【窮撚開箱日記】Olympus ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ - 己連試機相

anti_kong_civ 發表於 2017-10-20 11:16:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

作為比Pen鏡高級既OMD級Kit鏡,支鏡既光學品質較高係預左的。儘管入手前已知道呢支鏡既存在,亦一直密謀入想入手一支,但無奈二手市場既叫價甚為進取,叫人難以食指大動。幸運的是我終於能以神雕價上星期入手一支。

開心入手,當然要立即寫開箱文啦。第一印像覺得支鏡建構札實,Size與舊式茶記的紅A膠杯類似。由於無法摺合,呢支鏡談不上易攜。OM 12-50mm 最大既特點是有Weather Sealing,鏡頭元件透過多組O-Ring與外界異物隔離。這亦令呢支神雕二手鏡無論外殼點污糟都好,入面鏡片依舊近乎無塵,好不乾淨。

二手鏡仔,有咁既新淨程度可謂難得。。。

支鏡為OMD既Kit Lens係有原因的,畢竟係防水防塵,同OMD用就唔怕部機會污糟。相反地,將支鏡套在Pen Body,就發揮不了雙防既優勢。同時,由於Pen Lite 同埋 Pen Mini既Body較細,用呢支鏡會出現重心嚴重偏前既問題,令用家難於低光環境執穩相機拍攝以及單手操作相機。但支鏡向E-P系列、E-PL1及 E-PL2仍然是手感良好。我最後也因愛上呢支鏡而放賣E-PL5,而改用E-PL1,至今仍很滿意其重量分怖均勻的手感。唯一可惜的是用既時候永遠唔知實際焦距係幾多。

除了雙防,OM 12-50mm既最大優點是廣角端的12mm (相等於135格式的24mm),是風景相及街拍常用既焦距。那額外的2mm對我來講別具意義,一來影街景時眼界大開,二來影人可以做到頭大腳細 / 女模腳變長等效果,三來也讓自拍更順手;長焦的額外8mm雖無咁重要,但在一些情況,如影高焦人像,狹長後巷或避風塘,營造到的壓迫感非Pen Kit既42mm可比。

12-50mm 既功能甚多,可謂抵食夾大件。首先可以揀E-Zoom同M-zoom已經是一大優點。E-zoom使用家拍片變焦容易,又可wifi遙控及玩埋變焦曝光;M-zoom則反應迅速,適合影移動物件。更值一提的是,支鏡可以玩Marco,只要將Marco啟動,支鏡頓時變成一支43mm定焦玩具鏡。此Mode影花草樹木、蝴蝶昆蟲及玩具特寫等題材甚為方便好玩。下面附上E-Zoom曝光變焦,玩具Macro各一張。

支鏡的缺點還是唔少的。最值得一提就是其可攜性,畢竟玩開M43最重要還是要輕便,一支不能摺合既鏡頭基本上談不上易攜,且重量可比入門單反。另一敗筆之處就是光圈太細,夜間於高焦距的使用性甚低,且景深不足…(比Pen Kit仲要少景深效果)。如你用梗的Body太舊,你便不能知道鏡頭現時的實際焦距。這對用開35-50mm焦段這的用家甚為困擾的。但總體來說,呢支鏡頭的優點仍遠遠大於缺點。

畢竟支鏡光學表現不錯,成像Sharp過Pen Kit,功能選項多過O記多款鏡頭你雙防。作為一支入門中上的Kit鏡,我覺得Olympus今次真係有交足功課。

個人認為12-50mm並非一支便攜先決的鏡頭。除非你對攝影有一定的追求,經常於環境較差的地方進行拍攝,喜愛影風景及高焦距人像。否則,輕便及更易上手主導的14-42mm EZ或更適合多數用家。相反地,如果你係經常去旅行,或常於惡劣環境進行拍攝同時又愛拍片,玩變焦曝光,那雙防既的12-50mm 則會成為呢類用家最經濟實惠的可靠伙伴。老實講,自從買左12-50mm後,我已經無再掂過12-42mm Kit,始終功能既優勢早已遠遠克服其短處。

