Markins波頭個頭fix死左... :( 有無得救?

cyskyhi 發表於 2017-8-30 09:36:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
個Markins波頭調校波頭移動阻力的那粒大粒制fix死左, 扭極都扭唔郁, 而上面調校最大阻力深淺制一樣fix死左, 扭到就黎要滑牙都扭唔郁, 落哂wd40都唔得

事發時係去外國影相出去影完都無事(天氣冷), 返到屋企(暖)就出事, 諗住佢一晚傻左, 點不知成個月間唔中扭下, 都係死...

依家fix死左一個硬度, 如果夠硬都好, 佢就最衰啱啱好唔夠硬... 水平可以, 斜少少就會俾個相機慢慢扯低... 直至條頸撞邊為止...

仲有沒有辦法可以救到個波頭? 還是去維修? 有沒有維修公司專修波頭的? 還是markins自己仲有無香港代理可以幫手攪攪? 謝謝
吹水王 發表於 2017-8-31 12:02:32 | 顯示全部樓層
冇撞過、冇跌過,markins波頭邊有咁容易壞o丫!大陸某些品牌的波頭,lock死o左就唔敢包啦!

請問點解反而要扭向鎖緊的方向, 仲可以扭得郁, 然後反而咁先解鎖到, 咁神奇, 個原理是什麼?  詳情 回復 發表於 2017-8-31 10:42 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
cyskyhi + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

吹水王 發表於 2017-8-30 22:44:57 | 顯示全部樓層
NIKON_YEONG 發表於 2017-8-30 09:23 PM
冷縮熱漲,放入雪柜雪下,再試,死左唔關我事。

師兄,要拆舊款markins波頭的快拆座,就要咁做;但隻波頭的主鎖扭制lock死o左!咁做係冇幫助;因為問題根源不是冷縮熱脹引至lock頭的。

吹水王 發表於 2017-8-30 19:36:53 | 顯示全部樓層
幫佢搞掂啦!zorro師兄,洗乜去官塘咁遠o丫?

無盡感激吹水王CHing, 我同阿爸神力轉好多次都唔得(當然都驚轉錯方向), 俾CHing一野就攪掂左, 果然高手在民間!!! 非常感謝!!!  詳情 回復 發表於 2017-8-30 11:09 PM

評分

cyskyhi + 2 準確補捉

查看全部評分

吹水王 發表於 2017-8-30 14:20:31 | 顯示全部樓層
搞唔掂就pm留電話比我,我比電話同你講;再搞唔到就約時間帶出黎比我睇o下!睇o下幫唔幫到你啦!

非常感謝CHing幫忙, 已PM  詳情 回復 發表於 2017-8-30 03:28 PM

評分

cyskyhi + 2 精彩內容

查看全部評分

Zorro 發表於 2017-8-30 10:35:53 | 顯示全部樓層

Markins 香港總代理:

Howen International Co.
Address:
Room 816, 8th Floor, Hewlett Centre, 54 Hoi Yuen Road, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong

香港九龍觀塘開源道54號豐利中心8樓816室
(大廈樓下有DBS Bank 和東亞銀行,大堂內有大家樂)

Tel: +852 2356-2863 / Fax: +852 30180964 / email: info@howenint.com

Operating hours:
Tuesdays to Fridays: 12-7pm / Saturdays: 1-5pm / Sundays, Mondays, and holidays: closed

我醒返起我個波頭是水貨, 代理唔幫... 咁仲有無其他地方可以維修架? 謝謝  詳情 回復 發表於 2017-8-30 01:55 PM
謝CHing資料~ 我都希望可以自己攪得掂  詳情 回復 發表於 2017-8-30 12:58 PM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2017-8-30 12:12:51 | 顯示全部樓層
咁你有冇向鎖緊方向扭呀?一味向放鬆的方向扭,咁就一定死得;再用力扭到滑牙,到時就要拆頭先有得整啦!
以前的arca  swiss  B1就容易鎖頭,markins好少會鎖頭,鎖頭多數是人為操作失當引至的。

謝謝CHing, 點扭都扭過哂啦, 係兩粒制位都鎖死左, 好奇怪的死法 我唔係新手啦, 用markins用左10年, 我支腳仲係第一代的GT1540 我仲記得第一代Q3  詳情 回復 發表於 2017-8-30 01:01 PM
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-30 12:58:52 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2017-8-30 10:35 AM

謝CHing資料~ 我都希望可以自己攪得掂
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-30 13:01:07 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-8-30 12:12 PM
咁你有冇向鎖緊方向扭呀?一味向放鬆的方向扭,咁就一定死得;再用力扭� ...

