民主黨林子健報稱於本港被懷疑內地人員擄禁 促警徹查

hiker 發表於 2017-8-11 12:17:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
民主黨成員林子健報稱在香港境內,被懷疑是內地執法人員擄走,期間被毆打、大腿被打釘及恐嚇。
他在多名民主黨成員及議員陪同下見記者,展示肚皮及大腿的傷勢,肚皮有傷痕,兩邊大腿見到有多個「十字型」的被釘過的傷痕,部份傷口留有釘書釘。
被問到為何知道對方是國安人員,他表示,是從對方說國語的態度,以及對方提及的事件,認為是與強力部門有關。
林子健表示,三日前接到相信是內地人的電話,警告他不要將原定想交予諾貝爾和平獎得主劉曉波的球員美斯的簽名,轉交劉曉波的太太劉霞,否則後果嚴重。
到昨日他在油麻地被人強行帶上車,聞了一些東西後暈了,失去知覺,直至對方以硬物打他才醒來。
林子健說,當時被蒙眼,被問及是否認識劉霞,質疑他為何如此多事,對方又指他作為基督徒,質疑他不明白信仰,於是用釘釘他大腰,他感到很痛。
林子健表示,他之後再次暈倒,被棄置海灘上,其後才知道自己身處西貢一帶,當時已是凌晨時份。
民主黨立法會議員林卓廷形容,事件是林榮基事件翻版,要求警方徹查,稍後會與林子健去醫院驗傷及報警。

hiker  樓主| 發表於 2017-8-11 15:42:54 | 顯示全部樓層
https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... 8%E5%8A%89%E9%9C%9E

球迷關政治×事,中國國安人員唔使出糧?理咁嘅閒事?
人都死著,燒俾佢嘛得o羅,關佢老婆x事....
回復 支持 1 反對 0

hiker  樓主| 發表於 2017-8-11 12:19:16 | 顯示全部樓層
民主黨立法會議員林卓廷形容,事件是林榮基事件翻版....

回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2017-8-11 12:29:25 來自手機 | 顯示全部樓層
認為.......
回復

hiker  樓主| 發表於 2017-8-11 12:33:47 | 顯示全部樓層

形容..................

>>>>將原定想交予諾貝爾和平獎得主劉曉波的球員美斯的簽名,轉交劉曉波的太太劉霞...

隨便揾個人都交到啦...國安人員會低能到咁......打個半殘廢的cancer佬?屎忽痕?
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2017-8-11 13:28:31 | 顯示全部樓層
四個字..........................   江郎才盡!
回復 支持 反對

C8899 發表於 2017-8-11 13:31:07 | 顯示全部樓層
冇計, 一地兩檢唔夠人講

喪屍列車冇市場, 苦肉計都要上場   
回復 支持 反對

contax35100 發表於 2017-8-11 13:44:53 | 顯示全部樓層
回復

silence 發表於 2017-8-11 14:00:20 來自手機 | 顯示全部樓層

傳: 係肥佬搵人做,傳佢當年烧自家報紙谷銷量,淋油,塞鎖窿,非禮細路女,同埋佢最近恐嚇記者,少人地,老冇,hi個個人,無惡不作!積犯來。佢嫌疑最大!
回復 支持 反對

69709394 發表於 2017-8-11 14:08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
三日前收到警告電話,尋日俾人打/釘,今日見記者,表示將會報警.......

前前後後五日!到呢一刻都未報警!啲戲俾返少少感情,起碼都要合理先啦!
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2017-8-11 14:32:48 | 顯示全部樓層

楊岳橋譴責擄走林子健事件踐踏香港底線
香港電台-港聞
•        2017年8月11日 下午2:10

民主黨成員林子健報稱在香港境內,被懷疑是內地強力部門人員擄走,期間被掩面致失去知覺、毆打、亦被釘書釘釘過大腿。

公民黨黨魁楊岳橋對事件表示非常憤怒,並予以最高度譴責,認為若事件屬實,是踐踏香港的底線。

楊岳橋認為,林子健事件顯示內地執法部門漠視香港底線,即使政府如何呼籲市民不要憂慮「一地兩檢」,都是徒然。他又強調,任何人不論政治立場,安全都應受到保障。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%A5 ... 7%9A-061026893.html

xxxxxxxxxxxxxxxxxx
狐狸露出尾巴....

就算國安要做嘢,都不會揀這種時期,劉x波有幾大?值1000億?

都唔係佢有幾大既問題. 就算唔理你, 你可以點交張相劉霞? 交到張相又可以點? 只可以呃D鄭議員口中既白痴.  詳情 回復 發表於 2017-8-11 02:49 PM
回復 支持 反對

高松 發表於 2017-8-11 14:45:03 | 顯示全部樓層
最好有人可以做到搵到劉霞仲俾到簽名佢 而又要係香港旺角被人捉而唔等你到國內先捉你 仲打埋你 哇~ 無線嘅編劇都無你咁天才啦

最重要係美斯嘅簽名 美斯嘅簽名 美斯嘅簽名 很重要要講三次
回復 支持 反對

hcm 發表於 2017-8-11 14:47:24 來自手機 | 顯示全部樓層
點解唔係朗拿度?
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2017-8-11 14:49:01 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2017-8-11 02:32 PM
楊岳橋譴責擄走林子健事件踐踏香港底線
香港電台-港聞
•        2017年8月1 ...

都唔係佢有幾大既問題. 就算唔理你, 你可以點交張相劉霞? 交到張相又可以點?
只可以呃D鄭議員口中既白痴.
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2017-8-11 14:54:17 | 顯示全部樓層

值幾錢呀?500億?
嚇鬼用?

上網任你Load.....Free charge....

仆街落格, 收人波衫變咗一幅相  詳情 回復 發表於 2017-8-11 07:32 PM
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2017-8-11 15:01:52 | 顯示全部樓層
懷疑、認為、傷痕、釘書釘 加 美斯簽名就可以入人罪
回復 支持 反對

waterdragon 發表於 2017-8-11 15:09:56 | 顯示全部樓層
真係白痴先信

喺非卜都冇 noise,就知荒謬絕倫!漆到唔敢睇!  詳情 回復 發表於 2017-8-11 03:31 PM
回復 支持 反對

69709394 發表於 2017-8-11 15:31:31 來自手機 | 顯示全部樓層
waterdragon 發表於 2017-8-11 03:09 PM
真係白痴先信

喺非卜都冇 noise,就知荒謬絕倫!漆到唔敢睇!

唔係喎, 我係某FORUM, 見到一版有成8, 9個POST講呢件事. 佢地盡晒力架.  詳情 回復 發表於 2017-8-11 04:23 PM
回復 支持 反對

69709394 發表於 2017-8-11 15:40:40 來自手機 | 顯示全部樓層
我經常都被好多操流利普通話既人夾住隊酒!有男有女!又逼我頂頭鎚,又咬又唧!啲洗面奶都搞到我暈陀陀!次次都傷痕累累!我可以話邊個強而有力部門?我又要開記招!
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2017-8-11 15:55:57 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/RTHKVNEWS/videos/1651003211674395/

警務處處長講得非常好。

我不敢苟同。十劃未有一撇,開口就話不容許境外人士在港執法,快唔快啲呀!你唔俾單嘢係自導自演?又或者係有黑道人士睇唔過眼做嘅?身為署長  詳情 回復 發表於 2017-8-11 07:26 PM
回復 支持 反對