19mm, ISO 400, 1/3s, 岩岩無手震,好彩

19mm, ISO 1000, 1/13s, E-PL1既雜訊…

43mm, ISO 400, 1/100s, 好玩既微距放大模式,玩微距鏡既錢都慳埋

12~??mm 用E-Zoom玩曝光變焦,兩種速度可選,1/8s 輸出穩定

12mm 視野好廣闊

我的Olympus窮人三寶
M.Zuiko ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ
M Zuiko ED 40-150mm F4-5.6 RM.Zuiko 17mm F2.8

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2017-10-20 11:21:42 | 顯示全部樓層
DChome無法上載照片,發生咩野事?
回復 支持 反對

F.F. 發表於 2017-10-20 21:29:48 | 顯示全部樓層
12-50!!!! 1 lens many function
回復 支持 反對

x714342 發表於 2017-10-23 23:50:55 | 顯示全部樓層
支鏡function 多多確好玩,但光圈太細,計返FF光圈值其實好好好細。。。
影出來成像沒有驚喜,日光鏡一支,之前二手買入用過幾個月後即放。。。

如果只單講細節度,支鏡比14-42mm好少少,但就大好多。 話支鏡只可日頭用又唔係,支鏡到傍晚日落時段都仲用得; 旺角夜晚燈火通明ISO800都維持到1/1  詳情 回復 發表於 2017-10-25 09:39 PM
回復 支持 反對

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2017-10-25 21:39:25 | 顯示全部樓層
x714342 發表於 2017-10-23 11:50 PM
支鏡function 多多確好玩,但光圈太細,計返FF光圈值其實好好好細。。。
� ...

如果只單講細節度,支鏡充其量只比14-42mm f3.5-5.6 II R Kit鏡好少少,但就大支許多。

話支鏡只可日頭用又唔係,支鏡到傍晚日落時段都仲用得;
旺角夜晚燈火通明ISO400-800都維持到1/8s快門,小弟既石膏手算係幫部E-PL1額外加半級防震。

講起光圈同景深,其實有時玩唔到景深咪玩動態矇朧囉,一樣做到主體突出效果不差。
ps:我也有支Panasonic Lumix G 20mm F1.7 ASPH,人像景深比一比,ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ 可下崗。

但旅行周圍走,花草樹木萬里長城石屎森林大人細路,都要影一餐既時候,你就會覺呢支野好掂當。
回復 支持 反對

米米高 發表於 2017-10-30 23:49:01 | 顯示全部樓層
玩定焦後好少掂呢支,但真係幾好用,咁多年都唔捨得放

我第一個月用呢支12-50mm F3.5-6.3 EZ..... 但已經好肯定支鏡會跟到我玩M43既最後一天。  詳情 回復 發表於 2017-11-3 10:00 PM
回復 支持 反對

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2017-11-3 22:00:43 | 顯示全部樓層
米米高 發表於 2017-10-30 11:49 PM
玩定焦後好少掂呢支,但真係幾好用,咁多年都唔捨得放

我第一個月用呢支12-50mm F3.5-6.3 EZ.....
但已經好肯定支鏡會跟到我玩M43既最後一天。
回復 支持 反對

take-that 發表於 2017-11-7 11:36:45 | 顯示全部樓層
有24mm wide又有微距,加上m43景深長,行山影相一鏡走天涯的佳品。
回復 支持 反對

woosung138 發表於 2018-1-19 08:15:25 | 顯示全部樓層
依支鏡都幾雞肋!自從入手15 1.7, 7-14和14-140都好少用佢。但係佢又防水,所以現在都留在防潮箱多啲!

只可惜我暫時仲未見有人平放14-140mm , 二手都要1500一支,只好繼續窮玩。  詳情 回復 發表於 2018-2-2 12:20 PM
回復 支持 反對

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2018-2-2 12:20:33 | 顯示全部樓層
woosung138 發表於 2018-1-19 08:15 AM
依支鏡都幾雞肋!自從入手15 1.7, 7-14和14-140都好少用佢。但係佢又防水,所 ...

只可惜我暫時仲未見有人平放14-140mm , 二手都要1700-2000支,只好繼續窮玩。
回復 支持 反對