謝謝CHing, 點扭都扭過哂啦, 係兩粒制位都鎖死左, 好奇怪的死法

我唔係新手啦, 用markins用左10年, 我支腳仲係第一代的GT1540 我仲記得第一代Q3快拆係扭的, 幾年後先轉拍的, Q3已經用左兩代了(由扭轉拍)
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-30 13:55:55 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2017-8-30 10:35 AM

我醒返起我個波頭是水貨, 代理唔幫... 咁仲有無其他地方可以維修架? 謝謝

放心!打個電話畀老闆David 睇下有無方法教你可以自己搞掂。。  詳情 回復 發表於 2017-8-30 04:04 PM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2017-8-30 14:14:44 | 顯示全部樓層
係用力把主鎖扭制向鎖緊球體方向扭喎!扭得郁就再放鬆番主鎖鈕中央的friction制。
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-30 15:28:54 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-8-30 02:20 PM
搞唔掂就pm留電話比我,我比電話同你講;再搞唔到就約時間帶出黎比我睇o ...

非常感謝CHing幫忙, 已PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2017-8-30 16:04:38 | 顯示全部樓層
cyskyhi 發表於 2017-8-30 01:55 PM
我醒返起我個波頭是水貨, 代理唔幫...  咁仲有無其他地方可以維修架?  ...

放心!打個電話畀老闆David 睇下有無方法教你可以自己搞掂,佢都好好人o既,行/水都應該無問題。

佢同我講話叫我check個serial no.再email俾佢, 我當初唔記得行定水, 我問佢行同水係咪有分別, 水貨係咪收貴d, 佢電話答我話水貨佢就唔幫我喎...  詳情 回復 發表於 2017-8-30 04:50 PM
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-30 16:50:43 | 顯示全部樓層
Zorro 發表於 2017-8-30 04:04 PM
放心!打個電話畀老闆David 睇下有無方法教你可以自己搞掂,佢都好好人o ...

佢同我講話叫我check個serial no.再email俾佢, 我當初唔記得行定水, 我問佢行同水係咪有分別, 水貨係咪收貴d, 佢電話答我話水貨佢就唔幫我喎...

噢~真係估唔到......  詳情 回復 發表於 2017-8-30 05:34 PM
回復 支持 反對

Zorro 發表於 2017-8-30 17:34:09 | 顯示全部樓層
cyskyhi 發表於 2017-8-30 04:50 PM
佢同我講話叫我check個serial no.再email俾佢, 我當初唔記得行定水, 我問佢行�� ...

噢~真係估唔到......
回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2017-8-30 21:23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
冷縮熱漲,放入雪柜雪下,再試,死左唔關我事。

師兄,要拆舊款markins波頭的快拆座,就要咁做;但隻波頭的主鎖扭制lock死o左!咁做係冇幫助;因為問題根源不是冷縮熱脹引至lock頭的。  詳情 回復 發表於 2017-8-30 10:44 PM
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-30 23:09:02 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-8-30 07:36 PM
幫佢搞掂啦!zorro師兄,洗乜去官塘咁遠o丫?

無盡感激吹水王CHing, 我同阿爸神力轉好多次都唔得(當然都驚轉錯方向), 俾CHing一野就攪掂左, 果然高手在民間!!! 非常感謝!!!
回復 支持 反對

cyskyhi  樓主| 發表於 2017-8-31 22:42:02 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-8-31 12:02 PM
冇撞過、冇跌過,markins波頭邊有咁容易壞o丫!大陸某些品牌的波頭,lock死o ...

請問點解反而要扭向鎖緊的方向, 仲可以扭得郁, 然後反而咁先解鎖到, 咁神奇, 個原理是什麼?
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2017-8-31 23:24:13 | 顯示全部樓層
原因是當你用力反扭主鎖扭制時,主鎖扭制的內裡組件,頂死o左粒friction制而lock死;你向前扭時,是放鬆番粒friction制,咁個頭咪可以解lock;解lock後,再用手指調鬆番粒friction制,咁個頭就可以鬆番的。

評分

cyskyhi + 2 技術高超

查看全部評分

回復 支持 反對

NIKON_YEONG 發表於 2017-9-1 01:04:00 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2017-8-31 11:24 PM
原因是當你用力反扭主鎖扭制時,主鎖扭制的內裡組件,頂死o左粒friction制� ...

回復 支持 反對