拍攝極光鏡頭選擇

harima 發表於 2017-9-26 21:11:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位師兄好,小弟會於聖誕節前往俄羅斯影極光,
目前器材有5D4,24-70LII,35LII,24LII
目前想再購入一個鏡頭影極光用,因為可能一生人都睇5到幾多次極光
所以想自己在器材方面準備好D,目前有2個心水的鏡頭
1)Sigma 14mm F1.8 ART, 超廣角、大光圈
但不能裝保護鏡,加上除了影星空,銀河之外,實用性不大

2)Canon 16-35LIII ,實用性高,影風景必備
但是看網上評論說週邊失光嚴重,不適合用來影銀河同星空,咁的話佢2.8的光圈即係無用?

目前我比教傾向16-35LIII 的,因為實用性大,可裝保護鏡~
加上我也很喜歡影風景的~
但這支鏡頭拿來拍極光,銀河,星空的話可以嗎?
有師兄可以分享一下經驗和照片嗎?謝謝~
Alphonse89 發表於 2017-9-28 11:07:11 | 顯示全部樓層
借支14mm 比朋友去挪威影極光,

佢影完返黎既意見係14mm都唔夠wide

tye
這亦是我的個人經驗...當極光係你正前面的時候,14mm多數都足夠. 但當極光係你頭頂過或角度好高的時候,12mm都吾夠. 我試過用14mm影,只影到半條長度多啲.  詳情 回復 發表於 2017-9-28 07:55 PM
回復 支持 1 反對 0

johnykw 發表於 2017-9-27 13:37:11 | 顯示全部樓層
我會投16-35一票!理由好簡單,Canon鏡Canon色水
回復 支持 反對

INDEPENDENCE 發表於 2017-9-27 21:01:17 | 顯示全部樓層
EF 16-35啦,
呢度有個師兄用佢影星空靚絕群倫,
不過我覺得你最好預多幾千蚊買filter

請問一下,有這位師兄的圖片連結可以看一下嗎? 謝謝  詳情 回復 發表於 2017-10-1 01:00 PM
回復 支持 反對

tomrit 發表於 2017-9-28 02:04:18 | 顯示全部樓層
可能既, 帶多部機拍 movie, 萬無一失
回復 支持 反對

Tiny_Ocean 發表於 2017-9-28 10:28:18 | 顯示全部樓層
影極光wide D 好啲,光圈有大要大,一生人有幾多次機會?最多返黎覺得冇用賣鏡
回復 支持 反對

tye 發表於 2017-9-28 19:55:03 | 顯示全部樓層
Alphonse89 發表於 2017-9-28 11:07 AM
借支14mm 比朋友去挪威影極光,

佢影完返黎既意見係14mm都唔夠wide

這亦是我的個人經驗...當極光係你正前面的時候,14mm多數都足夠. 但當極光係你頭頂過或角度好高的時候,12mm都吾夠. 我試過用14mm影,只影到半條長度多啲. 其中一個原因係我包咗少少前景係構圖中.

同意師兄講法,我在加拿大影過.都認為要wide 同大光圈鏡, 夜晚全黑環境下色水不是優先考慮. Sigma 14 F1.8 一定是首選.  詳情 回復 發表於 2017-9-30 03:51 PM
回復 支持 反對

yanluk 發表於 2017-9-30 15:51:11 | 顯示全部樓層
tye 發表於 2017-9-28 07:55 PM
這亦是我的個人經驗...當極光係你正前面的時候,14mm多數都足夠. 但當極光 ...

同意師兄講法,我在加拿大影過.都認為要wide 同大光圈鏡, 夜晚全黑環境下色水不是優先考慮.
Sigma 14 F1.8 一定是首選.
回復 支持 反對

harima  樓主| 發表於 2017-10-1 13:00:18 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2017-9-27 09:01 PM
EF 16-35啦,
呢度有個師兄用佢影星空靚絕群倫,
不過我覺得你最好預多幾� ...

請問一下,有這位師兄的圖片連結可以看一下嗎?
謝謝
回復 支持 反對

hotfire009 發表於 2017-10-2 20:41:48 | 顯示全部樓層
剛影完返嚟,要最WIDE,最大光圈,防震可不要,但腳架一定要,再帶另一支天涯鏡影其他風景
回復 支持 反對

Guts 發表於 2017-10-2 23:55:10 | 顯示全部樓層

Canon offer a great landscape lens.

Wider than wide: A landscape photographer's thoughts on the Canon 11-24mm

https://www.dpreview.com/article ... f-the-canon-11-24mm

謝謝師兄的連結~ 但11-24超過預算,同埋好驚無保護鏡容易整花鏡頭~  詳情 回復 發表於 2017-10-3 07:00 PM
回復 支持 反對

harima  樓主| 發表於 2017-10-3 19:00:40 | 顯示全部樓層
Guts 發表於 2017-10-2 11:55 PM
Canon offer a great landscape lens.

Wider than wide: A landscape photographer's thoughts on the C ...

謝謝師兄的連結~
但11-24超過預算,同埋好驚無保護鏡容易整花鏡頭~
回復 支持 反對

look_yau 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
Fisheye Zoom ....buy la buy la
回復 支持 反對

DENNIS547 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄用完 sigma 14 1.8 可放俾小弟。小弟年尾去睇極光。
回復 支持 反對