見師兄張相好似有2個sharp位, 一係最右面的窗框微弱反光,  ...

好的,多謝指教,肯回覆已是幫了忙,祗是幾次見到個自己心怡的風景,好想拍好一點
可能根本是解決唔到的
回復 支持 反對

gareth12468 發表於 2017-8-9 02:16:40 | 顯示全部樓層
有冇試過對焦無限遠呢?
回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-9 02:28:56 | 顯示全部樓層
gareth12468 發表於 2017-8-9 02:16 AM
有冇試過對焦無限遠呢?

沒有
回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2017-8-9 09:08:48 | 顯示全部樓層
手動對焦=對不到焦?
回復 支持 反對

matthew1992 發表於 2017-8-9 09:35:58 | 顯示全部樓層
Ching
1 F5.6 景深唔係好深,唔夠全張相都清。用F8以上比較理想。
2 最重要快門唔夠快,當車速90km/h即25m/s,1/3200s 即係物件行了0.78cm,假設你影的像係4m外,
   支鏡的視角假設為90度,4m外影到8m的景入相,0.78cm / 8m 約佔全畫面10^-3(水平計),
   如水平像素為5000,即佔5個pixel,唔放大應該唔覺。物件越近越會越朦,即使1/8000s,太近都唔會清的。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
AY2007 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-9 10:28:50 | 顯示全部樓層
cookiemerry 發表於 2017-8-9 09:08 AM
手動對焦=對不到焦?

應該不會,預早手動對咗焦在十呎就應該不會變,
回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-9 10:31:06 | 顯示全部樓層
matthew1992 發表於 2017-8-9 09:35 AM
Ching
1 F5.6 景深唔係好深,唔夠全張相都清。用F8以上比較理想。
2 最重要� ...

1. 可以下次試下
2. 都有諗過是這個問題,可能真係要用電子快門的相機至影到
回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2017-8-9 11:21:23 | 顯示全部樓層
平時電話都冇問題,用AF/冇限遠比較好
回復 支持 反對

DLBB 發表於 2017-8-9 13:02:34 | 顯示全部樓層
樓主張相不會是因為快門不夠做成的

在高速車上影, 近景相對移動距離會較大, 但遠景就會較少

快門不夠, 影出來的效果是近景會較濛, 而遠景就會較清

但樓主張相遠近景是一樣咁濛的

回復 支持 反對

DLBB 發表於 2017-8-9 15:21:26 | 顯示全部樓層
星願小王子 發表於 2017-8-9 10:28 AM
應該不會,預早手動對咗焦在十呎就應該不會變,

小弟E支鏡好少玩MF, 剛剛特登拿出來玩玩, 發覺MF環好濶下(見圖), 轉動好鬆下, 又完全貼近變焦環, 拿鏡影相時不知不覺間好易郁左的

11-22係super wide, 對焦行程短, 郁少少對焦點就會變好多, 加上景深大, 在觀景器上不留意就不易察覺的

所以小弟估, 師兄是MF 10呎, 但可能影時不知不覺間郁左對焦點, 過了無限逺, 令全張相不在焦

回復 支持 反對

laoweng99 發表於 2017-8-9 22:44:37 | 顯示全部樓層

純粹討論, 因為我並不是用canon相機的

以下呢張相, 在行駛中的車上拍, 手動鏡頭, 預先調到無限遠, 光圈F8, 沒有防震, 我放大來看都是清晰的.
螢幕擷取畫面 (38).png

回復 支持 反對

星願小王子  樓主| 發表於 2017-8-13 06:48:54 | 顯示全部樓層
DLBB 發表於 2017-8-9 03:21 PM
小弟E支鏡好少玩MF, 剛剛特登拿出來玩玩, 發覺MF環好濶下(見圖), 轉動好鬆 ...

都有可能,但在旅途中其實有三次都係在高速公路影,都係用手動對焦,三次都郁咗個手動環就會機會微D
回復 支持 反對