Canon ef100-400 , or SIGMA 150-600 (C)/(sport)

macao 發表於 2017-10-6 12:30:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位師兄師姐, 小弟用緊5D Mark 4, 想入支長鏡開始學影鳥類,花,昆蟲等,正在考慮以上三支鏡頭. 不斷係機動性,畫質等猶疑,希望大家可以俾D意見?
alexkkm 發表於 2017-10-13 22:08:22 | 顯示全部樓層
咁俾多個意見:EF100-400 + 1.4 III
FULL FRAME都有580,畫質部份我試過,即使光圈全開都非常理想。
呢個組合最大優勢係:係等同焦長同時,多一級光圈,機動性+2,對焦速度都更理想
回復 支持 1 反對 0

harima 發表於 2017-10-6 13:52:40 | 顯示全部樓層
同問,請問各位師兄姊,下年3月底會前往納米比亞-埃托沙动物国家公园影動物~
都係用5D4,請問大白兔同SIGMA 150-600 (C)/(sport)相比,
大家會推薦那一支呢?謝謝

永遠都係有長買長,full frame機影野外動物,400mm好多時唔夠用,有600mm當然更好,我九年前去Kenya影動物大遷徙,帶去鏡頭最長得300mm定焦,好彩係配APS-C  詳情 回復 發表於 2017-10-13 02:57 PM
回復 支持 反對

macao  樓主| 發表於 2017-10-6 19:46:03 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,你旅行用我就建議你用EF100-400,1.5K 左右一,sigma C 版差不多2k , sport 版更接近3k
回復 支持 反對

char 發表於 2017-10-13 01:46:14 | 顯示全部樓層
SIGMA 150-600 (C)/(sport), 應比大白平才對,影動物長些比較好
回復 支持 反對

kit888 發表於 2017-10-13 09:34:46 | 顯示全部樓層

機動性強選 canon 100-400, 如著重影雀多,也預了要落腳架選 sigma 150-600 S
回復 支持 反對

AKMS 發表於 2017-10-13 11:14:00 | 顯示全部樓層
非洲應該是在車上影,所以用不到腳架,但可以以車身才依靠,鏡頭重多少不用太擔心,但影動物越長焦距越有利
回復 支持 反對

EOS5 發表於 2017-10-13 14:57:07 | 顯示全部樓層
harima 發表於 2017-10-6 01:52 PM
同問,請問各位師兄姊,下年3月底會前往納米比亞-埃托沙动物国家公园影動物 ...

永遠都係有長買長,full frame機影野外動物,400mm好多時唔夠用,有600mm當然更好,我九年前去Kenya影動物大遷徙,帶去鏡頭最長得300mm定焦,好彩係配APS-C機,對應full frame有480mm叫做夠用,但好多時都要另加1.4X,對應超過600mm至應付到,否則如果當時得full frame機配300mm,影大草原動物基本上同用廣角鏡冇乜分別.....
回復 支持 反對

macao  樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
明白,多謝大家既意見
回復 支持 反對

Khaki89 發表於 5 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
帶支輕便既單腳去,係車度都落到
回復 支持 反對